Prima pagină » Magazin » Ce subvenție pentru mașina electrică poți obține în România?
Ce subvenție pentru mașina electrică poți obține în România?

Ce subvenție pentru mașina electrică poți obține în România?

12 apr. 2021, 13:36,
BZI.ro, în Magazin

Mașinile electrice au început să capteze şi atenţia şoferilor români. Normele tot mai stricte legate de poluare impuse de Uniunea Europeană şi subvențiile substanțiale acordate de stat pentru reînnoirea parcului auto dar și consumul redus de combustibil sunt aspecte care îi determină pe oameni să treacă peste costul de achiziţie destul de ridicat şi să acorde tot mai multă atenţie variantelor electrice şi hybrid.

Piața auto a fost afectată în ultimul an de pandemia de covid, fapt confirmat de instrumente de verificare precum  carVertical dar şi de statisticile registrului auto român. Numărul de maşini comercializate a scăzut atât pentru segmentul de vehicule noi cât şi pentru cele rulate. Pentru a încuraja redresarea acestui segment, statul Român a venit cu măsura de a mări plafonul alocat pentru mașinile achiziţionate prin programele Rabla şi Rabla Plus.

Rabla Plus – subvenții pentru maşini electrice şi hybrid

Faţă de anii precedenţi statul a dublat fondurile alocate pentru vehiculele nepoluante, prin programul Rabla Plus putându-se achiziţiona până la 6000 de maşini. Tichetele valorice oferite de stat au aceeași valoare maximă de 10000 euro. Tichetul poate fi maxim jumătate din valoarea totală a maşinii non-poluante. Valoare primei de casare pentru vehiculele electrice este destul de mare, însă preţul ridicat al maşinilor pare să fie o barieră care încă îi ţine deoparte pe români de aceste piese minunate.

Statul vine cu soluții şi pentru cei ce aleg variantele hibrid, acestea ridicându-se până la 4500 euro pentru vehiculele cu emisii maxime de 50 g CO2/km.

Eco tichetul oferit de stat se poate cumula cu prima de casare, deci prima oferită de stat pentru mașinile electrice poate depăși 11500 euro, însă nu are voie să depăşească jumătate din valoarea totală a vehiculului achiziţionat.

Acestea nu sunt singurele avantaje de care pot beneficia şoferii care aleg vehiculele nepoluante în detrimentul celor cu combustibili tradiționali. Şoferii care aleg alternative electrice beneficiază şi de facilităţi legate de taxe, impozite şi parcare.

Şi dacă vorbim de maşini rulate lucrurile sunt destul de atractive, dacă luăm în calcul  vehiculele eco. Bestvindecoder.com este unul dintre instrumentele care confirmă că maşinile eco rulate au căutare în rândul românilor.

Maşini electrice disponibile în România

Cei mai mulţi producători şi-au adaptat produsele la necesitățile pieţei, astfel ca pe segmentul de maşini electrice există oarecare varietate. Ford, Mitsubishi, Volkswagen, Renault, BMW, Suzuky, Kia; Mercedes sunt doar câţiva dintre producătorii se alătură gigantului Toyota în realizarea de maşini nepoluante, prietenoase cu mediul înconjurător.

Mercedes-Benz Clasa B electric este unul dintre cele mai rapide vehicule electrice disponibile şi în românia. Cu un motorul de 175 CP care îi permite să atingă 100 de km  în mai puţin de 8 secunde şi autonomia de 200 km reușește să impresioneze. Însă acestea nu sunt singurele atuuri propuse de producătorii germani.

Dacă luăm în calcul primele generoase oferite de stat şi facilităţile acordate de autorităţile locale, dar şi varietatea propusă de producători, cu siguranță, autoturismele electrice pot fi considerate must have-uri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *