Prima pagină » Actualitate » Ce spune Lucian Bode despre faptul că un polițist a omorât o fetiță pe trecerea de pietoni în București? Se vrea reanalizarea procesului de recrutare a poliţiştilor din surse externe
Ce spune Lucian Bode despre faptul că un polițist a omorât o fetiță pe trecerea de pietoni în București? Se vrea reanalizarea procesului de recrutare a poliţiştilor din surse externe

Ce spune Lucian Bode despre faptul că un polițist a omorât o fetiță pe trecerea de pietoni în București? Se vrea reanalizarea procesului de recrutare a poliţiştilor din surse externe

17 ian. 2022, 11:07,
BZI.ro, în Actualitate

Un poliţist încadrat din surse externe a omorât, pe data de 13 ianuarie 2022, o fetiță care traversa stradă pe trecerea de pietoni în București. În acest context, Lucian Bode a avut unele precizări. Ministrul e interne a declarat că a dispus regândirea procesului de selecție din sursă externă a oamenilor legii.

De altfel, ministrul a precizat faptul că poliţistul care se află în misiune este scutit de răspunderea contravențională dar nu și de cea penală.

Lucian Bode a avut o primă intervenție în cazul poliţistului care a omorât pe trecerea de pietoni o fetiță în București

Așadar, este prima oară când ministrul intră într-o conferinţă de presă după tragedia în care o fetiță a fost omorâtă de un poliţist în București. Lucian Bode consideră că trebuie regândită ideea de încadrare, din surse externe, a poliţiştilor. Bode a menţionat că încadrarea din sursă externă este o procedură care este făcută din cauza faptului că sistemul are un deficit de oameni ai legii:

(…) Am decis să reanalizam procesul de recrutare din surse externe. Pe cât de necesar, pe atât de riscant în unele situaţii. Voi prezenta după ce finalizez prima intervenţie cifrele deficitului de resurse umane. Suntem obligaţi să recurgem la această procedură de selecţie pentru a face faţă deficitului. De asemenea, vom pune accent în continuare pe componentă de recrutare de specialişti în MAI, în acţiunile de recrutare din sursă externă. (…) a specificat Lucian Bode.

Poliţistul care se află în misiune este scutit de contravenție dar nu de răspundere penală

Lucian Bode a clarificat faptul că, un poliţist care se află în misiune poate încălca legislația Codului Rutier, fiind ferit de contravenții. Totuşi, ministrul speficită faptul că omul legii nu este exclus şi de răspunderea legală, cea penală:

Imediat după producerea acestei tragedii am solicitat transparenta în documentarea acestui caz. În acest sens am alocat resurse suficiente şi am sprijinit ancheta. În paralel poliţia Capitalei a dispus o anchetă paralelă.

Cel care conduce are obligaţia să circule cu prudenţă şi este scutit doar de partea contravenţională, nu şi de răspunderea penală. Am făcut precizarea ca să nu mai fie discuţii că acesta s-ar fi aflat într-o misiune de urgenţă. Este foarte important să vă spunem ce măsuri am luat după aceste zile. (…) a specificat Lucian Bode.

Vă aducem aminte faptul că pe data de 13 ianuarie în București a avut loc o tragedie. Un polițist a acroșat două fete care traversau strada pe trecerea de pietoni. Una dintre copile a murit în urma impactului, iar mama fetiței care a supraviețuit le-a declarat jurnaliștilor că autoturismul pe care îl conducea nu avea semnalele sonore și vizuale în funcțiune și că omul legii chiar a accelerat.

 

În altă ordine de idei, în cadrul conferinței de presă, Lucian Bode a vorbit și despre crima din Bolintin Vale și despre faptul că este suspect că sunt sute de localități în care o bună parte din populație nu lucrează dar au un stil de viață de lux, asta în condițiile în care nu există surse oficiale de venit pentru familiile respective.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *