Medicii de familie au prescris medicamente pacienților cu forme ușoare ale infecției cu coronavirus. Mulți dintre ieșeni le-au cumpărat din farmacii pentru prevenție. La un calcul ipotetic, care să arate cât ar câștiga farmaciile dacă fiecare ieșean ar fi achiziționat medicamentele recomandate, la un preț minim, se ajunge la o sumă uriașă
A fost un an în care pandemia COVID-19 a schimbat cererea de medicamente din farmacii. Dacă în alți ani prea puține persoane alegeau să cumpere vitamine și alte comprimate pentru creșterea imunității, în anul 2020 situația s-a schimbat major. Farmaciștii spun că 8 din 10 clienți cer medicamente precum Paracetamol sau Aspirină, Ibuprofen, vitamina C și D și Zinc. Din frica de a nu se infecta cu coronavirus, în casa oricărui ieșean s-ar putea găsi cel puțin unul dintre comprimatele enumerate.
În județul Iași, populația totală este de 1.008.254 persoane, din care populația fără rezidenți este de 995.067, iar restul de 13.187 sunt rezidenți. Dacă fiecare persoană ar fi cheltuit în medie 30 de lei pentru a cumpăra Paracetamol, Aspirină, Ibuprofen, vitamina C și D și Zinc suficient pentru o lună de zile, ieșenii ar fi lăsat în farmacii 30.247.620 de lei în fiecare lună, adică aproape 6 milioane de euro.
8 din 10 ieșeni cer din farmacie Paracetamol și vitamine
În farmacii, medicamentele eliberate fară prescripției medicală, cum ar fi Paracetamolul, se găsesc de la prețul de 2.5 lei, Aspirina, la 12 lei, Ibuprofen tot de la 12 lei. Vitaminele C, D și Zincul se găsesc într-un singur comprimat de la 16 lei, iar pastile pentru durere în gât de la 6 lei.
„Se cumpără foarte mult Paracetamol, Aspirină, Ibuprofen, Vitamina C și D, Zinc și pastile pentru durere în gât. 80 la sută dintre pacienții noștri solicită medicamente pentru ei sau pentru rude. Cert este că față de anii anteriori, de când a început pandemia COVID-19, oamenii și-au îndreptat foarte mult atenția asupra medicamentelor de creștere a imunității. Prețul unei cutii de vitamine diferă, se poate plăti 20 sau 50 de lei. Pentru Ibuprofen, un pacient poate plăti de la 5 la 20 de lei. Majoritatea au lăsat în farmacii pentru astfel de medicamente 20-30 de lei”, a declarat o farmacistă din Iași.
Consumul de medicamente compensate gratuite nu arată o creștere în anul 2020, în județul Iași
Cifrele furnizate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CAS) din Iași nu arată modificări determinate de consumul de medicamente compensate pe perioada anului 2020. În schimb s-a dublat consumul pentru medicamentele scumpe, prescrise pentru boli rare sau pentru afecțiuni oncologice de exemplu.
„Din cifrele raportate nu putem să tragem concluzia că pandemia COVID-19 a crescut consumul de medicamente gratuite, compensate. Ceea ce din punct de vedere economic este bine, pentru că ar fi nevoie de o finanțare foarte mare pentru a asigura astfel de costuri. Este posibil ca, pentru anumite denumiri comerciale, să fi crescut vânzările. Față de anul 2019, în 2020 consumul de medicamente scumpe s-a dublat. Au fost contracte mai multe pentru pacienți după ce s-au adăugat pe listă mai multe medicamente noi, destul de scumpe. Astfel, în anul 2020, s-a decontat suma de 8.599,44 lei pentru medicamente prescrise pentru pacienți oncologici și cei cu boli rare în special”, a specificat Radu Țibichi, președintele Casei de Asigurări de Sănătate din Iași.
Modificările consumului de medicamente în anul 2020 conform raportărilor CAS Iași
În cazul pacienților care au avut nevoie de contract de la CAS Iași pentru hepatită cronică C și ciroză hepatică, fără interferon, în anul 2020 cifra a scăzut la 74.330,40 de lei, față de 275.230,36 de lei în anul anterior, în condițiile în care în județul Iași sunt circa 20.000 de bolnavi.
„În perioada 2017-2019 au fost cei mai mulți pacienți. Cifra a scăzut deoarece nu s-a mai semnat un contract nou. De pe data de 2 februarie 2021, acești pacienți pot obține din nou o prescriere, după ce contractele au fost prelungite cu deținătorii de autorizație de punere pe piață. Programul Național de Sănătate pentru medicamente și materiale sanitare a avut o creștere de la 168.576,64 de lei în anul 2019 la 207.837,59 de lei în anul 2020. Acest lucru s-a întâmplat deoarece s-au adăugat mai multe tipuri de medicamente și materiale sanitare, sunt furnizori noi pe piață și a crescut și numărul pacienților incluși în program. Acestea sunt schimbările majore pe care le putem observa la o analiză a rapoartelor pentru anii anteriori”, încheie Radu Țibichi.