Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce sunt tripleții: Află totul despre sarcina multiplă

Ce sunt tripleții: Află totul despre sarcina multiplă

18 feb. 2022, 17:32,
în Stiri si curiozitati

Tripleții sunt trei copii născuți deodată de aceeași mamă. Atunci când doi sau mai mulți bebeluși cresc în pântelece unei femei în același timp, ei sunt cunoscuți ca „multipli”.

O sarcină multiplă presupune ca o femeie să aibă în uter doi sau mai mulți copii. Aceștia pot proveni din același ovar sau din ovare diferite. Bebelușii care aparțin aceluiași ovar se numesc identici și apar în momentul în care un ovul este fertilizat de un spermatozoid, iar ovulul se divide în doi sau mai mulți embrioni. Specialiștii sunt de părere că această diviziune este pur întâmplătoare și nu este influențată de vârstă, rasă sau factorii ereditari.

Bebelușii identici au același sex, aceeași grupă sanguină, aceeași siluetă a corpului și aceeași culoare a pielii, părului și ochilor. În schimb, bebelușii care provin din ovule diferite, poartă denumirea de fraterni și își fac apariția atunci când mai multe ovule sunt fertilizate de spermatozoizi diferiți. Bebelușii fraterni pot fi de sexe diferite, pot avea grupe sanguine diferite și pot semăna sau nu între ei.

bebeluși tripleți care dorm

Tripleții sunt trei copii născuți deodată de aceeași mamă. Atunci când doi sau mai mulți bebeluși cresc în pântelece unei femei în același timp, ei sunt cunoscuți ca „multipli”.

Ce sunt tripleții?

Tripleții sunt trei bebeluși purtați în același pântec în timpul unei singure sarcini. La fel ca gemenii, tripleții și alți multipli de ordin superior pot fi clasificați după zigozitatea lor sau gradul de similitudine genetică. Deși tripleții sunt cel mai frecvent fraterni ( dizigoți sau trizigoți), este posibil ca tripleții să fie identici ( monozigoți ).

Tripleții nu mai sunt atât de rari, precum erau în urmă cu zeci de ani. În prezent, se nasc tripleți de 100 de ori mai des, adică odată la fiecare 8000 de sarcini. Acest lucru se datorează, probabil, fertilizării in vitro sau medicamentelor pentru fertilitate, care măresc șansele de a avea o sarcină multiplă. De asemenea, s-a dovedit că femeile care nasc după 30-35 de ani au mari șanse de a naște tripleți.

În cadrul unei fertilizări in vitro, medicul implantează mai mulți embrioni, pentru a se asigura că cel puțin unul va fi dus la bun sfârșit. În foarte multe dintre cazuri, toți supraviețuiesc și așa iau naștere tripleții.

copii tripleți îmbrăcați în verde

Tripleții nu mai sunt atât de rari, precum erau în urmă cu zeci de ani.

Ce presupune pentru mamă o sarcină multiplă?

O astfel de sarcină este considerată una cu risc crescut. Femeia însărcinată cu tripleți are un risc mai mare de face diabet gestaţional, preclampsie şi hipertensiune. În privința copiilor, aceștia se nasc aproape întotdeauna înainte de termen și cu greutate mică.

O sarcină multiplă presupune controale mai frecvente, mai multă atenție la alimentație și o creștere în greutate mai mare.

Controale mai frecvente înseamnă că vei merge mai des la medicul obstetrician, pentru a monitoriza dezvoltarea și creșterea copiilor, pentru a evalua starea de sănătate a mamei și pentru a identifica, din timp, semnele nașterii premature. În plus, vor fi necesare ecografii mai frecvente sau alte investigații, pe măsură ce sarcina progresează.

Totodată, este necesar a fi acordată o mai mare atenție la alimentație și la suplimentele nutritive. Medicul îi va recomanda femeii însărcinate să ia mai mult acid folic, calciu, fier, proteine și nutrienți esențiali.

O sarcină multiplă implică și o creștere mai mare în greutate. Aceasta va fi monitorizată atent de medicul obstetrician. Creșterea numărului de kilograme trebuie să fie semnificativă, însă nu triplă față de creșterea dintr-o sarcină cu un singur copil.

bebeluși tripleți acre dorm

O sarcină multiplă presupune controale mai frecvente, mai multă atenție la alimentație și o creștere în greutate mai mare.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024