Prima pagină » Informații utile » Ce sunt pantofii barefoot? Un nou trend pentru picioare sănătoase

Ce sunt pantofii barefoot? Un nou trend pentru picioare sănătoase

18 iul. 2024, 10:55,
în Informații utile

Pantofii barefoot au devenit tot mai populari în ultimii ani. Aceștia au fost creați pentru a pune sănătatea piciorului pe primul loc, promițând că pot rezolva durerile de picioare.

Pantofii barefoot reprezintă un tip de încălțăminte tot mai populară, aducând anumite beneficii atât pentru sănătatea picioarelor, cât și pentru un plus de confort. De ce sunt aceștia speciali și cum poți alege perechea potrivită, dar și de ce te-ar putea ajuta să îți menții sănătatea pe termen lung.

Ce sunt pantofii barefoot

Pantofii barefoot, sau cum mai sunt cunoscuți, pantofi minimalisti, reprezintă o întoarcere la esențial, oferind o experiență de mers cât mai aproape de mersul desculț, fără riscul accidentării. Acest tip de încălțăminte a apărut odată cu dorința oamenilor de a reveni la o formă mult mai naturală de mișcare, influențată de mai multe studii, dar și de conștientizarea beneficiilor mersului desculț.

Chiar dacă pantofii barefoot pot fi considerați primele tipuri de încălțăminte, acestea fiind create din piei de animale sau din materie vegetală acum mai bine de 40.000 de ani, mișcarea de renaștere a mersului natural a apărut în anii 2000. Pe măsură ce civilizațiile au evoluat, încălțămintea a devenit din ce în ce mai elaborată, pierzând din simplitatea inițială. În secolul XX, s-a pus un accent deosebit pe suport și amortizare, cu scopul de a proteja picioarele de impactul solului dur.

Totuși, în anii 2000, a început să crească interesul pentru biomecanica naturală a corpului și pentru efectele negative ale pantofilor cu suport excesiv. Un moment crucial în popularizarea pantofilor barefoot a fost publicarea cărții „Born to Run” de Christopher McDougall în 2009, care a adus în atenție beneficiile alergării desculț. În același timp, tot mai multe studii științifice au demonstrat că pantofii tradiționali pot altera modul natural de mers și pot provoca diverse probleme de sănătate.

Astfel, au apărut primele branduri dedicate încălțămintei barefoot, cum ar fi Vibram FiveFingers, care oferă o protecție minimă, permițând în același timp picioarelor să se miște natural. Acești pantofi sunt caracterizați printr-o talpă foarte subțire și flexibilă, lipsa sprijinului arcuit și un spațiu generos pentru degete.

Beneficii pentru sănătatea ta

Pantofii barefoot oferă multiple beneficii pentru sănătatea și funcționalitatea picioarelor tale. Prin permiterea picioarelor să se miște și să funcționeze în mod natural, fără ajutorul excesiv al amortizării, acești pantofi activează mai mulți mușchi din picioare și glezne. Astfel, mușchii, ligamentele și tendoanele se întăresc, contribuind la un picior mai puternic și mai sănătos.

Încălțămintea barefoot este proiectată pentru a permite degetelor să se răspândească natural datorită lățimii lor, iar talpa subțire îți oferă posibilitatea de a simți solul de dedesubt. Aceste caracteristici, combinate cu dezvoltarea unor picioare mai puternice, îmbunătățesc echilibrul și stabilitatea. De asemenea, feedback-ul senzorial crescut ajută la îmbunătățirea propriocepției, sau a conștientizării spațiale, permițându-ți să te miști mai abil în timpul exercițiilor, aventurilor sau activităților zilnice.

Un alt beneficiu important al pantofilor barefoot este postura îmbunătățită. Purtați în mod regulat, aceștia încurajează o postură naturală atât în mers cât și în staționare. Această biomecanică optimizată poate reduce tensiunea asupra articulațiilor și mușchilor din partea inferioară a corpului. Beneficiile cumulate ale purtării pantofilor barefoot duc la un risc redus de accidentări prin împiedicări, tehnici riscante sau slăbiciune a picioarelor. În plus, datorită formei late care nu îți comprimă picioarele, se reduce riscul apariției afecțiunilor piciorului asociate cu încălțămintea tradițională.

Pantofii barefoot nu doar că promovează o mișcare mai naturală și sănătoasă, dar și contribuie la prevenirea unor probleme de sănătate comune.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Ce spune Dana Rogoz despre George Simion. Au învățat în același liceu, iar vedeta a fost martora unui moment surprinzător
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
observatornews.ro
Ce-i pregăteşte UE lui Putin pentru a-l forţa să încheie războiul: "Trebuie să sufocăm economia rusă odată pentru totdeauna"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Irinel Columbeanu nu mai are bani nici de azil. Datoriile cresc
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Răsturnare de situație în cazul Ganea. Noile probe oferă un alt tablou al situației
Playtech.ro
Viteza maximă ideală cu care să conduci pe un drum național. Consumul de carburant scade cu 30%
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simion a mințit și cu nevasta. Și-a schimbat soția cu 2 luni înainte de nuntă. Cine este și cum arată femeia căreia Ilinca i-a luat locul
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`