Prima pagină » National » Ce spun specialiștii despre consumul unui pahar de țuică sau pălincă: medicament sau otravă pentru organism?
Ce spun specialiștii despre consumul unui pahar de țuică sau pălincă: medicament sau otravă pentru organism?

Ce spun specialiștii despre consumul unui pahar de țuică sau pălincă: medicament sau otravă pentru organism?

04 nov. 2023, 21:40,
în National

O întrebare la care mulți doresc un răspuns în fața avalanșei de medici de ocazie care dau tratamente care mai de care mai ciudate. Țuica, băutura tradițională românească, nu face atât de mult bine pe cât se credea. Mai mult, specialiștii spun că îndrăgita licoare nu este medicament.

„Fie că ne place sau nu, alcoolul etilic nu face bine organismului, indiferent de cantitatea consumată. Acele povești cu un pahar de vin roșu pe zi sunt doar povești. Nu militez eu acum pentru dispariția țuicii sau abstinență alcoolică, însă lucrurile trebuie prezentate corect”, spune dr. Cristian Paparău, medic legist.

Țuica se prepară în niște cazane făcute din diverse aliaje metalice, metale care se eliberează progresiv din pereții cazanului în distilat pe măsura creșterii temperaturii în timpul fierberii.

Cea mai apreciată țuică este cea obținută din prune

La fiecare distilare se obțin trei tipuri de țuică: fruntea, mijlocul și coada/otca.

„Acea frecție cu țuică se face cu fruntea țuicii, care nu e nimic altceva decât alcool metilic, extrem de toxic pentru organism, în concentrații mici producând orbire, iar în concentrații ceva mai mari producând direct decesul. Treaba e simplă, alcoolul metilic are temperatura de fierbere 65 grade celsius, așadar în momentul în care distilatul începe să se evapore, alcoolul metilic este primul care curge pe țeavă, având chiar o tentă albăstruie. Alcoolul etilic fierbe la o temperatura ceva peste 78 grade celsius, iar celor care produc alcool în instalații artizanale le este extrem de greu, chiar imposibil să separe alcoolul etilic de alcoolul metilic, ceea ce înseamnă că orice țuică de casă conține și alcool metilic”, mai spune dr. Paparău pentru Adevarul.

Care sunt presupusele beneficii ale consumului unui pahar de țuică sau pălincă

Țuica românească poate fi considerată un adevărat medicament. Cercetătorii americani au fost uimiți să constate că băutura alcoolică face minuni pentru organism. Cu o singură condiție: să fie consumată moderat.

Biochimiștii străini au realizat un studiu de cercetare, conform căruia o enzimă conținută în țuică este de mare ajutor în tratarea problemelor digestive și a celor cardiace. De altfel, consumul de țuică este recomandat, cu moderație, înainte de masă, pentru a ajuta digestia.

Specialiștii spun că această băutură alcoolică, dacă este consumată în doze mici, are efecte uimitoare pentru sănătate. Consumul de țuică poate proteja inima și poate trata anumite probleme ale stomacului și ale bilei.

Afectează nivelul de glucoză din sânge

Specialiștii atrag atenția că un consum de ţuică poate afecta nivelul de glucoză din sânge.

Astfel, pacienții care au niveluri scăzute de glucoză în sânge ar trebui să evite băuturile alcoolice, mai ales țuica. De asemenea, nu este recomandat să bei alcool atunci când iei masa.

Este nerecomandat consumul de ţuică celor care suferă de ulcer, hepatită, persoanelor sedentare, anemice, care muncesc în frig şi femeilor gravide. Ţuica fiartă se bea în cantităţi mici (20–150 ml).

Pălinca fiartă regenerează ficatul

Și pălinca este de folos în cazul multor afecțiuni, dacă este consumată cu precauție. Pălinca fiartă ajuta la prevenirea arterosclerozei și a infarctului miocardic, fiind recomandată și în cazul anemiilor, în cantități de maximum 30ml/zi. Pe lângă faptul că ajută la tratarea răcelilor, băutura ajută ficatul și bila, pentru ca are o serie de vitamine (vitamina A si vitamina C, vitamina B si vitamina D) care nu se degradează prin încălzire și care au o acțiune de regenerare asupra ficatului.

De asemenea, pălinca crește viteza de producere a hemoglobinei și a hematiilor și are un conținut bogat de fier.

Pe de altă parte, recent Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că atunci „când vine vorba de consumul de alcool, nu există o cantitate sigură care să nu afecteze sănătatea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`