Prima pagină » Economic Local » Ce subvenții noi primesc fermierii din Iași, de la APIA? Pot obține, în plus, până la 400 de euro, pentru un hectar cultivat
Ce subvenții noi primesc fermierii din Iași, de la APIA? Pot obține, în plus, până la 400 de euro, pentru un hectar cultivat

Ce subvenții noi primesc fermierii din Iași, de la APIA? Pot obține, în plus, până la 400 de euro, pentru un hectar cultivat

12 sept. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași primesc de la APIA subvenții noi, în anul 2024. Cei care lucrează terenurile agricole pot primi, în plus, anul acesta, până la 400 de euro, pentru fiecare hectar cultivat. Plata avansului din subvenții, pentru anul 2024, începe de la jumătatea lunii octombrie.

Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește plata a noi subvenții, pentru fermierii din Iași. Agricultorii care au accesat Pachetul 40 culturi verzi, din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă, trebuie să respecte mai multe condiții, pentru a beneficia, anul acesta, de cei 128 euro/ha, cât e stabilit cuantumul pentru acest pachet. Astfel, semănarea culturilor verzi trebuie făcută până la 30 septembrie 2024, iar utilizarea fertilizanților chimici este interzisă, doar fertilizanții organici putând fi utilizați înaintea înființării culturilor verzi.

Aceste subvenții sunt acordate dacă se respectă condițiile impuse de Uniunea Europeană, privind protecția mediului. Mutarea culturilor este acceptată de pe o parcelă pe altă parcelă, după depunerea cererii de plată, în cazul în care semănarea culturilor verzi se realizează pe altă parcelă decât cea indicată în cererea de plată. Fermierul are obligaţia să notifice APIA Iași până, cel târziu, 20 septembrie. În caz contrar, suprafaţa respectivă este exclusă de la plată. În această lună sunt finalizate controalele APIA, la fermierii din Iași, care au depus cererile de plată pentru 2024.

Fermierii din Iași primesc de la APIA subvenții noi, în anul 2024

Crescătorii de vaci din Iași beneficiază, începând cu acest an, de o nouă schemă de ajutor, acordată de Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), respectiv sprijinul pentru porumbul de siloz. Fermierii care cresc minimum trei vaci și fac o producție de 18 tone de porumb la hectar pot încasa o nouă subvenție de 230 euro/ha. Acest ajutor financiar este în noua variantă a Planului Strategic PAC 2023-2027, ca sprijin cuplat vegetal. Plata se va face din bugetul FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă), în baza cererii unice depuse la APIA. Subvenția se acordă pentru suprafețele cultivate cu porumb siloz, la care trebuie să se asigure cel puțin o încărcătură de minim 3 UVM/ha.

Șeptelul ieșean a ajuns la aproape 30.000 de capete de bovine, numărul celor care sunt crescute pentru carne fiind în creștere. Astfel, rase precum Black Angus au devenit foarte cunoscute și carnea care provine de la aceste bovine este tot mai consumată de ieșeni. Cumulând cele două subvenții noi, fermierii din Iași primesc de la APIA, în plus, aproape 400 de euro pentru fiecare hectar cultivat. Agricultorii din Iași exploatează peste 280.000 de hectare, cu terenuri agricole.

Plățile avansurilor din subvenții încep de la jumătatea lunii octombrie 2024

După finalizarea controalelor, inspectorii APIA pregătesc listele cu fermierii care primesc avansul din subvenții. Controalele, din fermele din Iași, au ca scop verificarea datelor furnizate de crescători, în cererea de solicitare a ajutorului de stat, în documentele atașate acesteia sau în alte declarații, ale condițiilor în care este acordat ajutorul, respectarea conformității, cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu verificările altor obligații privind schema de ajutor. Avansul din subvenții, care se acordă în fiecare an, de la jumătatea lunii octombrie 2024 până la 1 decembrie, reprezintă 70 la sută din cuantumul stabilit pentru fiecare subvenție, respectiv schemă de ajutor financiar.

Sumele pentru aceste scheme, peste 40 derulate de APIA, sunt stabilite după finalizarea controalelor, când inspectorii știu câți beneficiari sunt eligibili pentru a primi banii. Fermierii din Iași primesc de la APIA subvenții noi, în anul 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *