Prima pagină » Sanatate » Ce sunt polipii uterini și de ce apar. Pot afecta femeile de orice vârstă!

Ce sunt polipii uterini și de ce apar. Pot afecta femeile de orice vârstă!

09 aug. 2024, 08:51,
în Sanatate

Polipii uterini sunt ca un fel de umflături care apar la nivelul endometrului, acea căptușeală interioară a uterului și de cele mai multe ori nu sunt canceroși.

Este important să fie monitorizați, deoarece polipii uterini pot cauza probleme ale ciclului menstrual și ale fertilității.

Ce sunt polipii uterini și de ce apar

Polipii uterini sunt excrescențe, adică cresturi de țesut, care apar pe peretele interior al uterului, cunoscut sub numele de endometru, de aici și denumirea de polipi endometriali care sunt diferiți de chisturile ovariene. Este posibil să apară un singur polip sau mai mulți.

Aceștia încep prin creșterea excesivă a celulelor din mucoasa uterină și se pot extinde în uter. De obicei se opresc acolo, dar există și cazuri când trec de cervix și se întind până la vagin.

În funcție de ritmul și modul în care cresc, mărimea lor variază de la câțiva milimetru, cât semințele de mei sau susan, până la câțiva centimetri, cât o minge de ping pong sau mai mari.

Cu toate că este posibil să fie canceroși, polipi precanceroși, de cele mai multe ori sunt polipi benigni, necanceroși. Deseori pot cauza probleme ale ciclului menstrual și sângerări.
Nu se știe exact când și de ce poate să apară un polip pe uter. Cercetătorii nu cunosc momentan cauzele ce provoacă dezvoltarea acestor formațiuni. Ceea ce știm, în schimb, este că un rol important în creșterea acestor polipi îl au hormonii, și că polipii răspund la fluctuațiile de estrogen.

Gândește-te așa: nivelul tău de estrogen crește și scade pe parcursul ciclului menstrual, având un impact direct asupra modului în care endometrul se îngroașă în fiecare lună. Modul în care are loc îngroșarea acestui țesut endometrial are cu siguranță o anumită legătură și cu creșterea polipilor. Cu cât nivelul de estrogen din corp este mai ridicat, cu atât crește și riscul ca polipii uterini să crească mai mult.

Care sunt simptomele?

Dereglarea ciclului menstrual constituie cel mai frecvent simptom al polipilor uterini. Aceștia pot determina o mulțime de modificări ale sângerărilor lunare, cum ar fi ciclu menstrual neregulat, nu știi niciodată când și cât de abundent îți vine menstruația.

Sângerările abundente sunt un alt simptom, pentru că un flux menstrual, neobișnuit de puternic, este ceea ce în termeni medicali se numește menoragie. Cu toate că fiecare femeie este unică și nu există o cantitate standard de sânge care se poate pierde la menstruație, îți poți da seama dacă fluxul tău se schimbă în funcție de menstruațiile precedente.

Sângerări intermenstruale: pot fi sângerări slabe sau spotting, care la rândul lor pot indica o problemă de sănătate sau pot fi normale. Există o mulțime de alte motive pe lângă polipii uterini pentru care ai putea observa sângerări în afara menstruației, și nu întotdeauna e cazul să-ți faci griji

Un alt simptom important sunt sângerările după actul sexual.

Indiferent de tipul de sângerări pe care le cauzează polipii uterini, se recomandă să folosești întotdeauna produse menstruale naturale care nu vor înrăutăți situația pentru că chimicalele toxice din produsele convenționale (vopseluri, înălbitori, plastic) pot cauza iritații și pot tulbura flora vaginală, crescând și mai mult disconfortul.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Playtech.ro
Anunţ de ultimă oră despre Ion Iliescu! Medicii au recunoscut, situaţia nu este cum se aşteptau
observatornews.ro
Plângere penală împotriva lui Albert NBN, care a înjurat România pe scenă la "Beach, Please!"
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Evz.ro
Vacanțe fără griji. Cele mai utile aplicații pentru șoferii români
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
“Un monstru cu chip de om care ne-a dus în pragul sinuciderii”. Declarațiile cutremurătoare ale gimnastelor din lotul olimpic national, după moartea lui Bela Karolyi. Nadia Comăneci era și ea ruptă cu bătaia
Playtech.ro
Totul despre Electric Castle. Cât costă biletele, cine cântă, ce obiecte sunt interzise la festival
Dailybusiness.ro
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
redactia.ro
Ilie Bolojan a fost întrebat dacă renunță la o parte din salariu! Ce a răspuns
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 iulie 2025
14 iulie 2025