Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre psalmi. Ce sunt aceștia și care este rolul lor?
Psalmii sunt o parte a Bibliei ebraice, în conținutul căreia se află 150 de poeme în vers alternat ebraic, cunoscut și sub numele de rimă de idei, în proză. Aceștia sunt alcătuiți din rugăciuni și cântări, dar și din catharsis, așa-numitele blesteme davidice. De asemenea, psalmii constituie și un rezumat al istoriei biblice, având un rol important atât în Liturghia Evrească, cât și în creștinism.
Ce sunt psalmii și care este rolul lor? Părintele Calistrat Chifan: „Toată Psaltirea este insuflată de Duhul Sfânt”
Potrivit părintelui Calistrat Chifan, psalmii constituie întreaga imnografie a bisericii, ascunsă într-o condensare a Sfintei Scripturi. Aceștia au mai multe scopuri, și anume: psalmii liniștesc, psalmii alungă răul, psalmii izgonesc demonii, îi împacă pe cei învrăjbiți, aduc spor, dau liniște, ridică sufletul la Dumnezeu, înalță inima la rugăciune, umple pe om de Duhul Sfânt și nu numai.
„Psalmii sunt din Vechiul Testament, sunt de fapt întreaga imnografie a bisericii, ascunsă într-o condensare a Sfintei Scripturi. Toată Psaltirea este insuflată de Duhul Sfânt, ne spune Sfântul Vasile cel Mare și aici referindu-mă doar la un singur lucru. Cei care au Psaltirea acasă, trebuie să deschidă Cuvântul înainte și să găsească scris acolo următorul lucru: psalmii liniștesc, psalmii alungă răul, psalmii izgonesc demonii, îi împacă pe cei învrăjbiți, aduc spor, dau liniște, ridică sufletul la Dumnezeu, înalță inima la urgăciune, umple pe om de Duhul Sfânt. Și acolo sunt încă cel puțin 30 de înșiruiri de aceste binecuvântări și ar trebui știut un lucru simplu și aș pleca din start cu următoarea idee. Psaltirea în cultul ortodox este o carte de cult, așa cum este și Ceaslovul și Acatistierul, care cuprinde imnurile sfinților și Utrenierul și Triodul, și Penticostarul, și Octoihul, folosesc niște termeni care sunt strict bisericești, sunt cărți din care biserica ține zilnic rânduiala celor șapte laude.”, a explicat părintele Calistrat Chifan, la BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan, despre psalmi: „Sunt o sinteză a Sfintei Scripturi, concentrată în niște proorocii foarte atent ascunse în frumusețea psalmului”
Psalmii, insuflați de Duhul Sfânt profetului David, nu pot fi asemănați cu poezia eminesciană, ori cu poezia lui George Coșbuc sau a lui Nicolae Labiș, fiindcă ei reprezintă o sinteză a Sfintei Scripturi, concentrată în niște proorocii foarte atent ascunse în frumusețea psalmului.
„Vecernia, Utrenia, Ceasul Întâi, Ceasul Trei, Ceasul Șase, Ceasul Nouă, Mezonoptica, care fac parte din cele șapte laude sunt doar alcătuiri din Psalmii lui David. Cum au ajuns acești psalmi să aibă frumusețea lor și efectul lor interesant în slujba bisericii? Deci acești psalmi, pe care i-a insuflat Duhul Sfânt prin profetul David, prin marele împărat și prooroc David, care i-a scris în decursul tinereții sale, atunci când i-a conceput, nu-i putem asemăna cu poezia eminesciană, nu-i putem asemăna cu poezia lui Coșbuc, sau a lui Goga, sau a lui Labiș, deci ei sunt o sinteză a Sfintei Scripturi, concentrată în niște proorocii foarte atent ascunse în frumusețea psalmului.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.