Ministerul Sănătății a reacționat în legătură cu declarația pe proprie răspundere ce ar trebui semnată de către părinți.
„În forma actuală, prevederea a fost gândită de specialiștii în epidemiologie ca fiind una care să se aplice semestrial. Dar proiectul este pus în dezbatere publică”, au spus reprezentanții Ministerului Sănătății.
Ce spune Ministerul Sănătății despre declarația părinților
Totuși, cei de la Ministerul Sănătății recunosc că această declarație a suscitat o dezbatere amplă și că există posibilitatea ca aceasta să fie modificată, după ce mai mulți părinți au reacționat negativ.
„Cu siguranță vor exista discuții și puncte de vedere, și ar putea fi modificată“, precizează reprezentanții Ministerului Sănătății.
În legătură cu această declrație ce trebuie asumată de părinți, Ministerul Educației a refuzat să se pronunțe, pasând răspunderea pe Ministerul Sănătății „întrucât normele sunt elaborate de acest minister, iar consultarea publică pe această temă este gestionată tot de Ministerul Sănătății”.
Părinţii nu pot să îşi asume declaraţia pe proprie răspundere pentru şcoală
Declaraţia pe propria răspundere pe care trebuie să o semneze părintele pentru ca elevul să poată merge la şcoală este tot mai controversată.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi a declarat că a cerut vineri modificarea prevederilor potrivit cărora copiii vor fi acceptaţi la şcoală doar dacă vor prezenta o declaraţie pe proprie răspundere din partea părintelui, prin care să ateste că elevul nu are simptome de COVID-19.
Elevii se vor întoarce în bănci doar cu o declaraţie semnată de părinţi, potrivit căreia copilul nu a prezentat simptome specifice COVID-19, nu a fost diagnosticat cu această boală şi nici nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv în cele 14 zile anterioare începerii şcolii.
În declarație, se specifică, la un moment dat, următorul lucru: „Declarația condiționează primirea copilului în colectivitate la începutul fiecărui ciclu de prezență fizică în spațiul școlar și va fi prezentată la la triajul epidemiologic la intrarea în unitate.”
Ce spune Monica Anisie
Ministrul Educației, Monica Anisie, susține că declarația pe proprie răspundere pe care părinții ar urma să o semneze din toamnă când își trimit copiii la școală a fost introdusă la cererea Ministerului Sănătății, pentru că „și părintele trebuie să își asume, alături de școală și de autoritățile locale, această revenire la cursuri”.
Mai mult, ministrul Monica Anisie recunoaște că mulți părinți au fost alarmați de această declarație și de aceea este de părere că ar să fie adăugată o sintagmă de tipul „după cum cunosc” pentru părintele care ar putea greși evaluarea stării de sănătate a copilului.
„Știu despre această îngrijorare a părinților, am primit și noi la Ministerul Educației numeroase semnale în acest sens. Au sunat părinții la minister și au întrebat despre această declarație pe care trebuie să o completeze în momentul în care revin în spațiul școlii elevii.
De fapt, acea declarație conține niște informații care sunt generale, deci nu trebuie să fie tras la răspundere părintele în vreun fel, dacă nu a cunoscut simptomele. Nu putem să spunem că din start este părintele de rea-credință și aduce copilul bolnav la școală”, a precizat Monica Anisie.