Tudor Chirilă recunoaște că a fost „dărâmat” de serialul fenomen „Adolescence”. Serialul de pe “Netflix” a devenit un fenomen global, stârnind îngrijorare în rândul părinților. Povestea urmărește cazul lui Jamie, un adolescent de 13 ani care își ucide colega după ce a fost victima bullying-ului.
Serialul “Adolescence” a stârnit reacții puternice în presa internațională. Forbes îl descrie ca fiind „greu de urmărit” din cauza intensității emoționale prin care trece familia Miller. The Telegraph îl consideră „o dramă terifiantă” care „va îngheța sângele oricărui părinte”, iar Variety îl numește „o relatare sfâșietoare despre crimă, misoginie și fragilitatea adolescenților”.
Ce spune Tudor Chirilă despre „Adolescence”
Tudor Chirilă a mărturisit că serialul „Adolescence” l-a „dărâmat”, mai ales în calitate de tată a doi copii care urmează să treacă prin adolescență și să se confrunte cu pericolele rețelelor sociale. Într-o postare pe Facebook, artistul a relatat o experiență marcantă trăită în timpul unei tabere de teatru.
„„De unde să știu eu ce e bine și ce e rău dacă ai mei mi-au pus în mână telefonul de la cinci ani?” Asta a fost replica unui adolescent de 16 ani la o tabără de teatru organizată de festivalul Ideo Ideis, acum câțiva ani. Era o tabără în care tinerii lucrau cu traineri (actori, regizori) și la finalul sesiunii prezentau un spectacol. Eu și alți câțiva colegi actori eram un soi de mentori cu care ei vorbeau despre teatru și devenire profesională la sfârșitul zilelor de repetiții”, a scris Tudor Chirilă în mediul online.
Ce spune cântărețul despre cyberbullying
În timpul unei tabere de teatru alături de studenți, Tudor Chirilă a descoperit impactul uriaș al imaginii din mediul online asupra adolescenților. Artistul a observat cum tinerii devin adesea victime ale bullying-ului doar pentru că îndrăznesc să fie diferiți de cei din jur.
„La un moment dat, am avut o discuție cu o fată care a făcut un gag foarte drăguț și care se termina cu ea căzând într-o mică piscină gonflabilă, din cele pentru copii. I-am zis că ar trebui să-l posteze pe Instagram.
A făcut ochii mari și mi-a zis „cum să fac așa ceva?”
– Păi, mi se pare amuzant și bine realizat, e o scenetă comică. De ce nu, am zis?
– Păi, nu vreau să mă judece lumea pentru asta, cum să apar așa? O să râdă de mine.
– Păi, nu asta e și ideea?
A refuzat ideea și discutând am înțeles că ea avea convingerea că publicul ei își formase despre ea o anumită imagine pe care trebuia dacă nu s-o întrețină, măcar să nu o schimbe. Exista posibilitatea ca cei care o urmăreau să râdă de ea, s-o considere superficială, uncool sau mai știu eu ce. Mi-a spus că are 2000 de urmăritori”, a povestit artistul.
Tudor Chirilă a realizat atunci cât de mult s-au schimbat generațiile și cât de puternic influențează rețelele sociale percepția tinerilor asupra propriei identități.
„Am întrebat-o de ce ar conta atât de mult niște oameni pe care nu îi cunoaște personal? De ce părerea lor ar fi atât de importantă pentru ea? Chiar dacă nu am primit o explicație logică sau coerentă am înțeles că raportarea la social media este cosmic diferită față de generația noastră, care s-a născut cu telefonul cu fir și două ore de program la televizor”, a continuat el.
„Tot în acea tabără am înțeles că sunt adolescenți care detestă social media pentru că sunt obligați să se ridice la un standard impus de grup, de anturaj. Dacă nu te aliniezi acestor standarde ești exclus, dacă ești diferit cumva de ce se postează, de tipul de umor, dacă nu participi la conversațiile și trendurile grupului ești exclus. Ea ne-a povestit despre bullying-ul la care a fost supusă pe grupul de WhatsApp din motive de vestimentație și neparticipare. Și te afectează, ne-a zis, dacă vrei să supraviețuiești în liceu trebuie să fii ca ei, cu ei. Dacă ești diferit în vreun fel trebuie s-o ții pentru tine”, a mai spus Tudor Chirilă.
Tudor Chirilă, despre parenting
Serialul “Adolescence” a reușit să scoată în evidență contrastul dintre generații și impactul puternic pe care rețelele sociale îl au asupra vieții adolescenților din ziua de azi.
„Nu cred că putem aprecia în mod obiectiv prăpastia creată între generațiile delimitate de apariția rețelelor sociale. Am impresia că părinții de azi orbecăie cu niște lanterne într-un tunel. Am scris textul ăsta pentru că pe mine (și nu cred că doar pe mine) m-a cam dărâmat serialu’ ăsta de care vorbește toată lumea, Adolescence”, a precizat Tudor Chirilă.
Tudor Chirilă crede cu tărie faptul că provocarea constantă a părinților este de a menține o conexiune reală cu, copiii lor. Aceștia încearcă să îi ghideze spre alegeri corecte, să îi ajute să distingă binele de rău și să fie la curent cu viața lor, pentru a preveni schimbări dramatice.
„Pentru că te lasă cu mai multe întrebări decât răspunsuri și pentru că în jungla asta care se numește parenting nu are cum să existe doar un mod de a ieși la liman, nu există soluții colective, însă există o luptă care trebuie dusă cu orice preț (și care acum are niște dușmani uriași și invizibili): aceea de a nu pierde legătura cu copilul tău”, a completat Tudor Chirilă.
„Responsabilitatea formării unui adult nu se poate atribui doar familiei și bunului ei mers. Sistemul de educație este în egală măsură responsabil. Filmul ăsta ar trebui să fie parte din modulul pedagogic de pregătire al profesorilor pentru că felul în care școala și elevii sunt afectați de tehnologie și consecințele ei în materie de repere e fără precedent și Adolescence este și despre asta”, a subliniat Tudor Chirilă.