Prima pagină » International » Ce spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului despre declarația celor din Belarus după ce au deturnat un avion
Ce spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului despre declarația celor din Belarus după ce au deturnat un avion

Ce spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului despre declarația celor din Belarus după ce au deturnat un avion

26 mai 2021, 16:57,
Alexandru Ifrim în International

Potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, ruşii susţin că nu sunt motive pentru care să nu creadă explicaţia celor din Belarus privind deturnarea unui avion. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, împreună cu omologul sau din Belarus Aleksandr Lukaşenko urmează să se întâlnească vineri, 28 mai 2021, în oraşul Soci.

Aleksandr Lukaşenko a acuzat, miercuri 26 mai 2021, Occidentul pentru că „folosește acest moment” ca diversiune pentru a putea porni „un război hibrid” împotriva lui. Liderul din Belarus s-a apărat şi a spus că a acţionat în concordanţă cu normele şi regulile internaţionale, însă „oamenii răi” încerca să-l pună într-o lumină proastă după acest episod.

Autorităţile din Belarus au prezentat luni ceea ce cred după ce au oprit avionul Ryanair deoarece ar fi la bordul navei o bombă. Aceştia au dat vina pe cei din Hamas, însă un oficial al grupării palestinienea negat că gruparea are legătură cu acest eveniment.

Kremlinul a afirmat că-i crede explicaţia lui Aleksandr Lukaşenko

Oficialii din Belarus au oferit o declaraţie, iar Kremlinul a afirmat că în momentul de faţă nu există un motiv pentru care nu ar crede această explicaţie, aceea că a oprit avionul din cauza unei alerte cu bomba nu pentru arestarea unui opozant.

„Kremlinul nu vede motive pentru a nu crede declaraţiile liderilor belaruşi”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, o poziţie contrară celor transmise de statele UE şi de SUA, care acuză Minskul că a pus în scenă întreaga acţiune pentru a aresta un critic al regimului.

preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko se vor întâlni vineri 28 mai 2021, în oraşul Soci din Rusia.

„Nu este prevăzută nicio declaraţie de presă”, a spus Peskov, care nu a precizat agenda discuţiilor.

Vladimir Putin se va întâlni şi cu Joe Biden

Informaţia cum că Vladimir Putin şi omologul sau Joe Biden s-ar putea întâlni a fost oficializata de către Kremlinul. În cadrul acestei întâlniri cei doi vor discuta despre pandemia de Covid-19 şi confilictele regionale care au loc.

Aceasta întâlnirea dintre cei doi lideri s-a realizat după un climat de tensiuni puternice între Washington şi Moscova,în urma unor acuzaţii şi sancţiuni reciproce. De asemenea această întâlnire va avea loc abia după reuniunile G7 şi NATO , acestea având front comun anti-Moscova.

Se vorbeşte de o întâlnire a celor doi lideri şi în Elveţia

Cei doi lideri, Joe Biden şi Vladimir Putin, ar putea fi prezenţi şi la summitul din Elveţia care va fi în luna iunie. Conform unor informaţii obţinute de presă rusească Joe biden şi omologul sau ar putea să se întâlnească mai mult ca sigur la summitul din Elveţia.

În lună martie, preşedintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, a dat o declaraţie în care spunea că Vladimir Putin este un ucigaş, iar după această afirmaţie, oficialul din Moscova şi-a chemat abasadorul de la Washington.Joe Biden doreşte să aibă o discuţie cu omologul sau Vladimir Putin, în urma unei călătorii în Europa. Oficialii de la Casa Albă sunt de părere că conflictele dintre Washington şi Moscova trebuiesc rezolvate cât mai rapid şi înainte ca cei doi să se întâlnească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024