Prima pagină » Sanatate » Ce sunt lacrimile artificiale și ce rol au acestea în protecția ochilor

Ce sunt lacrimile artificiale și ce rol au acestea în protecția ochilor

28 iun. 2024, 14:23,
în Sanatate

Lacrimile artificiale au de multe ori rolul de a înlocui sau suplini lacrimile produse de corp pentru a ajuta ochii să funcționeze în parametrii normali.

Deși lacrimile sunt adesea asociate cu plânsul și cu situații neplăcute, absența lor poate avea consecințe la fel de neplăcute. Lacrimile au un rol fiziologic crucial pentru sănătatea ochilor, fiind o secreție naturală produsă de glandele lacrimale. Astfel, unii doctori pot recomanda administrarea de anumite medicamente care au rolul de a fi „lacrimi artificiale”.

De ce sunt importante lacrimile

Lacrimile au ca funcție principală hidratarea, curățarea și protejarea ochilor. Când producția de lacrimi este redusă, apare o problemă oculară cunoscută sub numele de „sindromul ochilor uscați”. Acest sindrom poate duce la disconfort ocular, iritații și alte complicații care afectează vederea și confortul vizual al unei persoane. Este important să se recunoască și să se trateze corect această condiție pentru a menține sănătatea ochilor și pentru a preveni eventualele probleme pe termen lung.

Aceste lacrimi formează o peliculă protectorie pe suprafața globilor oculari, prevenind pătrunderea prafului și altor impurități în ochi și oferind o barieră împotriva bacteriilor și altor agenți patogeni care pot cauza infecții. Pe lângă aceasta, prin îndeplinirea acestor funcții esențiale pentru sănătatea ochilor, lacrimile artificiale ameliorează și disconfortul asociat sindromului ochilor uscați. Disconfortul este adesea resimțit sub forma senzației de corp străin în ochi, însoțită frecvent de arsură, usturime sau înțepături.

De asemenea, ochii devin roșii și iritați ușor în prezența factorilor precum lumină puternică, vânt sau fum, vederea poate deveni neclară, iar în jurul ochilor sau în interiorul lor poate apărea un mucus fibros. Este evident că toate aceste simptome sunt deranjante și, în timp, pot afecta vederea, dar lacrimile artificiale contribuie la reducerea acestora și la menținerea sănătății ochilor.

Când se poate folosi lacrimile artificiale

Utilizarea lacrimilor artificiale este recomandată doar în cazul persoanelor care suferă de sindromul ochilor uscați, iar acest tratament nu trebuie început de la sine sau fără consultarea unui specialist. Primele semne că ochii au nevoie de lacrimi artificiale includ iritarea, roșeața fochilor, senzația de „nisip în ochi”, oboseala oculară și vederea încețoșată. Aceste simptome apar gradual și, dacă nu se ameliorează în câteva zile, ar trebui să fie urmate de o vizită la cabinetul oftalmologic. După consultarea medicală adecvată, medicul oftalmolog este singurul în măsură să recomande utilizarea lacrimilor artificiale și să stabilească schema de administrare corespunzătoare.

Sindromul ochilor uscați poate avea multiple cauze, printre care se numără înaintarea în vârstă, utilizarea îndelungată a telefoanelor, tabletelor și altor dispozitive cu ecran, anumite afecțiuni sau schimbări hormonale, mediul uscat sau foarte poluat și administrarea unor medicamente. Toți acești factori pot afecta glandele lacrimale, ducând la apariția sindromului ochilor uscați și necesitatea utilizării lacrimilor artificiale. Sindromul ochilor uscați este o afecțiune comună, dar tratamentul adecvat poate ameliora simptomele și menține sănătatea oculară. Consultarea regulată a unui oftalmolog și respectarea recomandărilor sale sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a sindromului ochilor uscați.

Lacrimile artificiale au de multe ori rolul de a înlocui sau suplini lacrimile produse de corp pentru a ajuta ochii să funcționeze în parametrii normali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025