Prima pagină » National » Ce spune Adrian Gheorghe, șeful CNAS despre reglementarea coplății în sistemul medical privat
Ce spune Adrian Gheorghe, șeful CNAS despre reglementarea coplății în sistemul medical privat

Ce spune Adrian Gheorghe, șeful CNAS despre reglementarea coplății în sistemul medical privat

22 iun. 2021, 10:20,
George Cristian în National

Adrian Gheorghe, șeful CNAS a vorbit despre faptul că reglementarea coplăţii în sistemul medical privat va aduce beneficii pentru pacienţi. Altfel spus, pacienţii vor putea opta pentru efectuarea anumitor operaţii la privat.

Pentru a beneficia de acest lucru, oamenii vor plăti o asigurare de sănătate complementară. Conform unor surse, asigurarea de sănătate nu va fi una mare.

Adrian Gheorghe susţine că pentru a exista transparentă în sistem trebuie introdusă o asemenea reglementare

Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe a menţionat faptul că introducerea unei astdle de coplăţi duce automat la o mai mare transparentă şi predictibilitate în sistem şi va stimula şi creșterea competiţiei:

„Contribuţia personală este diferenţa dintre tariful decontat din Fondul naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate şi tariful perceput de un furnizor privat pentru rezolvarea unui caz de spitalizare. (…) De ce este nevoie să se reglementeze acest subiect? Pentru a aduce transparenţă şi predictibilitate în modul în care sunt percepute aceste sume”, a afirmat Adrian Gheorghe, citat de Agerpres.

Prin aceste modificări fiecare pacient ştie cu exactitate cât are de plătit

În altă ordine de idei, șeful CNAS susţine că prin adoptarea acestor modificări se intenţionează o transparentizare a tarifelor. Aşadar, pacienţii vor şti cu exactitate cât trebuie să plătească:

„Şi în acest moment un asigurat se poate trata în sistemul privat şi i se poate deconta de către CNAS din fond. Contribuţia personală nu aduce o noutate în sensul introducerii acestei posibilităţi. Ea există. Diferenţa este că în acest moment un furnizor privat de servicii medicale nu poate percepe nicio sumă în plus faţă de acest tarif.

Asta înseamnă că nu se întâmplă pe căi legale perceperea acestor sume deoarece trebuie să recunoaştem – şi spun asta foarte răspicat – tarifele suportate din fond sunt inferioare costurilor reale de furnizare a serviciilor. (…) Măsurile prevăzute pentru introducerea contribuţiei personale au rolul de a elimina această zonă gri şi de face transparent cât se poate deconta pentru rezolvarea unui caz din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate şi cât percepe în plus furnizorul pentru rezolvarea cazului pe categorii de vârstă”, a spus președintele CNAS.

Românii se vor putea opera gratuit în sistemul sanitar privat

Conform Ordonanţei de Urgentă pregătită, pacienţii se pot opea gratuit la stat la privat. Acest lucru este specificat în OUG prin completarea şi modificarea art.230 și 249 din Legea nr.95/2006.

Pentru a înţelege cu exactitate care este procedura, vom detalia acest lucru în rândurile care urmează. Altfel spus, cei care îşi doresc să se opereze la privat pot plăti, pentru acest lucru, o sumă infimă în plus. Această sumă va fi sub forma unei asigurări complementare de sănătate.

Pacienţii care doreau să se opereze o puteau face gratuit în spitalul de stat sau plătind sume uriaşe în spitalele private. Conform OUG, acest lucru se va schimba.

Cu această asigurare complementară de sănătate, bolnavul poate beneficia de orice intervenție medicală atât la un spital de stat, cât și la unul privat. Pacientul este cel care își alege. Are acest drept. Sistemul există demult în Franța, Germania și în mai toate țările civilizate. România este cam singura rămasă în urmă la acest capitol.

 

România se confruntă cu o mare problemă sanitară

În unitățile de stat medicale au apărut, în ultima perioadă, zeci de cazuri în care mai multe persoane au murit. Vorbim despre faptul că, de exemplu, la Neamț o aparatură s-a defectat ducând la decesul mai multor persoane sau cazul spitalului Victor Babeș.

În altă ordine de idei se pare că nici la privat lucrurile nu stau cel mai bine. De exemplu, o ieșeancă a acuzat cadrele medicale ale spitalului după moartea mamei sale. Aceasta susține că asistentele au fost neglijente. Aceeași ieșeancă povestește faptul că a fost obligată, pentru a putea să își viziteze mama, să facă teste PCR aproape în fiecare zi. În acest fel femeia a cheltuit aproximativ 50.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025