Prima pagină » Informații utile » Ce sunt darurile Duhului Sfânt? Cele mai importante daruri divine

Ce sunt darurile Duhului Sfânt? Cele mai importante daruri divine

30 aug. 2024, 16:09,
în Informații utile

Biblia ne oferă numeroase relatări despre oameni cărora Duhul Sfânt le-a dăruit abilități supranaturale. În Noul Testament, aceste abilități sunt denumite „darurile Duhului Sfânt“ și sunt considerate daruri, deoarece nu pot fi dobândite prin efort personal.

Trebuie să reținem că Dumnezeu îi promovează pe cei în care poate avea încredere, conform învățăturii lui Isus, care spune: „Cine este credincios în cele mai mici lucruri, este credincios și în cele mari; și cine este nedrept în cele mai mici lucruri, este nedrept și în cele mari“ (Luca 16:10). În consecință, este de așteptat ca darurile Duhului Sfânt să fie acordate celor care și-au demonstrat deja credința și demnitatea în fața lui Dumnezeu.

Ce sunt darurile Duhului Sfânt

În Noul Testament, darurile Duhului Sfânt sunt enumerate în 1 Corinteni 12 și sunt în număr de nouă. Aceste daruri includ vorbirea despre înțelepciune, cunoștință, credință, darul tămăduirilor, puterea de a face minuni, profeția, deosebirea duhurilor, vorbirea în limbi și tălmăcirea limbilor. Nu este necesar să definim fiecare dintre aceste daruri pentru a putea fi folosiți de Dumnezeu prin ele. Atât profeții, preoții și împărații Vechiului Testament, cât și primii creștini din biserica nou-testamentală au lucrat prin aceste daruri fără a avea cunoștințe detaliate despre clasificarea sau definiția lor. Totuși, faptul că aceste daruri sunt menționate în Noul Testament sugerează că Dumnezeu dorește să fim conștienți de ele, așa cum a scris Pavel: „În ce privește darurile duhovnicești, fraților, nu voiesc să fiți în necunoștință“ (1 Cor. 12:1).

De-a lungul timpului, aceste daruri au fost împărțite în trei grupe principale: darurile vorbirii, darurile revelației și darurile puterii. Fiecare grupă de daruri are rolul său specific, iar toate acestea s-au manifestat și sub Vechiul Legământ, cu excepția vorbirii în limbi și a tălmăcirii acestora, care sunt specifice Noului Legământ. Noul Testament nu oferă instrucțiuni clare despre modul de utilizare a darurilor puterii și foarte puține despre darurile revelației. În schimb, există un număr semnificativ de indicații referitoare la folosirea darurilor vorbirii. Aceasta poate fi explicată prin faptul că darurile vorbirii sunt cele mai frecvent manifestate în cadrul adunărilor bisericești, necesitând un nivel mai ridicat de cooperare umană și fiind, prin urmare, cele mai susceptibile de a fi utilizate greșit.

Cine poate primi darurile lui Dumnezeu

Este important să înțelegem că darurile Duhului Sfânt ne sunt oferite conform voinței Duhului, nu conform dorințelor noastre. Biblia subliniază clar acest aspect, afirmând că „Dar toate aceste lucruri le face unul și același Duh, care dă fiecăruia în parte, cum voiește“ (1 Cor. 12:11). O persoană poate fi utilizată frecvent pentru a manifesta anumite daruri, dar niciuna dintre ele nu poate fi stăpânită sau folosită la discreție. Faptul că cineva a fost uns să facă o minune nu înseamnă că va putea face minuni oricând dorește, iar manifestarea unui dar nu garantează o repetare a experienței.

Pe măsură ce analizăm exemple biblice pentru fiecare dintre aceste daruri, trebuie să ținem cont de faptul că Dumnezeu își poate manifesta harul și puterea în moduri infinite. Din această cauză, nu este înțelept să fim foarte rigizi în definițiile noastre. Este posibil ca unele daruri să fie o combinație între mai multe altele, așa cum indică și Pavel: „Sunt felurite daruri, dar este același Duh; sunt felurite slujbe, dar este același Domn“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *