Ministrul Muncii, Marius Budăi, are în plan să majoreze pensia minimă, care în opinia sa ar trebui să ajungă la valoarea de 2500 de lei. Acest lucru ar urma să se întâmple când se va implementa noua lege a pensiei. Între timp, ministrul Marius Budăi susține că se vor mai opera unele majorări pentru a contracara efectele inflației și ale scumpirilor în lanț.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat, duminică, că se fac demersuri pentru o majorare consistentă a pensiilor minime din țara noastră. Astfel, el consideră că aceste venituri ar trebui cel puțin dublate pentru a putea fi considerate decente.
Ministrul Muncii consideră că pensia minimă ar trebui dublată
Marius Budăi a afirmat că pensia minimă ar trebui să ajungă la aproape 2.500 de lei, acest lucru însemnând o creştere de 2,5 ori faţă de valoarea actuală. Mai mult, ministrul Muncii susține că majorările care s-au operat anul acesta nu sunt suficiente și se caută soluții pentru a crește în continuare aceste venituri.
„O pensie decentă ar trebui să existe probabil, să fie undeva 2.500 de lei pensia minimă şi de acolo în sus să putem discuta de alt sistem de pensii, dar asta se va putea rezolva când vom implementa noua lege a pensiilor. Până atunci, sigur că ne gândim ce mai putem să facem până la sfârşit de an pentru că inflaţia în Europa şi în lume are un avans considerabil.
Căutăm soluţii pentru a putea majora din acest an. Nu vreau să dau nicio speranţă pe care ulterior Guvernul nu o poată îndeplini. Pensiile au fost majorate anul acesta cu 10% şi cele minime cu 25%. Nu este suficient. Suntem conştienţi că nu este suficient. Nici nu ne lăudăm cu faptul că le-am majorat.
Suntem conştienţi că necesităţile sunt mari şi că problemele în acestă perioadă sunt mult accentuate faţă de cum erau înainte de aparţia acestor crize, vorbim de criza pandemică, de criza preţurilor la energie, la alimente şi iată acum a mai venit şi acest război nedrept şi ne îndreptăm spre o altă criză”, a precizat ministrul Muncii, la o emisiune TV.
Cum au evoluat pensiile în ultimii 5 ani
În 2021, punctul de pensie a rămas la 1.442 de lei, dar a crescut la 1.586 de lei în ianuarie 2022, a precizat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii. Totodată, acesta a dezvăluit că pensia minimă a crescut de 2,5 ori în ultimii cinci ani.
„Din 2017 și până astăzi pensiile au crescut în jur de 50%. În februarie 2017 pensia minimă era undeva la 350 sau 400 de lei. Acum este 1.000 lei. Punctul de pensie era 871 lei, acum este 1.500 lei. În ultimii 5 ani iată că avem niște creșteri. Analizăm împreună cu ministerul de Finanțe o nouă posibilitate de creștere a pensiilor și salariilor.
Încă nu s-a terminat trimestrul I să vedem ce cheltuieli a avut statul, care este deficitul și în funcție de asta să vedem ce bani avem pentru a-i redirecționa către pensii și salarii. Criza energetică ne-a dat calculele peste cap, 15 miliarde din banii statului se duc pe compensare și plafonare la energie. Fără această criză ei se puteau investi în salarii și pensii”, a mai spus secretarul de stat Cristian Vasilcoiu.
Dincolo de toate acestea, vizavi de afirmația făcută de ministrul Muncii cu privire la pensia minimă, e greu de crezut că va ajunge la valoarea de 2500 de lei într-un timp relativ scurt.
Si un salariu decent?
Cam 700-800 euro, functie de calificare.
Intrebarea e cum sa fie salariul : pe hartie, sau la negru? Doar la stat cele doua salarii sunt egale. Cat scrie pe hartie, atata ia omul. Patronache prefera la negru. La angajare iti spune : pe hartie ai minimul pe economie, ca de ce sa platesti la stat, lasa ca pana la cat am negociat (vorba vine!) iti dau eu si iesi mai castigat. Iesi pe naiba. Iti da cat vrea si cand vrea. N-ai cum reclama, ca ai semnat pe minim. Si cand iesi la pensie, daca mai apuci, te trezesti cu o pensie de mizerie.