Prima pagină » Local » Ce spune CTP Iași despre producerea accidentului rutier în care a fost implicat un tramvai nou PESA – FOTO

Ce spune CTP Iași despre producerea accidentului rutier în care a fost implicat un tramvai nou PESA – FOTO

15 sept. 2021, 11:55,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Miercuri, 15 septembrie 2021, a avut loc un accident rutier în municipiul Iași. Incidentul auto s-a produs pe Bulevardul Carol I, unde au fost implicate un autoturism și unul dintre tamvaiele noi PESA aduse din Polonia. Compania de Transport Public Iași a avut o primă reacție în ceea ce privește accidentul.

„Un tramvai PESA, din seria celor patru ieșite la stradă recent, a fost implicat într-un accident rutier minor, soldat cu pagube materiale. Evenimentul a avut loc miercuri, 15 septembrie 2021, în jurul orei 08:15, în Copou, în zona stației de transport George Coșbuc, pe sensul de mers către Piața Mihai Eminescu. Vagonul, care circula regulamentar pe traseul 9, a acroșat un autoturism care schimba direcția de mers direct de pe calea de rulare a tramvaielor. Polițiști din cadrul Biroului Rutier Iași au demarat cercetări în acest caz, iar în funcție de rezultatul acestora vor fi luate măsurile ce se impun”, au transmis reprezentanții CTP Iași.

Reamintim faptul că, potrivit dispozițiilor Art. 99. – (1) 10, din Codul Rutier, ”Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a lăsa liber traseul tramvaiului la apropierea acestuia, când drumul are o singură bandă”.

Accident rutier în municipiul Iași. O garnitură PESA a fost acroșată

În această dimineață s-a produs un nou accident rutier în municipiul Iași. Garnitura nouă PESA adusă din Polonia a fost acroșată de un autoturism care schimba direcția de mers direct de pe linia de tramvai.

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași efectuează în acest caz cercetări pentru a se stabili cu exactitate situația de fapt.

„Facem un apel la conducătorii auto să respecte legislația în vigoare cu privire la modul în care poate fi folosită calea de rulare a tramvaielor de către ceilalți participanți la trafic”, au mai spus sreprezentanții CTP Iași.

4 din 5 tramvaie noi PESA au ieșit pe străzile din Iași

Ieri, 14 septembrie 2021, Compania de Transport Public Iași a scos pe traseu încă două tramvaie PESA. În momentul de față, 4 tramvaie noi, din cele 6 aduse recent din Polonia circulă pe străzile Municipiului Iași. Primele două, care au fost lansate în urmă cu aproximativ o săptămână, au trecut de perioada de probă, iar vatmanii care au condus aceste mijloace de transport în comun au devenit titulari. În imediata perioadă, urmează să ajungă la Iași primul tramvai din Turcia.

„În acest moment, patru din cele șase tramvaie PESA intrate luna trecută în Depoul CTP Iași circulă pe traseele din oraș. A fost încheiată perioada de testare funcțională în cazul primelor două vagoane sosite la Iași, iar vatmanii care au condus aceste tramvaie au devenit deja titulari pe acestea. Până acum, fiecare dintre cele două vehicule au înregistrat peste 1.000 de kilometri la stradă și ne pregătim să încheiem documentele de recepție a acestora. În cursul acestei săptămâni urmează să ajungă la noi și primul tramvai Bozankaya, care a plecat din Ankara la sfârșitul săptămânii trecute”, a declarat Andreea Barna, purtător de cuvânt CTP Iași.

Oana Spătaru, primul vatman care a manevrat tramvaiul PESA în ziua lansării

Oana Spătaru are 45 de ani, iar ultimii 20 de ani din viață i-a petrecut în cadrul Companie de Transport Public Iași. Aceasta a terminat școala de vatmani în anul 2001, iar de atunci a urmat această meserie fără oprire. Ieșeanca a precizat că iubește foarte mult să conducă și nu s-ar vedea să facă altceva. Oana a avut onoarea ca ea să fie prima care conduce noul tramvai PESA la lansarea oficială. Aceasta a povestit care este diferența de a conduce un tramvai vechi și unul nou, modern.

În fiecare zi, femeia a fost însoțită de un alt vatman polonez, care să o ajute în cazul în care ceva nu funcționează bine. Din ziua lansării și până în prezent, Oana nu s-a mai dezlipit de noul său tramvai. Conducerea Companiei de Transport Public Iași a ales-o pe Oana Spătaru pentru marele evenimet de lansare a noilor tramvaie la Iași pentru că, spun ei, este unul dintre cei mai competenți vatmani, un angajat dedicat și echilibrat din toate punctele de vedere. În total, 16 vatmani au fost instruiți pentru exploatarea noilor tramvaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *