Premierul Ludovic Orban a avut o reacţie după ce Patriarhul Daniel a făcut o serie de declaraţii dure la adresa Guvernului PNL. Ludovic Orban este de părere că declaraţia făcută de şeful BOR nu îl priveşte în mod direct pe el, mai ales datorită faptului că Guvernul nu a interzis închinarea la moaştele Sf. Dumitru.
Ludovic Orban a ieşit cu o declaraţie în contextul în care Patriarhul Daniel a sugerat, marţi, 27 octombrie 2020, faptul că regimul comunist a fost dat jos ca urmaer a faptului că autorităţile de la acea vreme au interzis oamenilor să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie. Lucrul acesta s-a întâmplat la doar câteva luni înainte de revoluţie.
Ludovic Orban nu consideră că declaraţia îl priveşte
În urmă cuvintelor rostite de Patriarh, în spaţiul public au apărut zeci de reacţii. Unele dintre ele afirmau faptul că prelegerea rostită de Daniel ar fi fost un avertisment către autorităţi şi către Guvernul Orban. Totuşi, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, Ludovic Orban a declarat că nu se simte vizat de declarația făcută de Patriarh, în condiţiile în care regulile impuse au fost pentru a permite reducerea numărului de cazuri de infectare cu COVID-19.
„Eu am stabilit niște reguli de protecție sanitară care să permită reducerea riscului de răspândire a virusului odată cu aceste sărbători religioase. Declarația nu consider că mă privește pentru că eu nu am interzis ca oamenii să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie. Nu știu la ce s-a referit Patriarhul. Personal, nu mă simt vizat de declarația aceasta”, a fost poziția premierului Orban în interviul acordat Europei Libere.
Ludovic Orban nu a vorbit cu Patriarhul Daniel după declaraţiile celui din urmă
În continuarea interviului, Ludovic Orban a menţionat că nu a vorbit cu Patriarhul Daniel după ce acesta a făcut declaraţiile considerate de unii extrem de controversate. Premierul considera că şi în Biserica Ortodoxă Română sunt preoţi parohi care nu cred în existenţa virusului dar că, este normal ca în orice pădure să fie şi uscăciuni. În altă ordine de idei, Orban a conchis spunând că Biserica Ortodoxă are rolul de îndrumător spiritual, dar şi menţinerea sănătăţii românilor, a credincioșilor:
„Sunt și preoți parohi care nesocotesc existența virusului, dar orice pădure are uscături și nu poate să fie judecată Biserica în ansamblu din cauza faptului că mai există câțiva preoți parohi sau călugări care nesocotesc aceste reguli. Biserica și Bisericile, în general, trebuie să își îndemne preoții să respecte regulile. Cred că au o răspundere, sunt îndrumători spirituali, dar răspund și pentru sănătatea credincioșilor. Ar trebui aici să aibă mai multă grijă. Repet, nu poate să fie judecată o Biserică sau alta că sunt pastori sau preoți care nesocotesc regulile și care îndeamnă la nerespectarea măsurilor de protecție sanitară”, a fost mesajul premierului.
Biserica Ortodoxă Română a criticat interdicțiile din cadrul pelerinajelor
Biserica Ortodoxă Română a criticat decizia Guvernului de a limita accesul oamenilor la pelerinajele de la Sf. Dimitrie cel Nou dar şi de la Sfânta Cuvioasă Parascheva. ” Înțepăturile” dintre Guvern şi BOR au origini mai vechi şi datează din perioada în care Guvernul a interzis şi Sărbătoarea Paștelui. Totuşi, multe voci din BOR au criticat conducerea tocmai că nu a avut nicio reacţie atunci când Guvernul a limitat, la sânge, accestul oamenilor la cele mai mari pelerinaje ortodoxe din România, cel de la Iași și cel de la București.
Patriarhul Daniel a făcut o declarație extrem de controversată, marți, 27 octombrie 2020. Redăm, integral, declarația făcută de șeful BOR:
„În toamna anului 1989, cu ocazia hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște. În clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale, patriarhul Teoctist, vrednic de pomenire, a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală. Dar nu a dus-o prea departe. Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, la Palatul Patriarhiei, a fost înființat centru de radio al Patriarhiei, care transmite slujbele spre bucuria oamenilor din țară și din diaspora“, se arată în mesajul Patriarhului Daniel.