Prima pagină » Actualitate » Ce spune Consiliul Naţional al Rectorilor din România despre plagiatul ministrului Sorin Cîmpeanu: „Este inacceptabil”

Ce spune Consiliul Naţional al Rectorilor din România despre plagiatul ministrului Sorin Cîmpeanu: „Este inacceptabil”

29 sept. 2022, 12:55,
în Actualitate

Consiliul Național al Rectorilor din România a intervenit în scandalul în care este implicat ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu. Oficialul este acuzat că și-ar fi însușit capitole semnate anterior de alți autori într-un curs destinat studenților.

În acest context, CNR a dorit să atragă atenția cu privire la faptul că ”este inacceptabil să fie aruncate în derizoriu cariere universitare şi întregi comunităţi academice din România, astfel de acţiuni putând fi iniţiate în scopuri total străine învăţământului, eticii şi moralei”.

Consiliul Național al Rectorilor din România, despre plagiatul ministrului Sorin Cîmpeanu

Președintele interimar al Consiliului Național al Rectorilor din România, prof. univ. dr. Diana Moș, a transmis faptul că instituția pe care o conduce susține valorile eticii academice și este de-a dreptul regretabil cum sunt aruncate în derizoriu cariere de ani de zile.

”Consiliul Naţional al Rectorilor din România susţine valorile fundamentale ale eticii academice, dar consideră că este regretabil că această componentă de bază a vieţii universitare migrează în zone de interpretare subiective, altele decât cele îndrituite de lege să o facă. Etica este substanţa organică modernă a echităţii, a echilibrului, a asigurării unei educaţii de calitate, fiind vital pentru universităţile româneşti să îşi asume din toate punctele de vedere importanţa acesteia”, a menționat președintele interimar al CNR.

De asemenea, reprezentantul CNR afirmă că ancheta nu trebuie să se desfășoare în presă sau rețele de socializare.

Totodată, considerăm că este inacceptabil să fie aruncate în derizoriu cariere universitare şi întregi comunităţi academice din România, astfel de acţiuni putând fi iniţiate în scopuri total străine învăţământului, eticii şi moralei. În acest context, nu credem că este oportun ca procesul de „judecată” a încălcării eticii universitare să fie făcut pe reţele de socializare sau în presă. Ne delimităm categoric de orice formă de verdict de încălcare a eticii dat de oricine altcineva decât de forurile academice şi într-un cadru instituţional adecvat şi ne delimităm categoric de orice analiză efectuată fără respectarea unor principii fundamentale”, precizează preşedintele interimar al CNR, prof. univ. dr. Diana Moş.

Profesorul Ioan Pleşă demontează acuzațiile

Fostul coordonator de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu a dorit să facă o serie de precizări după ce ministrul Educației a fost acuzat de jurnalista Emilia Șercan că și-ar fi însușit capitole semnate anterior de alți autori, unul dintre ei fiind chiar prof. Ioan Pleşă.

Pentru a lămuri situația, Pleşă a hotărât să reacționeze și să demonteze acuzele ce i se aduc fostului său student.

”În anul 2006, pe baza foarte bunei colaborări, de aproape 15 ani, strict în interesul didactic al pregătirii studenților, am considerat oportun şi necesar ca domnul Cîmpeanu Sorin, devenit prin munca proprie, sub îndrumarea mea, titularul disciplinei de Îmbunătățiri Funciare, să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreuna cu domnia sa, vreme de 15 ani. Pe tot parcursul colaborării profesionale, dar și după ieșirea mea la pensie și până în prezent, dl Cîmpeanu Sorin a avut o conduită profesională și morală ireproșabilă. Închei cu speranța că domeniul îmbunătățirilor funciare va beneficia de sprijinul atât de necesar unei agriculturi capabile să asigure o dezvoltare sustenabilă a României”, se arată în scrisoarea lui Ioan Pleşă.

Consiliul Național al Rectorilor din România a făcut precizări despre plagiatul lui Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educației a avut o reacție în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 noiembrie 2024
27 noiembrie 2024