Medicul Alexandru Rafila a vorbit, într-o intervenţie la Antena 3, despre creșterea cazurilor de COVID-19 dar şi despre un an treilea val al pandemiei de COVID-19. Alexandru Rafila este medic dar şi reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
În viziunea medicului, la nivel de țară se poate observa o creștere a numărului de cazuri de infectări cu COVID-19. Totuși, Rafila crede că mai este cale lungă până la un al treilea val de COVID-19.
Ce spune, Alexandru Rafila despre un al treilea val al pandemiei de COVID-19
Conform declaraţiilor făcute de medicul Rafila, un al treilea val al pandemiei de COVID-19 nu poate să existe în aceste momente. Contrar unei tendinţe de creştere, până la valul al treilea mai este cale lungă, susţine Alexandru Rafila.
”Întotdeauna trebuie să urmărești o tendință pe termen mai lung, ca să afirmi acest lucru, și cred că un interval de două săptămâni este o perioadă rezonabilă că să pot să constat că discutăm despre o creștere susținută.
Sunt suficiente elemente încât să credem că în perioada următoare va crește numărul de cazuri, dar, de aici și până la a discuta, în acest moment, despre valul al treilea, este distanță destul de lungă. ” menţionează Rafila.
Importantă este amplitudinea creșterii nu creșterea în sine
În continuarea intervenţiei la postul de televiziune, Alexandru Rafila consideră că nu este o problemă creșterea ci amplitudinea acesteia. De exemplu, sistemul de sănătate a fost pus în dificultate atunci când în România existau peste 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi:
Importantă nu este această creștere, ci amplitudinea creșterii, pentru că sistemul de sănătate publică a fost pus la încercare atunci când în România erau în jur de 10.000 și secțiile AŢI se blocaseră, 1.300 de locuri era capacitatea efectivă de tratament a pacienților, iar numărul de decese știți bine că a înregistrat mai bine de 200 în mai multe zile.
Sper să nu ajungem într-un mediu asemănător. Este scenariul cel mai prost care ar putea să se întâmple și lucrul ăsta depinde foarte mult de viteza și profesionalismul cu care se mișcă autoritățile, pe de-o parte și modul în care reușesc să transmită cetățenilor necesitatea continuării măsurilor de protecție individuale și colective”, povestește medicul Alexandru Rafila.
Creștere a cazurilor de COVID-19 și în județul Iași
În altă ordine de idei, şi la nivelul judeţului Iași se poate observa o creștere a cazurilor persoanelor infectate cu COVID-19. De exemplu, prof. dr. Diana Cimpoeșu susţine că la UPU Iași ajung un număr mai mari de cazuri decât de obicei.
De 2 zile avem aproximativ 25 suspecţi pe zi cu 12 pozitivi pe zi. În general, la UPU ajung cazurile grave. Totuşi, ieri a ajuns un bărbat care era contact direct cu o persoană cu COVID-19 şi care a dorit să îl testăm. Ori în unitatea medicală nu se face acest lucru. Nu este indicat că aceştia să vină la UPU pentru a fi testat mai ales că în unitatea medicală există un număr mare de prezentări.
Pe teritoriul României, pe data de 26 februarie 2021, au fost înregistrate 3.761 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2.