Prima pagină » Local » Ce spune președintele Consiliului Judeţean Iași, Costel Alexe, despre Spitalul Mobil de la Lețcani
Ce spune președintele Consiliului Judeţean Iași, Costel Alexe, despre Spitalul Mobil de la Lețcani

Ce spune președintele Consiliului Judeţean Iași, Costel Alexe, despre Spitalul Mobil de la Lețcani

21 iul. 2021, 10:36,
George Cristian în Local

În şedinţa de Consiliu Judeţean, preledintele Costel Alexe a avut o intervenţie despre Spitalul Mobil de la Lețcani. Așadar, președintele CJ Iași a menţionat faptul că au fost purtate discuţii între Spitalul de Boli Infecţioase din Iași şi Euronest despre destinaţia unităţii mobile.

Președintele a menţionat faptul că s-a ajuns la concluzia că Spitalul Mobil de la Lețcani să treacă sub autoritatea ISU pentru a putea gestiona mai bine cheltuielile destinate de mentenanţa.

Spitalul Mobil de la Lețcani va fi trecut sub responsabilitatea ISU

Așadar, Spitalul Mobil de la Lețcani va fi trecut sub responsabilitatea celor de la ISU. Decizia vine în contextul în care unitatea mobilă poate fi gestionată, din punct de vedere financiar mai uşor de cei mai sus menţionaţi. Costel Alexe a mai menţionat faptul că Euronest a purtat discuţii legate de acest subiect şi cu reprezentanţii Consiliului Județean Neamț:

În ceea ce priveşte Spitalul Mobil de la Lețcani, în urma discuţiilor care au avut loc Spitalul de Boli Infecțioase și Euronest s-a ajuns la concluzia, a şi transmis Euronest o adresă către CJ Iași şi înţeleg că au fost discuţii şi cu ceilalţi membri Euronest, în special cu Consiliul Judeţean Nemț, ca spitalul modular să treacă din patrimoniul Euronest la ISU pentru a putea acoperi mai uşor cheltuielile de mentenanţa şi ulterior cheltuielile de operaţionale în caz de forţă majoră. a declarat Costel Alexe

Investiţia în Spitalul Mobil de la Lețcani putea fi gestionată mai bine

Pe de altă parte, Costel Alexe a menţionat faptul că doar Alina Popă, directorul Euronest poate răspunde la întrebarea referitor la dacă măsurile de conformare au fost îndeplinite sau nu. În altă ordine de idei, președintele CJ Iași a mai explicat faptul că, din punctul lui de vedere, investiţia de 10 milioane de euro ar fi putut fi implementată mai bine:

În momentul de faţă la această întrebare poate să vă răspundă doar Alina Popă, directorul de la Euronest pentru că spitalul este în patrimoniul Euronest. Astăzi tot ea poate să vă spună dacă măsurile de conformare au fost îndeplinite sau nu.

Eu personal consider că orice investiţie în infrastructura medicală, oriunde în România, dacă a salvat o viaţă, acea investiţie şi-a atins scopul. Consider că investiţia de de peste 10 milioane de euro ar fi putut fi implementată mai bine. a declarat Costel Alexe, președintele CJ Iași

Ce se întâmplă cu spitalul mobil de la Lețcani după ce va fi preluat de ISU

De altfel, reprezentanții ISU au arătat și ce se va întâmpla cu spitalul de la Lețcani după ce va fi preluat de Inspectorat.

„Spitalul mobil/modular compus din containere de logistică medicală, având un număr de 250 de paturi, va fi predat de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, în urma rezilierii contractului de comodat cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, către Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în vederea asigurării de către acesta a cadrului operativ de funcționare în situații de protecție civilă. De asemenea, la nivelul Inspectoratului se mai află în dotare o Unitate de Terapie Intensivă Mobilă SMURD, cu o capacitate de 12 paturi”, susțin cei de la ISU Iași.

Care este reacția Alinei Popa, directorul Euronest

Directorul Euronest, Alina Popa a vorbit despre relocarea Spitalului Mobil de la Lețcani. Aceasta declară că spitalul este funcțional (asta deși potrivit unor rapoarte, spitalul nu a funcționat niciodată la capacitatea pentru care a fost construit. Detalii aici), iar aparatura medicală este funcțională:

Spitalul este aşa cum era şi când s-a sistat activitate, în stare de funcţionare. Evident, pentru a nu înregistra cheltuieli nerezonabile a fost pus în conservare. Aparatura medicală este în acelaşi stadiu ca în martie,adică funcţională dar neutilizată. Nu au fost decât două ventilatoare nefuncţionale care între timp au fost reparate de către producător. Acest risc pentru orice echipament medical dar periodic se trece la spital şi se verifică. Nu există niciun risc ca echipamentele să iasă din garanţie, nu până în septembrie 2021. a declarat Alina Popa, directorul Euronest.

Ce spun cei de la ISU Iași despre relocarea Spitalului Mobil de la Lețcani

Potrivit unui comunicat oficial, Spitalul Mobil de la Lețcani va trece în subordinea ISU. Spitalul mai sus menționat va face parte din rezerva națională de protecție civilă. Gestionarea va fi asigurată de ISU iar actul medical va fi efectuat de cadre medicale detașate prin ordin al comandatului acțiunii:

În vederea creșterii gradului de reziliență a Sistemului Național de Urgență, spitalul mobil/modular compus din containere de logistică medicală având un număr de 250 paturi, aflat în prezent în administrarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași și amplasat în cadrul Platformei Expoziționale TRANSAGROPOLIS din localitatea Lețcani, jud. Iași, va fi predat de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza” al județului Iași, în vederea asigurării de către acesta cadrul operativ de funcționare în situații de protecție civilă. Procedura de predare primire este in curs de inițiere iar modul de operaționalizare al acestuia va fi stabilit, după terminarea recepției, de către o comisie formată din specialiști în domeniu.

Suportul logistic al spitalului va fi asigurat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași iar actul medical va fi întreprins de cadre medicale detașate prin ordin al comandantului acțiunii la nevoie. De asemenea unitatea medicală va face parte din rezerva națională de protecției civilă și va asigură o reacție rapidă în caz de pandemii sau accidente colective sau dezastre, putând fi dislocată acolo unde situația impune. au precizat cei de la ISU Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *