Românii care primesc căldura în sistem centralizat mai au două luni la dispoziţie pentru a-și monta contoare individuale pentru măsurarea consumului de energie termică, astfel încât, de la 1 ianuarie 2023, montarea repartitoarelor de căldura va deveni obligatorie. Cei care nu le vor instala, risca amenzi până la 1.000 de lei. Specialiștii din domeniu încurajează reabilitarea termică şi îi încurajează pe cetăţeni să monteze repartitoarele. Totuși, unii apelează la metode ingenioase pentru a păcăli sistemul, cu scopul de a reduce cheltuielile.
Până pe 1 ianuarie 2023, cetăţenii trebuie să îşi monteze repartitoarele pentru căldură. Ulterior, facturarea energiei termice pentru cei racordați la sistemele centralizate de încălzire ar trebui să se facă pe baza datelor transmise de repartitoarele instalate pe fiecare calorifer din casă.
Ce părere au specialiştii despre montarea repartitoarelor de căldură
Directorul unei firme de montare repartitoare spune că are deja programări până la jumatatea anului viitor, în contextul în care în Monitorul Oficial al României a fost publicată o ordonanţă de urgenţă guvernamentală (OUG) care prevede ca toate contoarele şi repartitoarele pentru căldura să fie schimbate.
„Repartitorul măsoară temperatura caloriferului și temperatura din cameră. Face diferența între ele și acea diferență o integrează într-o unitate de timp, ea reprezintă o unitate de consum”. Cine nu are deja un astfel de dispozitiv trebuie să-și instaleze până la 31 decembrie. În Capitală, vorbim despre peste jumătate din locuințele racordate la sistemul centralizat de încălzire”, a declarat Ionuț Nejloveanu, director al unei firme de montare repartitoare.
Preţul unui repartitor porneşte de la 70 de lei cu TVA inclus, însă costurile pot fi mai mari. Instalarea acestuia și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică costă cel puțin 125 de lei. Unii se plâng de costul de instalare, pe când alţii spun că prin intermediul repartitoarelor de căldură pot face economie.
„Fiecare locatar consumă după posibilitățile financiare, dă drumul la repartitor și lasă cât are nevoie el. Cu repartitoarele pot să facă o economie, să plătească o întreținere lunară mai mică”, a declarat Eugen Nistor, președinte al unei asociații de proprietari în Sectorul 6.
Consumul după posibilităţi are şi unele dezavantaje.
„Din spiritul unei economii înțelese de diverși vecini, aceștia le închid total. Blocul mai ales că este nereabilitat, din start va avea un disconfort mult mai mare. Pereții din beton se vor răci mult mai mult și îl vei forța pe cel care vrea căldură să deschidă mult mai mult. Acela va plăti în speță toate gigacaloriile blocului”, a spus Marius Zaharia, reprezentant al unei asociații de proprietari în Sectorul 4.
Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică, a menţionat că în capitală căldură este subvenţionată. Primăria plăteşte din 60% din costuri, iar bucureştenii – restul.
„Subvenția este acordată pentru toți cetățenii. Ar trebui înlocuită și să încurajeze reabilitarea termică, să îi stimuleze pe cetățeni să monteze repartitoare și, în funcție de capabilitatea furnizorului de energie termică, să încheie contracte individuale”, a declarat Silvia Vlăsceanu.
Prin ce metode cetăţenii păcălesc sistemul
La nivelul municipiului Iași există aproximativ 18 mii de locuințe racordate la sistemul centralizat de încălzire. Mare parte dintre ieșenii care locuiesc în apartamentele conectate la centralele electrice de termoficare folosesc repartitoare, acestea fiind montate pe calorifere pentru înregistrarea consumului de căldură.
Pentru a micșora cheltuielile la întreținere, unii ieșeni apelează la tot felul de metode ingenioase. Aceștia folosesc sigilii și holograme cumpărate de pe internet pentru fraudarea repartitoarelor de costuri în așa fel încât acestea să nu mai calculeze consumul. De obicei, sunt oferite la vânzare sigilii sau chiar holograme pentru repartitoarele de căldură care pot fi folosite de oricine.
Pe lângă ordonanța de urgență privind montarea repartitoarelor de căldură, autoritățile române au mai anunțat că din 2027 dispozitivele care permit citirea de la distanță vor deveni obligatorii.