Prima pagină » Actualitate » Ce spune premierul despre românii care se testează la cerere: „Nu se încadrează în definiţia de caz” – VIDEO
Ce spune premierul despre românii care se testează la cerere: „Nu se încadrează în definiţia de caz” - VIDEO

Ce spune premierul despre românii care se testează la cerere: „Nu se încadrează în definiţia de caz” – VIDEO

02 nov. 2020, 13:05,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Sute de cetățeni din România au decis să se testează zilnic pentru a vedea dacă sunt sau nu infectați cu noul coronavirus. Guvernul lui Ludovic Orban este de părere că aceste persoane nu se încadrează la definiţia de caz şi nu le sunt decontate testele. Prim-ministrul Orban afirmă că, deşi numărul persoanelor care s-au testat a crescut, statul român decontează doar „definiţia de caz”. Declarația premierului României vine în contextul în care a fost reproşat faptul că statul român face în continuare tot mai puţine teste decât alte ţări din Uniunea Europeană.

„De la începutul pandemiei noi am crescut constant capacitatea de testare. Vom creşte în continuare capacitatea de testare. De asemenea, am demarat procedurile de achiziţie şi pentru testele antigen rapide. Trebuie să achiziţionăm teste recomandate de OMS. Le vom folosi în anumite zone de risc mai mare. Capacitatea de testare din România, datorită creşterii permanente, nu a fost depăşită. Testele se fac la solicitare, conform definiţiei de caz sau contra cost. Noi am asigurat o creştere constantă a acestei capacităţi de testare.

Conform reglementărilor în vigoare, se testează conform definiţiei de caz. Noi facem faţă acestor solicitări. Cei care se duc şi se testează contra cost nu se încadrează în definiţia de caz. Sunt mulţi care apelează la teste la privat dintre cei care se duc într-o ţară străină sau pur şi simplu vor să se testeze pentru că aşa au hotărât ei, să fie convinşi că nu au COVID. Noi am stabilit pentru ce cazuri se testează şi se decontează testarea”, a declarat Orban.

Ce spune Ludovic Orban despre alegerile pentru președinția SUA

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a adus în discuție și scrutinul electoral din Statele Unite ale Americii. Interpelat de reprezentanții mas media care ar fi cel mai favorabil președinte pentru România, Orban a refuzat vehement să acorde un răspuns, cel mai probabil deoarece scorul dintre Donald Trump și Joe Biden se anunță unul strâns.

„Indiferent de rezultatul alegerilor, noi ne menținem angajamentele și vom continua să milităm pentru din ce în ce mai multe colaborări și investiții. Toate investițiile sunt importante, noi avem ca obiectiv că România să devină o piață atractivă de investiții”, a declarat Orban.

Ludovic Orban: ”Putem să organizăm alegerile. Chiar și cu 10.000 de infectari pe zi”

Ludovic Orban a menționat faptul că alegerile parlamentare din data de 6 decembrie 2020 pot fi organizate chiar și într-un scenariu de 10.000 de infectari cu noul coronavirus, pe zi.

„Asistăm la un val epidemic îngrijorător dar putem să organizăm alegerile. Posibil ca în anumite țări să fie redus numărul de secții de votare”, a declarat premierul României.

Luni, 2 noiembrie 2020, la sediul Partidului Național Liberal, liberalul a menționat că deși asistăm la un „val epidemic îngrijorător”, alegerile pot fi organizate: „Cetățenii trebuie să își aleagă noul Parlament. Cetățenii au dreptul la un Parlament.”

Interpelat dacă la 10.000 de cazuri se mai poate discuta de alegeri, acesta a argumentat că în mai multe țări au fost organizate scrutine, chiar în contextul pandemiei COVID-19.

„În toate țările s-au organizat alegeri la termen: UȘA, Franța, Repuplica Moldova . Cetățenii trebuie să își aleagă noul Parlament. Cetățenii au dreptul la un Parlament. Menținerea actualului parlament însemană că la Avocatul Poporului rămâne Weber. În fruntea Consiliului Legislativ, rămâne unul ca Iordache (…) duc România spre prăpastie (…) atâta lipsa de responsabilite nu a existat niciodată. E normal ca mandatul să înceteze la termenul stabilit.”

„În ce privește votul electronic, PNL a înaintat proiectul de lege, dar majoritatea PSD nu a acceptat acest sistem de vot.”

Premierul a mai ținut să aduge că a scăzut numărul de persoane permis la adunări publice și că se va menține obligativitatea purtării măștii. De asemenea, prim-ministrul a spus despre capacitatea de testare:

”Am crescut constant capacitatea de testare . Am ajuns astăzi la o capacitate de peste 50 de mii de teste pe zi. Vom crește în continuare capacitatea de testare. De asemenea, demarăm procedura de achiziție și pentru testele antigen rapide. Capacitatea de testare din România nu a fost depășită”.

Ludovic Orban, despre un posibil sprijin financiar de la Guvern pentru cei care se testează la cerere

În altă ordine de idei, Orban a menționat că se va acorda sprijin financiar celor care isi fac teste la cerere in centre private, chiar daca acestea sunt foarte scumpe.

„Testele se fac la solicitare, conform definiției de caz. Iar dacă nu se încadrează o persoană în definiția de caz, are posibilitatea să se testeze contracost”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`