Din moment ce o persoană își dorește să se alimenteze sănătos este bine să cunoască ce sunt carbohidrații. Nutriția umană nu poate fi imaginată fără carbohidrați. Lista produselor care conțin carbohidrați include fructe, legume, lapte, dulciuri, cereale, paste și zahăr. Însă, pentru a reuși să urmezi un regim alimentar sănătos trebuie să știi ce carbohidrați sunt buni pentru organism și care sunt dăunători.
Carbohidrații sunt principala sursă de energie din organism, un compus organic pentru creșterea celulelor și hrană pentru creier. Carbohidrații sunt transformați în glucoză, de aprovizionarea de care organismul uman are nevoie constant. Carbohidrații sunt în primul rând o sursă de energie în organism. Acestea fac parte din celule și țesuturi, determinând grupa sanguină. Carbohidrații au efect tonic asupra sistemului nervos central, îndeplinind o funcție de protecție în compoziția anticorpilor. De asemenea, carbohidrații joaca rolul unei substanțe de rezervă în organism și altele.
Ce sunt carbohidrații. Clasificarea acestora în trei grupuri
Carbohidrații pot fi repartizați în trei grupuri. Primul grup poartă numele de monozaharide, din acesta face parte fructoza sau glucoza, acestea fiind absorbite instantaneu de organism. Din grupa doi fac parte carbohidrații cu denumirea dizaharide, care presupun produsele cu un conținut de zaharoză, lactoză, maltoză, de asemenea fiind rapid absorbite în organism. Ultimul grup se numește polizaharide, din acesta făcând parte alimentele cu un conținut ridicat de celuloză, fibre, amidon, acestea se descompun încet în organism.
În acest sens, carbohidrații sunt împărțiți în simple, adică rapide. Acestea sunt cele care apar instantaneu în sânge și cresc nivelul de zahăr. Iar cele complexe, lente sunt cele care sunt absorbite lent, datorită cărora organismul primește energia necesară și reușește să o cheltuiască fără a stoca grăsime.
Care sunt carbohidrații sănătoși. Factorii care îi disting de cei dăunători
Carbohidrații complecși sunt cei mai sănătoși. Acestea includ fibre, fibre alimentare, glicogen, amidon în forma sa pură. Alimentele cu carbohidrați lenți furnizează organismului glicogen, care este principala rezervă de energie a glucozei, amidon, conceput să genereze energie, fără el organismul suferă vârfuri în sânge.
Fibrele ajută la pierderea în greutate, normalizarea funcțiilor tractului gastrointestinal, curățarea organismului de substanțe inutile, promovând un metabolism cu drepturi depline și insulină. Cea din urmă este concepută pentru a normaliza metabolismul în piele și a regla glucoza.
Dacă activitatea fizică a unei persoane este ridicată, atunci carbohidrații rapizi din dietă vor ajuta la efectuarea acestei activități. Dacă o persoană duce un stil de viață sedentar, atunci, desigur, accentul ar trebui să fie pus pe carbohidrații lenți.
Necesarul zilnic de carbohidrați pentru a preveni boli ale sistemului cardiovascular
O persoana medie cu un necesar zilnic de energie de 2000 kcal pe zi ar trebui să consume 250-300 g de carbohidrați. Merită să ne amintim că o deficiență de carbohidrați duce la boli ale sistemului cardiovascular, afectează memoria, provoacă dureri de cap, crampe musculare, reduce concentrarea și capacitatea de stres mental. Limitați cantitatea de carbohidrați dacă suferi de diabet, obezitate, alergii sau procese inflamatorii.
O dietă sănătoasă ar trebui să fie dominată de carbohidrații lenți, deoarece aceștia potolesc perfect foamea, asigură organismului nutrienți și ajută la menținerea normală a glicemiei. Dar oamenii au nevoie și de macrosubstanțe rapide. Mai ales atunci când alimentația sa are nevoie de o completare rapidă a deficitului energetic. De cele mai multe ori, această completare este necesară după antrenament sau înainte de activitatea fizica.
Este important să cunoști ce sunt carbohidrații pentru a evita epuizarea organismului în timpul activității mentale sau fizice intense. Sportivii și studenții recurg adesea la consumul de carbohidrați rapizi. Chiar și o mică parte din astfel de substanțe organice va crește eficiența în viitorul apropiat, va ajuta la obținerea clarității minții. Și după încărcături grele, macronutrienții simpli vor grăbi recuperarea și chiar vor atenua starea datorită efectului anabolic.