Enzimele digestive sunt proteine pe care sistemul tău gastrointestinal le produce pentru a ajuta la descompunerea alimentelor. De asemenea, le poți consuma sub formă de suplimente ce ajută în combaterea simptomelor precum balonare, gaze excesive, greață și dureri de stomac. Totuși, este important să consulți un specialist din domeniul sănătății înainte de a le consuma.
Sistemul gastrointestinal produce enzime pentru a ajuta la descompunerea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor din alimente. Pancreasul, situat în spatele stomacului și în fața coloanei vertebrale, produce multe astfel de proteine.
Ce sunt enzimele digestive și suplimentele
Unii oameni ar putea beneficia de suplimente de enzime digestive, dacă sistemul lor gastrointestinal nu produce suficiente dintre aceste proteine. De exemplu, persoanele cu intoleranță la lactoză nu produc suficientă lactază în mod natural, care ajută la descompunerea zahărului din produsele lactate. Astfel, un supliment oral poate ajuta corpul să digere produsele lactate.
La fel ca enzimele digestive, probioticele ajută la digestie. Probioticele sunt microbi care trăiesc în intestin, ce are un echilibru de microbi „buni” și „răi”. Totuși, acestea nu descompun alimentele singure, ci asistă activitatea enzimelor digestive. Un dezechilibru în intestin ar putea provoca simptome similare cu lipsa enzimelor digestive, astfel că e posibil să experimentezi balonare, gaze excesive și crampe abdominale.
Enzimele digestive fără prescripție medicală vin în diverse forme, cum ar fi capsule, pulberi și tablete. S-ar putea să fie necesar să le consumi după o masă sau cu alimente, în funcție de forma pe care o utilizezi. De exemplu, ai putea amesteca formele pulbere într-un smoothie sau apă. Acest tip este, de obicei, bazat pe cele pe care corpul tău le produce în mod natural, inclusiv amilaza, care descompune amidonurile și zaharurile, lactaza, ce ajută la digestia lactozei, un zahăr din produsele lactate, lipaza pentru a digera grăsimile și proteaza care descompune proteinele. Dozele suplimentelor de enzime digestive variază în funcție de formă și ingrediente, dar indicat este să discuți cu un medic pentru a stabili cât de mult trebuie să consumi.
Enzimele digestive pe bază de rețetă, pe de altă parte, sunt disponibile sub formă de capsule sau tablete. Specialiștii prescriu, de obicei, suplimentele ca parte a terapiei de înlocuire a enzimelor pancreatice, ce ajută la tratarea fibrozei chistice și a pancreatitei frecvente. Ori de câte ori cumperi un supliment, asigură-te că acesta conține enzima pe care medicul ți-a recomandat-o pentru a ajuta la îmbunătățirea digestiei. Verifică din nou lista ingredientelor pentru a fi sigur că nu conține nimic ce îți poate declanșa o reacție imunologică, precum ingrediente potențial problematice, cum ar fi portocala amară sau kava.
Ce rol au în buna funcționare a organismului
Rolul principal al suplimentelor de enzime este de a ajuta digestia. S-ar putea să ai nevoie de acestea, dacă sistemul gastrointestinal nu produce suficiente în mod natural. Cercetările au identificat beneficiile și posibilele utilizări ale suplimentelor de enzime digestive, iar printre acestea se numără descompunerea macronutrienților, cum ar fi carbohidrații, grăsimile și proteinele. În acest proces, enzimele digestive ajută corpul să absoarbă nutrienții. De asemenea, proteaza este o enzimă digestivă care ajută la descompunerea proteinelor, inclusiv a celor care cauzează inflamație și umflare. Un studiu publicat în 2014 a constatat că ar putea reduce durerea și accelera recuperarea musculară. Unele suplimente de enzime digestive ar putea gestiona afecțiunile gastrointestinale, cum ar fi pancreatita cronică, care ar putea duce la o deficiență de enzime pancreatice sau intoleranță la lactoză.
Suplimentele de enzime digestive nu sunt pentru toată lumea, în special pentru cei fără o adevărată deficiență de enzime sau simptome gastrointestinale severe. Un test de scaun poate ajuta la determinarea acestor afecțiuni. Este posibil să consumi prea multe suplimente de enzime digestive, dacă folosești mai mult decât indică eticheta sau ceea ce prescrie un medic. De asemenea, este important să oprești administrarea dacă ai o reacție adversă și să soliciți imediat asistență. Simptomele reacțiilor adverse pot include dificultăți la înghițire sau respirație scurtă, tensiune arterială scăzută, greață și vărsături, dureri severe de articulații sau mușchi, dureri de stomac și îngălbenirea ochilor sau pielii. Unele enzime digestive pot interacționa cu anumite medicamente, așa că este important să discutați cu un specialist despre orice medicamente pe care le luați.
Eliminarea alimentelor care cauzează disconfort digestiv ar putea fi un pas mai ușor decât începerea unei diete cu suplimente. Consumul anumitor alimente, cum ar fi cele bogate în fibre, ar putea ajuta digestia, iar printre acestea se numără fructele, cum ar fi fructele de pădure, perele și portocalele, nucile, legumele și cereale integrale, cum ar fi ovăzul sau quinoa. Suplimentele de enzime digestive ar putea fi utile în funcție de simptomele și afecțiunile de bază.