Prima pagină » Magazin » Ce spune culoarea urinei despre sanatatea ta
Ce spune culoarea urinei despre sanatatea ta

Ce spune culoarea urinei despre sanatatea ta

23 apr. 2018, 16:20,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:649019;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Nu este un subiect asupra caruia multi dintre noi sa ne gandim cu seriozitate, insa trebuie sa stiti ca urina este un indiciu important al starii de sanatate.

Si ne vom referi in cele ce urmeaza la culoarea urinei, care poate varia de la incolor, la portocaliu sau chiar…verde. Culoarea urinei poate da de gol anumite afectiuni de care suferiti, dar de multe ori este doar un simptom, de aceea este indicat sa mergeti la medic pentru analize amanuntite.

Iata ce spune culoarea urinei despre sanatate:

Urina incolora este un semn al consumului excesiv de apa. Prin urmare, este indicat sa reduci cantitatea de lichide.

Urina de culoare galben transparent este normala, deci nu aveti motive de ingrijorare.

Urina de culoare galben inchis poate fi un semnal ca aveti nevoie de hidratare, deci beti mai multa apa. Acelasi lucru este valabil in cazul in care urina are culoarea mierii.

Culoarea maronie a urinei poate semnala afectiuni ale ficatului sau deshidratare severa. Beti mai multa apa si mergeti la medic daca nu exista schimbari, chiar si dupa ce va hidratati suficient.

Urina de culoare roz sau rosiatica este un rezultat al faptului ca ati consumat alimente precum sfecla rosie sau afine, care au niveluri crescute de pigmenti care le confera culoarea.

Trebuie avut insa grija pentru ca, daca nu ati consumat astfel de alimente, este posibil sa aveti sange in urina, sa suferiti de probleme renale, tumori, infectii de tract urinar, probleme cu prostata sau chiar intoxicatie cu mercur. Cel mai bine mergeti la un medic.

Urina portocalie este un semn de deshidratare sau probabil ati mancat alimente portocalii, insa poate fi si un semn ca exista o problema cu ficatul sau vezica biliara.

Urina verde ar putea trage un semnal de alarma ca in organism exista anumite bacterii sau medicamentele pe care le luati pot avea efecte adverse. Nu va panicati, mergeti la medic si veti afla exact care e sursa culorii ciudate a urinei.

Urina acidulata apare atunci cand alimentatia este bogata in proteine sau cand exista afectiuni renale.

Materiile fecale, prin forma, culoarea si mirosul lor, pot oferi indicii extrem de importante privind tulburarile digestive de care ar putea suferi organismul. Chiar daca nu este tocmai placuta discutia privind acest aspect, exista multe persoane ingrijorate de aspectul scaunului, de aceea ne-am propus ca in cele ce urmeaza sa expunem cele mai frecvente probleme digestive tradate de, pe intelesul tuturor, continutul din vasul de toaleta.

Scaune grase, uleioase, care raman la suprafata apei

Materiile fecale care plutesc si nu se duc odata cu apa din toaleta arata un dezechilibru al ficatului. Solutii exista insa: presarati seminte de in peste salatele sau supele pe care le consumati zilnic, beti trei cani de ceai de salvie pe zi, luati o lingurita de spirulina pe zi si purificati-va organismul cu amestecul ayurvedic format din trei ierburi, denumit Triphala. Daca nu reusiti sa gasiti asa ceva in magazinele de produse naturiste, luati tarate de psyllium si faceti-va singuri o clisma.

Scaune cu miros respingator

Scaunele cu miros respingator indica o digestie proasta si faptul ca materiile rezultate in urma digestiei stagneaza mult timp in intestinul gros. Aceasta inseamna ca organismul dumneavoastra este plin de substante toxice, iar mediul intestinal este prea acid. Prin urmare, aveti nevoie disperata de enzime digestive. Iata ce va poate fi de folos: cumparati-va clorofila lichida de la magazinele de produse naturiste si luati cate o lingurita inainte de fiecare masa, luati in fiecare zi cate 100 mg de coenzima Q10. Un lucru foarte bun pentru dumneavoastra ar fi sa va preparati singuri in fiecare zi suc proaspat (de exemplu, 2 morcovi, 2 bucatele de telina si un castravete, amestecate).

Bobite de iepuras

Daca scaunul dumneavoastra arata ca bobitele de iepuras, aceasta inseamna ca aveti probleme serioase cu ficatul, care este congestionat. In astfel de cazuri, este indicata o cura de detoxifiere pe parcursul careia sa luati cate douã capsule de Silybum Marianum, de trei ori pe zi, si acid alfa lipoic (500 mg pe zi) timp de o lunã.
De asemenea, curatati-vã organismul prin administrarea prafului denumit psyllium sau Triphala (douã linguri de praf amestecate cu suc sau apa, zilnic) si a unei lingurite de clorofila lichida inainte de fiecare masa.Toate aceste produse se gasesc in magazinele naturiste.

