Tiberiu Stoian, fondator Fabrica de ambalaje Exonia Iași, susține că efectele asupra industriei din România, după anunțul președintelui american Donald Trump privind noile taxe vamale pentru Europa și, implicit, România, vor fi reducerea exporturilor din UE către SUA. Pentru fabrica Exonia, specializată în producția de ambalaje, impactul acestor taxe vamale se va resimți la un nivel mediu
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunțat, în urmă cu câteva zile, noile tarife reciproce asupra partenerilor comerciali ai SUA din toată lumea, inclusiv din Uniunea Europeană. Astfel, Uniunea Europeană va fi tarifată la 20%; Marea Britanie, la 10%; Elveţia, la 31%; Indonezia, la 32%; Vietnamul va fi tarifat la 46%; Cambodgia, la 49%; Taiwan, la 32%; Japonia, la 24%; Africa de Sud, la 30%; India, la 26%; Coreea de Sud, la 25%; Thailanda, la 36%, China, 34%.
Antreprenor: „Va avea un efect direct asupra exporturilor din Uniunea Europeană către Statele Unite”
Tiberiu Stoian, fondator Fabrica de ambalaje Exonia din Iași, susține că industria producătoare de ambalaje va fi afectată de aceste modificări.
„Deciziile administrației Trump privind impunerea de taxe vamale produselor provenite din Europa va avea un efect direct asupra exporturilor din Uniunea Europeană către Statele Unite, inclusiv asupra produselor industriale fabricate în România. Printre sectoarele afectate se va număra și industria producătoare de ambalaje, unde fabrici precum Exonia din Iași își văd competitivitatea pusă sub presiune pe piața americană. Producătorii români care exportă componente industriale, produse manufacturate și ambalaje se vor confrunta în perioada următoare cu creșterea costurilor la vânzare pe piața americană. Acest fenomen poate duce la o scădere a competitivității față de producătorii locali sau față de alternativele din unele state asiatice, care, în unele cazuri, nu au fost supuse acelorași taxe. Creșterea tarifelor vamale poate determina o reducere a comenzilor din SUA, forțând unele companii să își regândească strategiile de export și să caute piețe alternative sau soluții pentru compensarea pierderilor”, explică Tiberiu Stoian.
Vor fi scăderi ale exporturilor produselor din UE către SUA
Astfel, produsele fabricate în România devin mai puțin atractive din punct de vedere economic.
„Pentru fabrica Exonia, specializată în producția de ambalaje, impactul acestor taxe vamale este unul mixt. Pe de o parte, costurile suplimentare impuse importurilor europene în SUA fac ca produsele fabricate în România să devină mai puțin atractive din punct de vedere economic. Pe de altă parte, această măsură afectează și concurenții Exonia din alte țări, ceea ce creează un echilibru relativ la accesul pe piața americană. Datorită introducerii de taxe vamale și pentru alte state în care își au rezidența concurenți ai fabricilor Exonia, prețurile la import pe piața SUA vor crește uniform. Acest fenomen va avea un impact asupra bugetelor, pe care consumatorii americani vor fi nevoiți să le aloce achizițiilor de ambalaje. Deci, clar, nu este un fenomen care să ne bucure, dar nici nu trebuie să fie de natură să ne îngrijoreze extrem. Urmează o porțiune de traseu cu turbulențe, motiv pentru care trebuie să fim pregătiți pentru reziliență, cu centurile de siguranță cuplate”, mai spune antreprenorul din Iași.
Ambalajele din fabrica Exonia ajung în SUA, dar și în UE. Astfel, în jur de 8 la sută din aceste produse ajung în Statele Unite ale Americii.
Ce perspective și soluții există pentru industria din România?
Tiberiu Stoian adaugă faptul că este necesar ca, în următoarea perioadă, companiile din România să facă investiții pentru a rămâne competitive pe piață.
„Într-un mediu economic volatil, companiile românești trebuie să-și consolideze strategiile de diversificare a piețelor, cu accent pe piața UE, și să investească în inovație pentru a rămâne competitive. De asemenea, este esențială o monitorizare atentă a politicilor comerciale internaționale, astfel încât măsurile adoptate de alte guverne să nu ia prin surprindere, în primul rând, autoritățile europene și, indirect, producătorii autohtoni. În concluzie, deși taxele vamale impuse de administrația Trump au potențialul de a genera provocări semnificative, acestea nu reprezintă un obstacol insurmontabil. Pentru fabricile din România, inclusiv pentru Exonia, adaptabilitatea și reziliența sunt cheia succesului într-un climat economic dinamic”, mai spune antreprenorul din Iași.
Grupul Exonia a fost fondat în anii 2000 de omul de afaceri Tiberiu Stoian, antreprenor în serie cu investiții în industria ambalajelor, IT, turism, comerț în România și SUA, și este format din trei entități: Exonia Holding, producător de ambalaje din hârtie; Exonia Production, producător ambalaje plastice, și Artis IT Solutions, integrator de soluții de digitalizare industrială. Proprietarul Fabricii de ambalaje Exonia, Tiberiu Stoian, a investit recent 2,5 milioane de euro într-o nouă linie de producție, care va crește capacitatea fabricii din Iași cu peste 5.000 de tone anual. Cifra de afaceri înregistrată în anul 2022 era de 31 de milioane de lei, un an bun pentru Exonia, urmând scăderi ușoare ale cifrelor de afaceri în 2023 și 2024. Numărul mediu de angajați a ajuns la 130 de persoane. Tiberiu Stoian, fondator Fabrica de ambalaje Exonia din Iași, face, în continuare, angajări, iar cei interesați poți solicita mai multe informații specialiștilor din cadrul companiei.
SUA ii permiteau exportul de cartoane de calitate, fara sa intrebe de „salvarea planetei” cu cartoane de proasta calitate, care se dezintegreaza la prima pliere. Acum sa exporte cartoanele salvatoare de planeta, in Franta si Germania 🙂 Hai sictir EU.
Cartoanele de proasta calitate vor fi compensate de flyere de foarte buna calitate despre „avantajele” morale ale ale legebeteului, precum si un ghid practic „Cum sa folosim dublul standard in viata de zi cu zi”.
marii iubitori de natura au nevoie de copaci pentru a face din ei flyere pe tema „cum sa protejam copacii”. e o chestie verificabila.