Prima pagină » Informații utile » Ce sunt stelele de fapt? Tot ce trebuie să știi despre ele

Ce sunt stelele de fapt? Tot ce trebuie să știi despre ele

14 aug. 2024, 10:55,
în Informații utile

Ce sunt stelele? Nu există multe lucruri mai uimitoare decât un cer în miez de noapte împodobit cu nenumărate sclipiri de lumină. Chiar dacă admiri frumusețea unui cer de noapte senin, ești pe deplin conștient că există mult mai mult decât ceea ce vezi.

O stea este o minge masivă de gaz care degajă energie datorită reacțiilor de fuziune nucleară din miezul său. Stelele de formează din nebuloase (nori de praf și gaze). Stelele sunt clasificate în funcție de temperatură (culoare), luminozitate și masă. Masa stelelor determină evoluția și moartea lor. Stelele sunt de fapt un subiect destul de complicat de înțeles și există câteva motive pentru acest lucru.

Ce sunt stelele

Dicționarul Merriam-Webster definește o stea în două moduri: „un corp luminos natural vizibil pe cer mai ales noaptea” și „un corp ceresc sferoidal gazos auto-luminos, de mare masă, care produce energie prin intermediul reacțiilor de fuziune nucleară”. A doua definiție este de departe cea mai informativă. Ne spune că stelele sunt masive și în formă de sferă. De asemenea, ne spune că sunt formate din gaz și își produc propria energie, care poate fi văzută în modul în care emit lumina.

Cum se formează stelele

În spațiul cosmic există nori masivi de praf și gaze numiți nori moleculari sau nebuloase (un nor astronomic de praf și gaz) și constau în principal din molecule de hidrogen și heliu.

Oamenii de știință raportează că nebuloasele sunt de sute de mii de ori mai masive decât soarele nostru! De fapt, nebuloasele sunt atât de uriașe, încât se pot forma mai multe stele în același nor. Deoarece stelele se formează în nebuloase, uneori sunt denumite pepiniere stelare.  Gazul și praful unei nebuloase sunt la început dispersate. În timp, turbulența spațială mută moleculele în mod aleatoriu și inegal, creând buzunare de colecții mai dense de gaz și praf cunoscute sub numele de aglomerări nebulare. După cum știți, spațiul exterior este un vid, deci de unde provine turbulența?

Turbulența spațială este de fapt cauzată de ceea ce astronomii numesc unde Alfven. Acestea sunt „tulburări de călătorie ale plasmei și ale câmpului magnetic”. În acest caz, plasma se referă la gazul ionizat alcătuit din ioni pozitivi și electroni liberi care există în spațiul cosmic.

De ce sclipesc stelele

Astronomii folosesc de fapt termenul „scintilație” pentru a se referi la sclipirea stelelor și, de fapt, apare atunci când lumina stelelor ajunge în atmosfera Pământului. Există buzunare de aer în atmosferă care au temperaturi diferite și, prin urmare, densități diferite.

Deci, razele de lumina de la fiecare stea trec prin atmosferă la un ritm și un unghi de difracție diferite, provocând efectul de sclipire.

Ce sunt stelele căzătoare

Termenul „stea căzătoare” este înșelător. Aceste corpuri astronomice nu sunt deloc stele. Stelele căzătoare sunt cu adevărat meteori. Meteorii sunt urme de lumină lăsate de meteoriți (colecții de praf și roci) pe măsură ce cad pe Pământ și sunt arși de atmosferă.

Constelații de stele

Unele stele formează constelații. Acestea sunt modele de stele recunoscute. Stelele dintr-o constelație nu se schimbă. Există 88 de constelații recunoscute, Este posibil să fiți familiarizați cu unele dintre nume precum: Andromeda, Vărsător, Rac, Gemeni, Leu, Orion și Fecioară.

Unele constelații mai puțin cunoscute includ Bootes, Columba, Equuleus, Horologium și Microscopium. Aceste nume sună cu adevărat ciudat, dar constelațiile sunt numite după ceea ce seamănă cu forma lor. De exemplu Columba seamănă cu un porumbel, iar Columba este latină pentru porumbel.

Constelațiile nu sunt doar forme în  care distingem așezarea stelelor. Deoarece sunt atât de constante pe cerul nopții, pot fi folosite în navigație, în special în navigația nautică, unde nu există mase terestre care să vă ajute să vă orientați poziția. Astronomii le folosesc și ca puncte de referință pentru alte corpuri astronomice. Deci, atunci când vom avea întrebări precum „ce sunt stelele”, vom ști cum să stârnim pasiuni despre aceste corpuri cerești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`