Scaune de culoare deschisa

Daca scaunele dumneavoastra sunt de culoare foarte deschisa, bej sau galben, este un semn ca aveti probleme cu digestia alimentelor grase. De asemenea, va lipsesc acizii grasi esentiali, adica grasimile bune. Prin urmare, consumati mai multe alimente care contin acizi grasi esentiali, pentru a ajuta metabolizarea grasimilor (peste, avocado, seminte de dovleac, floarea soarelui si alge marine). In plus, presarati o lingura de seminte de in peste salate, fapt ce va ajuta la normalizarea scaunului dumneavoastra.

Alimente nedigerate in materiile fecale

Este perfect normal sa gasiti coaja boabelor de porumb in materiile fecale, de vreme ce aceasta nu este digerabila. Insa daca observati resturi ale altor alimente, atunci se pare ca digestia dumneavoastra nu este tocmai buna. De asemenea, s-ar putea sa nu mestecati suficient mancarea. Mestecati foarte bine alimentele si ganditi-va ca stomacul dumneavoastra „nu are dinti”.

Scaune alunecoase

In acest caz, scaunul dumneavoastra are prea mult mucus, astfel incat aluneca si ramane lipit de marginea vasului de toaleta. Cauza este lipsa fibrelor de calitate din alimentatia dumneavoastra. De asemenea, trebuie sa consumati mai multe alimente bogate in enzime digestive. Scaunul este lipicios datorita umiditatii crescute din organism. Ca solutii: reduceti aportul de alimente producatoare de mucus, precum produsele lactate si alcoolul. Sa nu credeti ca incerc sa va stric distractia, dar veti descoperi ca va veti simti infinit mai bine dupa doar cateva zile.

Scaune cu viermi

Desi este un subiect neplacut, trebuie abordat deoarece aceasta afectiune este mult mai raspandita decat v-ati putea imagina. Se intampla adesea ca viermii intestinali sa fie prezenti la copii, iar acestia sa-i transmita la parinti, din cauza unei igiene deficitare. De asemenea, va mai puteti infesta cu viermi intestinali daca sarutati animalele pe bot, consumati carne de porc insuficient preparata, carne cruda ori peste crud. In cazul in care sesizati prezenta viermilor intestinali in materiile fecale, treceti imediat la deparazitare. In primul rand, faceti-va analiza fierului din sange deoarece viermii traiesc din substantele nutritive, astfel ca absorbtia lor va fi compromisa. In general persoanele cu paraziti intestinali sunt anemici (au un nivel scazut de fier in organism). De asemenea, este foarte probabil sa suferiti mancarimi in zona anala, mai ales in cursul noptii. Incercati sa nu va scarpinati deoarece in acest mod parazitii se pot imprastia.

Iata cateva solutii prin care puteti scapa de aceasta problema:

Tinctura de nuci negre distruge viermii intestinali. Luati-o de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Un amestec de cuisoare, pelin si tinctura de nuci negre va da rezultate si mai bune, insa tineti cont ca acest remediu este total contraindicat daca sunteti insarcinata. De asemenea, tinctura de gentiana, luata de 3 ori pe zi, este un remediu excelent impotriva viermilor intestinali. Includeti in regimul alimentar cantitati mari de seminte de dovleac, de susan si smochine, care au capacitatea de a distruge parazitii, precum si ceapa, usturoi, legume cu frunze de culoare verde inchis, care au proprietati antiparazitare. In plus, sucul de aloe vera baut o data sau de doua ori pe zi previne reaparitia viermilor iar ceaiul de senna ajuta la eliminarea acestora. Incercati sa renuntati o perioada la dulciuri, lapte pasteurizat si alimente preparate, care favorizeaza aparitia viermilor intestinali.

Scaune moi si aproape fluide in permanenta

Aceasta situatie nu este similar cu o diaree ocazionala, cauzata de un microb, ci este un semn ca splina dumneavoastra este epuizata. In acest caz, este contraindicat consumul de legume crude inainte ca scaunul sa capete consistenta. In schimb, este recomandat consumul de condiment precum ghimbirul, scortisoara, chimenul, usturoiul si nucsoara, dar si orez, ovaz, soia, susan, nuci, alune, peste etc., care imbunatatesc circulatia sangelui si stimuleaza activitatea splinei. De asemenea, consumati mancaruri calde si beti ceaiuri din plante (seminte de mustar, aloe), in special in anotimpul rece. Daca doriti sa mancati salate, trebuie sa le consumati intotdeauna impreuna cu o mancare calda sau sa le asezonati cu ghimbir ras, care are un efect de incalzire asupra splinei.

Scaune subtiri si foarte fragmentate

Daca prezentati aceste simptome, este clar, colonul tipa dupa ajutor! Asadar, e timpul pentru o clisma sau, daca nu agreeati ideea, adoptati un regim alimentar bogat in fibre (fructe, legume verzi, tarate, condimente, seminte de in, susan, floarea-soarelui, migdale, fistic si fasole). Nu uitati sa cresteti si aportul de lichide, pentru a nu va confrunta cu diaree si deshidratare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024