Prima pagină » National » Ce spune rectorul UBB despre cursurile față în faţă. Studenţii au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirile

Ce spune rectorul UBB despre cursurile față în faţă. Studenţii au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirile

16 mart. 2022, 14:57,
BZI.ro, în National

Luni, 14 martie 2022, peste 200 de studenţi de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca au ieşit în stradă pentru a protesta. Aceştia şi-au exprimat nemulţumirea vizazi de renunţarea la cursurile online. În acest context, a avut o intervenţie şi rectorul UBB despre cursurile față în faţă.

Daniel David i-a cerut prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu ca universităţile să poată organiza în continuare cursuri hibrid, chiar dacă starea de alertă nu s-a mai prelungit în România.

Daniel David, rectorul UBB, despre cursurile față în faţă. De ce au protestat studenţii

Rectorul Universităţii Babeş Bolyai a menţionat ca studenţii au fost nemulţumiţi de hotărârea luată de Ministerul Educaţiei, de a reveni la cursurile exclusiv faţă în faţă. Daniel David a ţinut să precizeze faptul că pentru marile universități a existat o problemă în ceea ce priveşte reîntoarcerea pentru doar câteva luni a studenților care erau doar online. Nemulţumirea vine mai ales din partea celor din zona socio-umană, cu dificultățile inerente de cazare, lucruri care vor spori abandonul școlar.

“Pentru marile universități complexe din centrele academice tradiționale există mai ales problema reîntoarcerii studenților care erau doar online (mai ales din zona socio-umană) pentru câteva luni, cu dificultățile inerente de cazare și interferență cu planurile făcute la început de semestru, lucruri care vor favoriza abandonul școlar”, a declarat Deniel David, rectorul UBB, potrivit edupedu.ro.

Având în vedere că starea de alertă nu a mai fost prelungită pe teritoriul statul român, ministrul educației a refuzat posibilitatea continuării studiilor și online până la finalul anului universitar.

„Este o tranziție scurtă, pe care noi trebuie să o respectăm – autonomia nu poate depăși cadrul legal definit de minister -, dar care a generat nemulțumiri exprimate de unele comunități studențești”, a mai spus rectorul Universității Babeș-Bolyai.

UBB şi SNSPA au cerut cursuri online şi după ridicarea stării de alertă

Univeristatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca şi Școala Națională de Studii Politice și Administrative au fost unicele instituții de învățământ superior care au cerut în mod public ministrului Educației să le lase universităţilor posibilitatea de a organiza cursuri online și după ridicarea stării de alertă

“Nu există mari discrepanțe între scopurile vizate de Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), alte universități și cele vizate de ministerul de specialitate: toți vrem reactivarea campusurilor, iar pe termen lung, aproape toți vrem utilizarea adecvată a unor componente tehnologice în educație (cu modificări legislative, unde este cazul)”, a mai adăugat rectorul UBB.

Astfel, în acest context, mii de studenţi vor reveni la cursuri şi în căminele din municipiul Iaşi. La Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Grigore T. Popa”, respectiv de Științele Vieții (USVIași) ”Ion Ionescu de la Brad” activitatea a fost reluată normal de ceva timp, la Universitatea Naționala de Arte ”George Enescu” (UNAGE), Universitatea Tehnică (TUIASI) ”Gheorghe Asachi” și Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) se fac toate pregătirile pentru ca activitatea didactică, examenele și cazarea să se deruleze normal, cu prezență fizică.

Într-un final, rectorul UBB despre cursurile față în față afirmă că deşi acestea vor reîncepe din data de 28 martie, foarte mulţi studenţi vor abandona sau îngheţa anul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *