Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce sunt nebunelele? Iată de ce trebuie să te ferești de ele

Ce sunt nebunelele? Iată de ce trebuie să te ferești de ele

04 ian. 2022, 09:43,
în Stiri si curiozitati

Nebunelele sunt fructele unei plante numită mătrăgună. Aceasta mai este cunoscută și sub numele de Belladonna, Cireşele morţii sau Murea Diavolului.

Mătrăguna este una dintre cele mai toxice plante din Emisfera Vestică, iar consumarea fructelor duce la delir, halucinații, pupile dilatate, sensibilitate la lumină, tahicardie, dureri de cap, erupții ale pielii și convulsii. În cazul în care cei care mănâncă aceste fructe nu primesc antidotul la timp, mor din cauza problemelor de respirație și a ritmului alert. Se cunosc, chiar, cazuri în care copiii au murit, după ce au consumat doar două fructe. Bine de știut este că și frunzele acestei plante sunt otrăvitoare, nu doar fructele.

fructe de nebunele coapte

Mătrăguna este una dintre cele mai toxice plante din Emisfera Vestică.

Nebunelele, fructele care te pot omorî

Mătrăguna este o specie de plante erbacee, perene prin rizom, care face parte din genul Atropa, familia Solanaceae, alături de Mandragora officinarum. În popor, este cunoscută ca beladonă, doamna-codrului sau doamnă-mare, cireașa-lupului, iarba codrului sau țilidonie. Fructele acesteia sunt cunoscute de majoritatea oamenilor sub numele de nebunele.

Tulpina acestei plante are înălțimea de 50–150 cm, formând pe la jumătate trei ramificații. Forma frunzelor este ovală, cu marginea întreagă, fiind dispuse altern la baza ramurilor și perechi în pareta superioară (una dintre ele fiind mai mare decât cealaltă).

Planta înflorește în perioada iunie-august, iar florile sunt brun-violete sau brun-purpurii. Fructele sunt mai întâi verzi, apoi negre, lucioase și suculente. Forma lor este sferică și sunt pline de semințe.

Așa cum am menționat la începutul acestui articol, frunzele și fructele sunt extrem de toxice. Acestea conțin alcaloizi de tropan, toxine ce includ atropină, scopolamină și hiosciamină. Acestea duc la delir, halucinații și chiar la deces. Cu toate acestea, au fost utilizate ca anticolinergici farmaceutici. În prezent, însă, nu se mai utilizează în medicina populară, din cauza toxicității foarte mari. Substanțele active sunt reprezentate de alcaloizi, în special hiosciamină, atropină, scopolamină, beladonină.

fructe de nebunele coapte

Mătrăguna este o specie de plante erbacee, perene prin rizom, care face parte din genul Atropa, familia Solanaceae, alături de Mandragora officinarum.

Cele mai toxice plante din lume: Unele dintre ele cresc în casele noastre

Poate că nu știai, dar sunt multe plante periculoase, care îți pot pune sănătatea în pericol. Printre acestea se numără: dieffenbachia, ciumăfaia, rubarba, ricinul și leandrul.

Dieffenbachia

Dieffenbachia este o plantă de apartament, asemănătoare cu ficusul. Ingerarea oricărei părți a acestei plante cauzează dureri groaznice în gură și gât, ducând la umflarea căilor aeriene și, în cele din urmă, la sufocare. Mărturie în acest sens stî povestea micuțului Esteban, care a murit după ce a pus în gură o frunză. Mama lui a declarat, în urmă cu mai mulți ani: „Fiul meu a murit din cauza acestei plante blestemate. Vă rog să citiți cu atenție. Copilul meu a murit pentru că a pus în gură o frunză. I s-a umflat limba atât de tare încât s-a sufocat. Această plantă se găsește în multe case și birouri. Este letală. Poate să ucidă un copil în numai un minut, iar în adult în cinci minute.”

Dieffenbachia

Dieffenbachia

Ciumăfaia

Ciumăfaia mai este cunoscută în popor ca trompeta diavolului, iarba dracului sau clopoţeii iadului. Consumului poate duce, de asemenea, la deces.

Ciumăfaia

Ciumăfaia

Rubarba

Chiar dacă rădăcinile acestei plante sunt consumate, ingerarea în cantităţi mari de frunze de Rheum poate cauza dificultăţi în respiraţie şi arsuri ale cavităţii bucale şi a gâtului. Simptomele apar după doar o oră de consum. Acestea sunt: convulsii, hemoragii interne, comă şi moarte.

Rubarba

Rubarba

Ricinul

Chiar dacă uleiul de ricin este folosit ca pansament digestiv sau în tratamentele de înfrumusețare, boaba din care este obținut poate să omoare un om în doar câteva minute.

Ricinul

Ricinul

Leandrul

Leandrul este o plantă deoseibită, dar extrem de otrăvitoare. Este cultivată în gospodării, crescând în tufe bogate, cu flori foarte frumoase. Însă, acestea sunt toxice şi provoacă probleme intestinale şi dureri puternice. Poate determina apariția unor probleme cu inima, o proastă circulație, frisoane, atacuri cerebrale, comă și chiar moarte.

Leandrul

Leandrul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *