Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ce spune Nicolae Ciucă despre radiaţiile de la centrala Zaporojie, din Ucraina – VIDEO

Ce spune Nicolae Ciucă despre radiaţiile de la centrala Zaporojie, din Ucraina – VIDEO

10 aug. 2022, 11:39,
în Razboi în Ucraina

Premierul Nicolae Ionel Ciucă a discutat astăzi, 10 august 2022, înainte de ședința de Guvern despre radiațiile de la centrala Zaporojie, din Ucraina. Președintele Partidului Național Liberal a transmis că românii nu trebuie să se îngrijoreze pentru că nu au niciun motiv.

De asemenea, autoritățile române au anunțat că sunt pregătite pentru a întâmpina și a face față oricărei situații de acest fel.

Premierul Nicolae Ciucă, despre radiațiile de la centrala Zaporojie

Înainte de aflarea agendei, la începutul ședinței Nicolae Ciucă, premierul României, a liniștit populația. Liberalul a transmis că datele legate de mediu în ceea ce privește radiațiile de la centrala Zaporojie sunt monitorizate permanent.

„În ultimele zile pe fondu levenimentelor din Ucraina, din zona centralei nucleare de la Zaporojie au existat o serie întreagă de date şi informaţii referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală. Până în acest moment vreau să asigur şi să dau garanţii cetăţenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare. Monitorizăm permanent toate datele legate de mediu şi suntem în permanenţă legătură cu autorităţile europene de specialitate, precum şi cu partenerii noştri din Ucraina. Instituţiile statului au luat măsuri şi sunt pregătit permanent să informeze în timp util. Avem luate toate măsurile pentru protejarea populaţiei”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, înainte de şedinţa de Guvern.

Vă aducem aminte că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina este cea mai mare din Europa și se află în orașul Enerhodar, în sud-estul Ucrainei, de-a lungul malului stâng al râului Nipru. Centrala a fost capturată de ruși la începutul invadării Ucrainei.

Bombardamente în zona centralei Zaporojie

Zona centralei Zaporojie, din sudul Ucrainei, a fost recent bombardată de armata rusă. Cetăţenii au fost îngrijoraţi din cauza unei catastrofe nucleare cât se poate de reale.

Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, şi compania de stat ucraineana din domeniul energiei nucleare, Energoatom, au anunţat că în momentul de faţă există un „risc serios” în ceea ce priveşte funcţionarea în siguranţă a unităţii. Bombardamentele ruse ar fi afectat în mod consistent unitatea de azot-oxigen a centralei, în care se afla peste 1.200 de tone de combustibil nuclear.

De asemenea, şeful diplomației europene, Joseph Borrell, a condamnat atacul rus și a cerut ocupanților, care controlează centrala încă din lună martie, să permită accesul inspe ctorilor de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Însă, oficialii români de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) susţin că nu se pune problema unui pericol iminent pentru ţara noastră.

„Informațiile oficiale pe care CNCAN le are despre situația de la centrala de la Zaporojie arată că, într-adevăr, se pare că au fost niște explozii, dar la rețeaua electrică din afara amplasamentului. Aceste explozii au afectat ceea ce înseamnă rețeaua electrică ce conectează grid-ul național ucrainian electric cu tot ceea ce înseamnă rețeaua electrică de pe amplasament. Dar aceste lucruri au afectat doar transformatoarele de la Unitatea 1 de pe acest amplasament. Unitatea 1 a fost oprită imediat și alimentată cu generatoare, astfel încât în niciun moment nu s-a pus problema emisiei de radiații pe amplasament”, a explicat Petre Min, consilier la CNCAN.

Astfel, în acest context, Nicolae Ciucă a discutat despre radiațiile de la centrala Zaporojie, iar cetățenii trebuie să stea liniștiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`