Prima pagină » Actualitate » Ce spune climatologul Roxana Bojariu despre tornada surprinsă la Sulina: „Au fost şi vor mai fi” – VIDEO

Ce spune climatologul Roxana Bojariu despre tornada surprinsă la Sulina: „Au fost şi vor mai fi” – VIDEO

02 aug. 2022, 15:28,
în Actualitate

Ieri, 1 august 2022, a fost observat un fenomen extrem şi rar în România. Turiştii au reuşit să imortalizeze o tornadă surprinsă la Sulina.

Zona se afla sub un cod portocaliu de vijelii şi ploi torenţiale. În acest context, climatologul Roxana Bojariu a comentat fenomenul.

Tornadă surprinsă la Sulina. Ce spune climatologul Roxana Bojariu

În prima zi a lunii august a fost surprins un fenomen meteorologic care a indus panică multor turişti din Tulcea. Ploaia abundentă şi vântul în rafale au favorizat apariţia unei tornade. Vă aducem aminte că pe metrul pătrat au fost înregistrate cantităţi de apă de peste 30 de litri.

Roxana Bojariu, climatolog, a menţionat ca astfel de situaţii pot apărea în timpul unor vijelii puternice, iar fenomenele extreme s-au mai produs şi se vor mai produce pe teritoriul ţării noastre.

„Astfel de fenomene, tornadele, apar de obicei ca urmare a vijeliilor puternice, şi nu toate vijeliile generează tornade. Până la urmă astfel de fenomene extreme au fost şi vor mai fi, în funcţie şi de ingredientele care generează instabilităţile care până la urmă favorizează tornadele sau formarea trombelor”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog, marţi, 2 august 2022.

De asemenea, meteorologii au anunţat că în perioada imediat următoare, fenomenele meteo extreme vor fi tot mai prezente în țara noastră.

„Schimbul de masă de aer cald cu masa de aer mai rece în mai puţin de o oră poate să determine diferenţe termice între cele două mase de aer mai mari de 10 grade. Cu cât această diferenţă este mai mare, cu atât amplitudinea fenomenelor este una severă şi atunci se întâmplă astfel de fenomene”, spune Elena Mateescu, director ANM.

Vă aducem aminte că specialiştii au anunţat că luna iulie s-a încheiat cu un record de avertizări emise, coduri roşii pentru instabilitate atmisferică, dar şi de caniculă.

Un român, surprins de o tornadă în sudul Cehiei

La sfârşitul lunii iunie, în sudul Cehiei s-a înregistrat o tornadă care a devastat tot în calea sa. Aceasta a atins viteza de 332 kilometri pe oră, conform presei internaţionale. Din nefericire, trei persoane au decedat, iar alte 150 au fost rănite. De asemenea, pagubele materiale au fost imense. Oamenii legii au demarat o operaţiune amplă de salvare.

Martor la furia tornadei a fost şi un român, care se afla pe autostradă. Acesta a menţionat că se afla la o distanţă foarte mică de locul dramatic, dar a fost norocos că nu a suferit răni. Bărbatul a rămas blocat timp de mai multe minute.

„Am tras pe dreapta. Am rămas în mașină, pentru că altceva nu aveam ce face. (A durat) 15 – 20 de minute: rafale puternice de vânt, grindină de mari dimensiuni. După aceea a continuată să plouă. La 50 de metri în fața mea vântul a răsturnat un TIR pe autostradă. Sunt sute de mașini blocate. Nu se circulă nici către, nici dinspre Slovacia, din cauza liniilor de înaltă tensiune căzute pe autostradă. Polițiștii ne-au spus că va veni în seara aceasta o echipă să le înlăture”, a povestit Bogdan Neagu, românul surprins de tornadă în sudul Cehiei.

De-a lungul timpului, tornade precum cea surprinsă de la Sulina au mai fost înregistrate, în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *