Prima pagină » Sanatate » Ce sunt aftele și din ce cauze apar? Dr. Andreea Daniela Alexe: „Ele trec repede, nu trebuie să ne panicheze” – VIDEO

Ce sunt aftele și din ce cauze apar? Dr. Andreea Daniela Alexe: „Ele trec repede, nu trebuie să ne panicheze” – VIDEO

07 mart. 2023, 12:02,
în Sanatate

Dr. Andreea Daniela Alexe, medic specialist protetică dentară, a explicat în emisiune BZI LIVE ce sunt aftele și de ce apar. Care sunt cauzele care duc la apariția lor și ce trebuie să facem pentru a le combate?

Oricine s-a confruntat, cel puțin o dată, cu afte. Acestea constituie o formă de ulcerații bucale, fiind una dintre cele mai întâlnite probleme apărute la nivelul gurii.

Aftele bucale, cunoscute și sub denumirea de ulcerații aftoase sau stomatită aftoasă, reprezintă leziuni mici, de suprafață, care își fac apariția la nivelul țesuturilor moi din gură sau de la baza gingiilor. Acestea sunt confundate cu herpesul oral, însă, spre deosebire de el, aftele nu se dezvoltă la nivelul buzelor și nu sunt contagioase. Din nefericire, aceste ulcerații pot genera dureri mari și pot influența negativ vorbirea și mâncatul.

Vestea bună este că aftele trec repede, fără să lase vreun semn, chiar și fără tratament.

Ce sunt aftele și din ce cauze apar? Dr. Andreea Daniela Alexe, medic specialist protetică dentară: „Sunt anumite alergii la anumite alimente”

Așa cum am precizat, aftele bucale reprezintă niște ulcerații extrem de dureroase. Printre cauzele care conduc la apariția lor se numără: stresul emoțional, alimentația lipsită de vitamina B12, zinc, acid folic sau fier, modificările hormonale din timpul menstruației, o leziune minoră la nivelul gurii cauzată de lucrările dentare, periajul excesiv, accidentările sportive sau mușcăturile accidentale ale obrazului sau ale limbii. De asemenea, aftele bucale apar și din cauza unor sensibilități alimentare, în special la căpșuni, cafea, ciocolată, nuci, ouă, brânză, alimente picante sau acide.

O altă cauză mai puțin cunoscută de majoritatea oamenilor și care duce la apariția aftelor este utilizarea pastelor de dinți și a apelor de gură, în componența cărora se află laurilsulfat de sodiu.

„De cele mai multe ori sunt anumite alergii la anumite alimente. Cele mai des întâlnite sunt alunele, căpșuni am mai văzut. Aftele mai apar din cauza aparatului dentar și nu trebuie să se sperie pacienții, pentru că aud plângeri de genul ăsta: „Vai, mi-am pus aparat dentar și am foarte multe afte.” E normal să apară, de aceea recomandăm să se folosească o anumită ceară, care se pune în zonele în care lezează aparatul dentar, ca să nu mai apară ulcerații, că de fapt asta sunt aftele, niște ulcerații.

Iarăși sunt reversibile, adică ele trec repede, nu trebuie să ne panicheze, dar trebuie descoperită cauza, ca să nu lăsăm să apară tot timpul acolo sau să se suprainfecteze. Bineînțeles că trebuie să avem o igienă mai riguroasă dacă avem afte, folosim apă de gură, ne spălăm pe dinți.”, a declarat dr. Andreea Daniela Alexe, medic specialist protetică dentară, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Când devin periculoase aftele bucale?

Aftele bucale devin un pericol și necesită o vizită imediată la un medic de specialitate, în momentul în care devin neobișnuit de mari sau continuă să reapară, în ciuda tratamentelor administrate. De asemenea, se impune consult medical în cazul în care aftele bucale se dezvoltă înainte ca cele vechi să se vindece, când există focare de afte bucale frecvente, leziuni persistente care durează două săptămâni sau mai mult.

În plus, aftele constituie un pericol și atunci când leziunile se extind către buze sau durerile nu pot fi ameliorate cu ajutorul metodelor de auto-îngrijire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`