Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ce spune Ucraina despre inspecţia AIEA la centrala nucleară Zaporojie

Ce spune Ucraina despre inspecţia AIEA la centrala nucleară Zaporojie

05 sept. 2022, 15:39,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Luni, 5 septembrie 2022, Ucraina s-a arătat nemulţumită despre inspecţia AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie. De asemenea, Guvernul ucrainean a menţionat că este necesară efectuarea unui audit de inginerie nucleară şi nu doar sarcini de inspecţie şi supraveghere, cum au fost până în momentul de fată.

Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak a făcut anunţul la programul televiziunii naţionale Telemaraton, citată de agenţia locală de presă Ukrinform.

Ucraina se arată nemulţumită de inspecţia AIEA la centrala nucleară Zaporojie

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a anunţat că statul nu este mulţumit pe deplin de vizită făcută de tehnicienii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA). În acest context, se cere un audit de inginerie nucleară.

„La centrala nucleară Zaporojie, lângă care invadatorii au amplasat sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS) din care au tras, este necesar un audit de inginerie nucleară, care să depăşească eforturile de menţinere a păcii în acel perimetru, pe care misiunea AIEA intenţionează să le întreprindă”, a spus Mihailo Podoliak.

Vă aducem aminte faptul că la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupată din lună martie a acestui an de trupele ruseşti, a rămas de joi, 1 septembrie 2022, un grup restrâns de experţi AIEA, care au încercat să inspecteze instalaţiile după ce uzină a fost ţinta unor atacuri de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.

La centrală, potrivit consilierului prezidenţial, „ar trebui să existe un anumit număr de oameni care să înţeleagă fizica nucleară şi tehnologiile acestui tip de inginerie”. „Ei pot fi acolo împreună cu personalul nostru”, a spus el. Potrivit lui Podoliak, guvernul ucrainean nu deţine în prezent informaţii clare şi sigure dacă „totul este în ordine la instalaţie în ceea ce priveşte circuitele de siguranţă, răcirea reactorului şi siguranţa personalului”. „Nu am văzut nimic din toate acestea în raportul iniţial” pe care AIEA l-a elaborat după sosirea la centrală, a adăugat el.

Prezenţa permanentă a experţilor AIEA la centrala Zaporojie

În ceea ce priveşte iniţiativa AIEA de a stabili o prezenţă permanentă a experţilor săi la centrală, consilierul prezidenţial a transmis că aceasta ar putea ajuta la protejarea personalului ucrainean din uzină „de invadatorii înarmaţi” ruşi care în prezent o controlează.

„Trupele ruse nu au idee ce se întâmplă acolo (la centrala Zaporojie), aşa că nu pot evalua în mod corespunzător riscurile. Dar există un anumit număr de membri ai personalului nostru care au nevoie de o anumită formă de protecţie”, a subliniat Mihailo Podoliak.

„De aceea avem nevoie de inspectori (AIEA) care să spună: „Nu vă atingeţi de aceşti oameni, lăsaţi-i să-şi facă treaba! Asta ar fi important”, a mai subliniat reprezentantul preşedinţiei de la Kiev.

Misiune AIEA la cea mai mare centrală nucleară din Europa

O misiune a AIEA, condusă de şeful acesteia, Rafael Grossi, s-a deplasat de la Viena în Ucraina şi la 1 septembrie a vizitat centrala nucleară din sudul Ucrainei, fiind cea mai mare din Europa.

Astfel, şase experţi ai acestei agenţii ONU au rămas la centrala nucleară, după ce misiunea AIEA a vizitat instalaţia joia trecută, iar doi reprezentanţi ai misiunii vor lucra constant la aceasta în perioada următoare.

Centrala Zaporojie, a treia centrală nucleară ca mărime din lume, a fost ocupată de armata rusă la 4 martie, după izbucnirea operaţiunii militare. Din acel moment, conform Guvernului de la Kiev, Moscova a transportat echipament militar şi muniţie în perimetrul ei, de unde bombardează zonele adiacente.

Publicaţia de investigaţie independentă The Insider, care colaborează cu Bellingcat, a obţinut o înregistrare video în care pot fi văzute sisteme ruseşti de lansare multiplă de rachete (MLRS) efectuând tiruri de pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie. Înregistrarea a fost realizată în noaptea de 2 spre 3 septembrie.

Potrivit acestei înregistrări, sistemele ruseşti de rachete sunt situate în imediata apropiere a unităţii de alimentare cu energie a reactorului nuclear.

ONU, SUA şi Ucraina au cerut Rusiei să-şi retragă echipamentele şi personalul militar de la centrala atomică, mai ales în urma inspecției AIEA la centrala nucleară Zaporojie.

Comentarii
  • … cine-i mai crede pe mincinosii astia … niste aroganti care-si inchipuie ca totul li se cuvine … sa ne mai scuteasca …

  • ptr muila de mai sus

    de ce-s aroganti? au indraznit sa-si apere tara si neamul de invadatori,normal dupa gandirea ta,tu si neamul ai sta capra!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *