Prima pagină » Actualitate » Ce spune preşedintele Klaus Iohannis despre întârzierea achiziţiei de tablete gratuite pentru elevi
Ce spune preşedintele Klaus Iohannis despre întârzierea achiziţiei de tablete gratuite pentru elevi

Ce spune preşedintele Klaus Iohannis despre întârzierea achiziţiei de tablete gratuite pentru elevi

09 sept. 2020, 19:40,
George Cristian, în Actualitate

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni în care a vorbit, printre altele, şi despre achiziţia eşuată de tablete gratuite pentru elevi.

Conform declaraţiilor făcute de preşedinte, achiziţia de tablete trebuie făcută cât de repede posibil, până pe data de 17 septembrie, cel mai târziu.

Klaus Iohannis consideră că este o situaţie nesatisfăcătoare întârzierea livrării tabletelor gratuite elevilor

În conferinţă de presă, preşedintele consideră faptul că eşuarea achiziţiei de tablete s-a produs din motive birocratice. Klaus Iohannis doreşte ca Guvernul PNL să găsească soluţii pentru achiziţia acestora până pe data de 17 septembrie. În aceste momente, Guvernul lucrează la un scenariu de decontare a achiziţiei de tablete gratuite pentru elevii care se confrunta cu probleme financiare şi care nu îşi pot permite un astfel de gadet pentru a putea învăţa online:

„Trebuie să fim foarte realişti. În măsura în care nu s-a realizat achiziţia din motive birocratice sau de alt fel, ne confruntăm cu o o situaţie nesatisfăcătoare şi e evident că trebuie rezoltata cât se poate de repede. Dacă până pe 14 septembrie nu toţi copiii vor avea tablete, atunci Guvernul şi autorităţile locale vor lucra să aibă în 15, 16, 17, pentru că din păcate pandemia nu va dispărea într-o săptămână sau două. Momentan se lucrează la un scenariu cu decontarea achiziţiei. Dacă nici asta nu merge, atunci avem varianta de achiziţie directă pe loturi mici. Trebuie să fim realişti”, a declarat șeful statului.

Ce spune, Klaus Iohannis, despre întârzierea livrării manualelor pentru elevii din clasele a VIII-a

În altă ordine de idei, Klaus Iohannis a avut o reacţie şi despre ştirea precum că elevii din clasa a VIII-A nu vor avea manuale de limba şi Limba Română. Preşedintele este nemulţumit de această întârziere dar, ca de obicei, Klaus Iohannis a evitat să atace Guvernul PNL:

”Este o problemă care mi s-a adus la cunoștință și, evident, sunt nemulțumit. Nemulțumirea mea nu se leagă punctual asupra cuiva care nu a reușit să contracteze manualul. Întregul sistem pare că nu funcționează. Uitați-vă la tot felul de achiziții care nu au putut fi făcute pentru că metodele birocratice sunt atât de complicate încât până și Guvernul se găsește în imposibilitate de a achiziționa tablete. Totuși, nu e vorba despre o rachetă cu care se zboară pe Marte, este vorba despre niște tablete cu care să învețe copiii care nu pot merge fizic la școală.

Întreg sistemul de achiziţii din România trebuie schimbat

În contextul ratării de achiziţii pe bandă rulantă a Guvernului PNL, Klaus Iohannis a declarat că întreg sistemul de achiziţii trebuie regândit şi trebuie evaluat pentru a oferi posibilitatea unor achiziţii mai rapide:

” Cred că întregul sistem de achiziții trebuie reevaluat și trebuie găsite metodele prin care achizițiile să fie corecte. Rezultatul să fie contestabil, dar totul să se petreacă într-un termen rezonabil de scurt și astfel de probleme vor putea să fie eliminate.

Nu încerc să iau partea cuiva, dar problema cu manualele nu este nouă, este o veșnică problemă și ne arată că întreg sistemul este prost gândit și nu funcționează. Am pretenția că, după alegerile parlamentare, să ne apucăm serios de treabă, nu doar să implementăm generic ”România educată”, ci să găsim metodele cele mai bune de a face procedurile de achiziții corecte și să fie finalizate în timp previzibil și util pentru a pune manualul pe banca elevului.

Acest guvern nu a fost pus în funcțiune pentru a învinge un sistem moștenit. A fost pus să gestioneze treburile publice până la alegerile parlamentare, să aprobe bugetul, să rezolve problemele curente. Le-a rezolvat pe acestea, s-a ocupat de pandemie, de rezolvarea problemelor ocazionate de începutul anului școlar și de multe alte lucruri. Sunt convins că după alegerile parlamentare va exista un cadru parlamentar și guvernamental cu care, atunci, chiar putem să ne apucăm să rezolvăm ceea ce sunt rămâneri în urmă sistemice create de PSD.”, a declarat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *