Tot mai multe ţări au avut o reacţie după incidentul din Republica Moldova. Astfel, şi Franța după exploziile din Transnistria a ţinut să transmită un mesaj. Ministerul de Externe a menţionat că susţinerea pentru Moldova continuă.
„Susţinerea noastră pentru Republica Moldova, ţară expusă în mod special consecinţelor războiului din Ucraina, va continua în mod determinat”, a mai subliniat Ministerul francez de Externe.
Franța după exploziile din Transnistria: „Susţinem Republica Moldova în contextul riscurilor destabilizării”
Administraţia din capitala Franţei a anunţat, marţi seară, 26 aprilie 2022, faptul că susţine Republica Moldova, în contextul „riscurilor destabilizării”, mai ales după incidentele produse în regiunea separatistă Transnistria, conform cotidianului Le Figaro.
„Franţa susţine Republica Moldova în contextul riscurilor destabilizării”, a menţionat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, după exploziile produse în regiunea separatistă Transnistria, în contextul războiului dintre Rusia şi Ucraina care se afla la cea de-a 63-a zi.
De asemenea, Ministerul de Externe de la Paris a menţionat că ministrul i-a transmis omologului sau un mesaj cu privire la aceste incidente.
„Ministrul francez de Externe i-a transmis omologului său moldovean preocuparea să şi vigilenţa în contextul incidentelor produse în ultimele două zile în Transnistria. A reiterat, în acest context, susţinerea deplină a Franţei pentru stabilitatea, suveranitatea şi integritarea teritorială ale Republicii Moldova în contextul riscurilor destabilizării care ar putea-o viza”, a transmis Ministerul de Externe de la Paris.
Ministerul Afacerilor Externe, mesaj pentru Republica Moldova
Ministerul Afacerilor Externe din România a ţinut să transmită un mesaj Republicii Moldova, după ce s-au înregistrat explozii în Transnistria. MAE face un apel la calm şi la responsabilitate.
„Din această perspectivă, MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm și responsabilitate al Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, precum și pentru eforturile autorităților de la Chișinău de a gestiona aceste evoluții în mod responsabil, transparent și echilibrat. Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menținerea unui climat predictibil și stabil și nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate”, transmite MAE.
Maia Sandu a convocat CSS, iar la finalul şedinţei a ţinut o declaraţie de presă
Imediat după raportarea exploziilor la turnurile de comunicaţie radio şi televiziune din Transnistria, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Astfel, după finalizarea şedinţei oficialul a ţinut o declaraţie de presă.
„Am convocat Consiliul Suprem de Securitate pe tema incidentelor din Transnistria. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în regiunea transistreană este o escaladare a tensiunilor. Vă amintesc că timp de mai multe săptămâni în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale. Au urmat exploziile de ieri, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de la nodul de comunicații. Analizele noastre, la acestă oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”, a transmis Maia Sandu, preşedintele R. Moldova.
Așadar, Franța după exploziile din Transnistria a menționat că sprijinul pentru Republica Moldova continuă.