Prima pagină » Local » Ce spun specialiștii în legătură cu un posibil cutremur. Cum pot fi afectate clădirile din Iași

Ce spun specialiștii în legătură cu un posibil cutremur. Cum pot fi afectate clădirile din Iași

16 feb. 2023, 02:00,
Andrei ROTARU în Local

După cutremurul ce a avut loc pe 7 februarie 2023, în Turcia, românii pun o întrebare ce frământă pe toată lumea. Cum pot fi afectate clădirile din Iași și care sunt șansele de supraviețuire în cazul unui cutremur?

După dezastrul petrecut în Turcia și după ce sute de oameni au rămas fără un acoperiș deasupra capului, românii se întreabă care sunt șansele lor de scăpare în urma unui cutremur de magnitudini mari. În Iași, la Facultatea de Construcții și Instalații există o sală special amenajată pentru simularea cutremurelor.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturza” al județului Iași a făcut situația clădirilor expertizate și încadrate în clasele 1, 2 și 3. Clădirile de locuit încadrate în clasa de risc seismic 1 sunt în număr de 63, în clasa 2 sunt 68, iar în clasa 3 sunt 66. Clădirile de locuit neexpertizate cu risc de prăbușire sau avariere sunt 376.

Totalul populației în clădirile locuite cu posibilitate de avariere sau prăbușire este de 30.895, din care 3.480 de oameni din clădirile cu același risc, dar care nu au fost expertizate în județul Iași.

Ce șanse au ieșenii în fața unui cutremur

Facultatea de Constructii si Instalatii „Gh. Asachi„ Iasi

În Iași, la Fcultatea de Construcții și Instalații „Gh. Asachi„, există o sală special amenajată pentru simularea cutremurelor

Cutremurul ce a avut loc în Turcia a surprins pe toată lumea. Astfel, după această nenorocire, fiecare cetățean se întreabă care ar fi șansele sale de scăpare în cazul unei astfel de întâmplări.

Pe data de 13 februarie 2023 a avut loc, în România, un cutremur cu magnitudinea de 5,2, la ora 16:58, în județul Gorj. La scurt timp după acesta, au avut loc două replici, cu epicentrul în Oltenia, simțindu-se, astfel, în mai multe orașe din țară.

În Iași, la Facultatea de Construcții și Instalații există o sală special amenajată pentru simularea cutremurelor. Decanul facultății declară că această cameră este destinată cercetărilor.

„Sunt solicitări pe tipuri de elemente, tipuri de îmbinări, sunt anumite experimentări-teste care vin din contracte de cercetare la nivel european. Noi facem publice aceste cercetări, dar de aici încolo, odată cunoscute, în cazul în care există interes pentru promovarea unor reglementări tehnice, pe baza acestor rezultate intrăm cu experiența noastră și furnizăm diverse informații asupra parametrilor care trebuie luați în considerare”, declară Dorina Isopescu, decanul facultății.

Cum pot fi afectate clădirile din Iași în cazul unui cutremur

Dezastrul unui cutremur

Totalul populației în clădirile locuite cu posibilitate de avariere sau prăbușire este de 30.895, din care 3.480 de oameni, din clădirile cu același risc, dar care nu au fost expertizate în jud. Iași

Contactată de reporterii BZI, Dorina Isopescu, decanul Facultății de Construcții și Instalații declară că imobilele sunt afectate, în special, de modificările care sunt aduse din partea factorului uman.

„Pe lângă parametrii care țin de calitate, de partea de proiectare și de calitatea execuției, sunt și factori care intervin, cum ar fi factorul uman, care exploatează construcțiile. De obicei, oamenii fac intervenții asupra structurii clădirii fără a consulta un specialist în construcții. Atunci e clar că acea clădire va avea de suferit în cazul unui cutremur, mai ales dacă este de intensitate mare”, susține Dorina Isopescu.

Aceasta mai spune că, în momentul de față, codul de proiectare este mult mai sever decât înainte de 1977, când a avut loc ultimul cutremur mare din România.

„În momentul de față avem un cod de proiectare mult mai sever față de anul 1980, când s-au schimbat toate normele din construcții după cutremurul din 1977”, mai declară decanul Facultății de Construcții Iași.

De curând au avut loc cele două cutremure de peste 5 grade, cu epicentrul în județul Gorj, care au creat panică și pagube locuitorilor din zona respectivă. Chiar dacă nu s-au simțit și în zona Iașului, cetățenii de aici stau cu sufletul la gură și se întreabă cum pot fi afectate clădirile din Iași în cazul unui cutremur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`