Raportul talie-inaltime este un instrument care ar putea prezice riscul bolilor de inima, diabetului si mortalitatii globale mai eficient decat indicele de masa corporala (IMC). O persoana care are circumferinta taliei mai mica decat jumatate din inaltimea acesteia are un risc mai scazut de aparitie a unui numar de complicatii de sanatate care ameninta viata.
Pentru un raport sanatoa, inaltimea unei persoane ar trebui sa fie de cel putin doua ori mai mare decat circumferinta taliei. Pentru a calcula raportul talie-inaltime, trebuie sa impartiti numarul de centimetri din talie la numarul centimetrilor corespunzatori inaltimei dvs. Daca rezultatul este 0,5 sau mai putin, exista sanse sa aveti o greutate sanatoasa. O femeie care are 163 cm in inaltime trebuie sa aiba circumferinta taliei sub 81 de centimetri. Un barbat care in inaltime 183cm ar trebui sa aiba o talie sub 91 cm. Aceste masuratori vor da un raport talie-inaltime putin sub 0,5.
Intr-un studiu publicat in 2014 in Plos One, cercetatorii au concluzionat ca raportul talie inaltime a fost un predictor mai bun al mortalitatii decat IMC. Autorii au citat, de asemenea, rezultatele unui alt studiu – care a implicat statistici pentru aproximativ 300.000 de persoane din diferite grupuri etnice – care au concluzionat ca raportul talie-inaltime este mai bun decat IMC la prezicerea atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale, a diabetului zaharat si a hipertensiunii arteriale. Acest lucru sugereaza ca raportul talie-inaltime ar putea fi un instrument de screening util.
Masuratorile care iau in considerare marimea taliei pot fi indicatori buni ai riscurilor de sanatate ale unei persoane, deoarece grasimea care se colecteaza in zona abdomenului poate fi daunatoare pentru inima, rinichi si ficat. Centrel pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) SUA constata ca un barbat cu o dimensiune a taliei de peste 100 de cm sau o femeie sau o femeie cu circumferinta taliei de peste 88 cm au un risc mai mare de diabet de tip 2, hipertensiune arteriala, boala arteriala coronariana. Cu toate acestea, acest lucru nu ia in considerare dimensiunea unei persoane sau a soldului.