Prima pagină » Cancan ultimă oră » Ce sunt covrigii, cum se prepară și care sunt cele mai comune rețete

Ce sunt covrigii, cum se prepară și care sunt cele mai comune rețete

20 nov. 2020, 09:37,
BZI.ro, în Cancan ultimă oră

Covrigii sunt produsele de panificatie pe care toata lumea le consuma, iar istoria lor este foarte veche. Dar care sunt cele mai comune retete de covrigi?

Rotunzi de obicei, covrigii sunt produse de panificatie pe care toata lumea ii iubeste si care se fac in toata lumea, de sute de ani. Mai crocanti sau mai elastici, cu sau fara seminte, dulci sau sarati, covrigii au tot felul de retete, in functie de zona geografica.

Se pare ca in Romania covrigii au fost introdusi de catre vanzatorii greci de vinuri, care voiau sa sporasca vanzarile. Ca sa-si atraga consumatori mai multi, grecii s-au gandit sa le ofere clientilor si covrigi calzi si aromati.
Covrigii au fost alimentul ideal in perioadele de Post, iar prima reteta dateaza de prin 1607. Un amestec simplu de apa, faina si sare era aluatul covrigilor care se consumau in posturile lungi, cu mare succes.

Iata acum cateva retete de covrigi, care sa va incante intr-o zi cu familia, sau la un film, acasa, cu prietenii!

Covrigi de Buzau
500 g faina
300 ml apa
1 plic drojdie
1 lingurita zahar
2 lingurite sare
3 lingurite bicarbonat de sodiu

Pentru decor

5 lingurite susan, mac, sare grunjoasa, etc

Mod de preparare:

Se amesteca 100 de grame de faina cu 100 ml apa, drojdie si zaharul si se lasa la dospit circa o jumatate de ora. Se adauga restul de faina, apa, sarea si se mai lasa la crescut o ora.

Se incinge cuptorul la maxim 200 de grade si se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare.

Se pun trei litri de apa la fiert intr-o oala si se adauga bicarbonatul de sodiu. Se formeaza covrigi in palma si se pun cu grija la fiert, circa un minut fiecare, se scot si se pun pe hartia de copt. Se presara seminte de susan, mac, sare grunjoasa, etc pe covrigi si se dau la cuptor circa 20 de minute, pana devin aurii.

Covrigi cu susan sau mac – reteta de covrigi crocanti de casa
Ingrediente:

500 g faina 000
300 g apa sau lapte
50 g ulei
20 g drojdie proaspata sau 6 g drojdie uscata
15 g sare
15 g zahar
1 ou
2 linguri de lapte
seminte de susan
seminte de mac

Cum se fac:

Amesteca laptele caldut cu drojdia si zaharul, adauga 250 g faina si omogenizeaza. Lasa sa stea 10 minute. Adauga uleiul, sarea si mixeaza totul. La fina adauga si restul de faina. Framanta cat mai bine pana obtii un aluat moale, cu care sa lucrezi usor. Lasa la dospit o ora, acoperit.

Tapeteaza masa cu faina si intide aluatul cat de mult vrei, apoi taie fasii subtirele si tragele pe degete in timp ce le rasucesti. Fa cercuri si lipeste bine capetele. Din doua fasii de aluat obtine un covrig rasucit, in forma de cerc.

Se aseaza pe tava, peste hartie de copt si se mai lasa la dospit cateva minute. Cuptorul se incinge la 170 de grade Celsius si ne asiguram ca va incalzi din toate directiile.

Covrigii se ung cu ou pe deasupra si se trec apoi prin semintele dorite. Se dau la copt pentru 20 de minute sau pana cand prin un aspect auriu, rumen.

Covrigi de casa opariti
Ingrediente:

– 550 g faina

– 300 ml apa calduta

– 40 ml ulei

– 1 lingurita rasa sare

– 1 lingurita zahar

– 10 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata

– susan, mac

– sare grunjoasa

– 50 g bicarbonat de sodiu

Mod de preparare:

In apa calduta puneti o lingurita cu zahar si drojdia uscata. Amestecati si lasati sa dospeasca 5-10 minute.

Adauga faina si o lingurita rasa de sare, amesteca. Adauga drojdia si apoi uleiul. Framantati cu robotul de bucatarie sau manual, dar framantati 5-8 minute, pana se omogenizeaza bine compozitia.

Se lasa la dostit, intr-un bol uns cu ulei si acoperit cu un prosop. Dupa aproximativ o ora se muta aluatul pe blatul de lucru tapetat cu faina si se imparte in bucatele. Se ruleaza fecare bucatica in forma de cerc si se lipeste bine la capete, apoi se scufunda in apa care fierbe si in care s-a adaugat bicarbonat de sodiu. Fiecare covrig se opareste aproximativ 1 minut, se scot din oala si se pun pe hartia de copt de pe tava. Covrigii se presara cu seminte sau sare si se dau la copt pentru 20 -25 de minute, la 200 de grade Celsius.

Sursă: Kanal D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *