Prima pagină » Lifestyle » Ce sunt endorfinele si care sunt efectele sale asupra corpului uman
Ce sunt endorfinele si care sunt efectele sale asupra corpului uman

Ce sunt endorfinele si care sunt efectele sale asupra corpului uman

19 ian. 2021, 10:50,
în Lifestyle

Funcția principală a endorfinelor este de a proteja corpul într-o situație stresantă. În durere, frică, stres acut, cantitatea de endorfine produse de neuronii creierului crește semnificativ.

Endorfinele eliberate ajută corpul să iasă din stres fără defecțiuni adaptive și, de asemenea, să evite dezvoltarea bolilor provocate de acesta.

Ce este endorfina – informații generale

Endorfinele sunt neuropeptide naturale de natură opioidă. Acestea sunt produse în mod natural în creier din substanța beta-lipotrofină produsă de glanda pituitară, într-o măsură mai mică în alte structuri cerebrale și în alte structuri.  De multe ori eliberarea acestui hormon are loc împreună cu producția de adrenalină. De exemplu, după o activitate fizică prelungită, este produsă pentru ameliorarea durerilor musculare.

Endorfinele sunt „hormonii fericirii” dintr-un grup de compuși peptidici produși de neuroni în creier. În 1975, endorfinele au fost izolate pentru prima dată de oamenii de știință  din extracte din hipofiza și hipotalamusul mamiferelor. Aceste substanțe sunt responsabile pentru starea noastră de spirit, fundalul emoțional, reduc durerea, dau emoții vii și senzații de neuitat și chiar salvează vieți în situații de urgență.

Cu boli grave cu sindrom de durere prelungită și severă, pacienții au o epuizare a sistemului cerebral care generează endorfine. O altă funcție a endorfinelor este de a îmbunătăți bunăstarea, regenerarea țesuturilor și conservarea tinereții.  De asemenea, hormonul bucuriei este responsabil pentru stabilitatea bunei dispoziții și a veseliei.

Datorită endorfinelor, oamenii își păstrează bunul simț în circumstanțe neprevăzute și determină cursul acțiunilor ulterioare cu viteza fulgerului.  În timpul stresului, adrenalina este complet declanșată, iar endorfinele neutralizează efectele acesteia asupra organelor și țesuturilor, ca și cum ar inhiba excitația. Prin urmare, o persoană reține energia necesară, care îi permite să nu „cadă” din viață după catastrofe emoționale și să mențină sănătatea fizică și mentală.

Unde și cum se produc endorfina

În ceea ce privește compoziția și proprietățile funcționale, endorfinele sunt considerate substanțe asemănătoare opiaceelor. Hipocampul (regiunea limbică a creierului) este responsabil pentru producerea acestor substanțe, care determină cantitatea de endorfine produse, în funcție de situație.

Pe lângă creier, următoarele sunt implicate indirect în producerea „hormonului bucuriei”:

  • glandele suprarenale și pancreasul;
  • stomac;
  • intestine;
  • pulpa dinților;
  • Papilele gustative;
  • sistem nervos central.

Hormonul endorfină afectează apariția euforiei, sentimentul de bucurie și încântare.

Deficitul de endorfină poate produce bolile neurologice, agravarea stării depresive, afectarea funcțiilor cognitive, scăderea concentrației de atenție și nivelul activității vitale.

Rolul endorfinelor în organism cu greu poate fi supraestimat. Ei nu sunt doar responsabili de dispoziție, ci participă și la reglarea activității organelor și sistemelor interne ale corpului nostru.  Endorfinele înseamnă mult pentru sistemul imunitar: probabil ați observat că o răceală trece imperceptibil dacă aveți o dispoziție bună și este extrem de dureroasă dacă sunteți „șchiopătat”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`