Un mix de scorțișoară, vanilie, migdale și cuișoare descrie aroma deosebită a boabelor de tonka, unul dintre condimentele care câștigă popularitate, fiind tot mai folosită în preparatele marilor restaurante. Înainte de a fi folosite în gastronomie, au fost utilizate în industria tutunului și a parfumurilor datorită aromei deosebite.
Pe cât de frumos miros boabele de tonka, pe atât de toxic e în cantități mari. Este unul din motivele pentru care acestea sunt o raritate în Statele Unite, unde Food and Drug Administration (FDA) adică organizația care se ocupă de controlul de pe piața alimentară americană, a impus aceste restricții de foarte mulți ani.
Ce sunt boabele de tonka și cum le putem folosi
Fasolea Tunka este sămânța unui fruct originar din Guyana Franceză, foarte populară în Franța și Germania, însă interzisă în USA, în alimentație folosit atât în industria alimentară, cât și în cea a parfumurilor, a tutunului, a cafelei și a băuturilor alcoolice. În trecut, boabele de tonka era utilizat la aromatizarea tutunului de pipă, al cărui parfum devenea inconfundabil.
Boabele de tonka sunt, de fapt, semințele unui fruct produs de arborele Cumaru, care crește în țările din nordul Americii de Sud. Au culoarea de la cafeniu până la brun închis, aproape negru, iar mijlocul are culoarea caramelului și e ușor moale.
Mirosul puternic vine de la un compus chimic pe care îl conțin, numit cumarină. Cumarina este responsabilă pentru mirosul plăcut al semințelor și este utilizată și în industria parfumurilor. Mai mult de atât, ca să devină toxic ar trebui să mănânci vreo 30 de boabe de tonka deodată, acestea putând provoca leziuni hepatice grave sau chiar să fie fatale.
Călătoria boabelor de tonka în inima parfumurilor începe în anul 1793 când fructul cumaru a fost introdus pentru prima dată populației franceze. Semințele de tonka aparițin categoriei orientale a parfumeriilor, considerându-se a fi chiar un înlocuitor al vaniliei.
Acestea împărtășesc undele dintre caracteristicile tutunului, chihlimbar, putând fi asociate foarte bine cu lemnul de santal, trandafir, levănțică sau coajă de lămâie.
Cum se poate utiliza
După cum s-a precizat utilizarea boabelor de tonka nu a fost niciodată foarte răspândită, iar acum a scăzut și mai mult, deoarece cumarinul este bănuit a fi otrăvitor și poate chiar cancerigen. În ciuda parfumului său hipnotic, condimentul nu este prea des menționat în cărțile de bucate.
În general, boabele de tonka se rad fin, praful adăugându-se în preparate în preparate, uneori se folosesc și boabele întregi, dar se scot înainte de a servi preparatul. Unele rețete sugerează adăugarea de cantități mici la aluatul de prăjituri, dulciurile pe bază de nucă de cocos, nuci sau mac ar fi un alt domeniu în care s-ar putea folosi tonka.
Boabele de tonka se mai pot folosi ca substituit pentru migdalele amare, mai ales în țările în care utilizarea acestora este restricționată, sau interzisă de lege. Tonka mai poate substitui foarte bine și samburii de cireș mahaleb din Orientul Mijlociu.
Tonka se potrivește bine cu fructele dulci-acrișoare, cum este mărul, fiind folosită în deserturile preparate cu mere coapte, sau caramelizate. În comunitățile păgâne, boabele de tonka se considerau a avea proprietăți magice, astfel că, strivirea acestora și înmuierea lor într-un anumit ceai de plane, va duce la vindecarea depresiilor, dezorientării, a comportamentului suicidar, precum și la stimularea sistemului imunitar.