Prima pagină » Local » Ce sunt blestemele bisericești și cât de grave sunt? Ce spune părintele Calistrat Chifan – VIDEO

Ce sunt blestemele bisericești și cât de grave sunt? Ce spune părintele Calistrat Chifan – VIDEO

17 ian. 2023, 10:20,
BZI.ro, în Local

Ce sunt blestemele bisericești și cât de grave sunt? Iată ce spune părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Blestemul reprezintă invocarea unei nenorociri sau a unui ghinion asupra unei persoame, a unui loc sau a unui obiect. De asemenea, blestemul presupune și o dorință, prin invocarea unor puteri supranaturale sau spirituale, cum ar fi Dumnezeu, un spirit sau o forță naturală. În numeroase sisteme religioase se consideră că blestemul are un efect asupra celui împotriva căruia este îndreptat. Vestea bună este că un blestem poate fi inversat sau înlăturat, acțiune ce poartă numele de „rupere” sau „dezlegare”, și constă, de cele mai multe ori, în ritualuri speciale sau rugăciuni.

Oamenii bisericii spun că cele mai grave blesteme sunt cele făcute preot și de mamă.

Ce sunt blestemele bisericești și cât de grave sunt? Părintele Calistrat amintește cuvintele părintelui Cleopa: „Și dacă în glumă te-a blestemat episcopul, să nu îndrăznești să calci legătura, până nu iei dezlegare”

Blestemul preoțesc sau bisericesc sperie pe mulți credincioși. Acesta este unul dintre marile tabuuri ale lumii creștine, iar oamenilor bisericii le este interzis să recurgă la această armă de temut. „Să piară copiii lui şi într-un neam să se stingă numele lui”, „Să cadă peste ei cărbuni aprinşi; în foc aruncă-i pe ei, în necazuri, pe care să nu le poată răbda”, sunt doar două exemple din psalmii de blestem cuprinşi în Vechiul Testament.

„Aici trebuie să avem grijă la două lucruri. Eu vă spun din „Biserica din mers”, este o carte, în care înaltul Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului și părintele Cleopa Ilie discută problemele canonice ale bisericii. Și părintele Cleopa este întrebat de mitropolitul Antonie: „Dacă un episcop blestemă sau leagă, ce trebuie făcut?” Și părintele Cleopa răspunde categoric: „Și dacă în glumă te-a blestemat episcopul sau și dacă în glumă te-a legat episcopul, să nu îndrăznești să calci legătura, până nu iei dezlegare.” , a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Blestemul de mamă, mai puternic decât blestemul preoților

Mai grave decât blestemele bisericești sunt blestemele făcute de mamă. Potrivit preoților, nimeni nu jertfește mai mult pe copil în această lume ca femeia care i-a dat viață. Cu alte cuvinte, blestemul de mamă este mai puternic decât cel al preotului, pentru că ea are cea mai mare autoritate de la Dumnezeu asupra copilului.

Iată ce spune părintele Calistrat Chifan despre blestemul de mamă.

„Rugăciunea mamei e ca și rugăciunea preotului. Blestemul mamei e ca și blestemul preotului și a arhiereului. Așa spune Ioan Gură de Aur: „Binecuvântarea părinților este peste casa fiilor, dar blestemul maicii zdruncină din temelie”. Noi nu știm concret când blestemul lucrează și când nu lucrează, dar știm sigur că odată rostit el caută un loc și se oprește. De ce spun lucrul ăsta? Ca să înțelegeți că în momentul în care mama, că este credincioasă, că este necredincioasă, că are motiv sau că n-ar motiv, ea n-are voie să blesteme.”, a explicat părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
27 iulie 2024
27 iulie 2024