Prima pagină » Actualitate » Ce spun Raed Arafat şi dr. Valeriu Gheorghiţă, despre bradul făcut din doze de vaccin anti-Covid-19: „Riscul biologic era zero”

Ce spun Raed Arafat şi dr. Valeriu Gheorghiţă, despre bradul făcut din doze de vaccin anti-Covid-19: „Riscul biologic era zero”

10 dec. 2021, 15:29,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat şi coordonatorul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare anti-Covid-19 din România, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, au transmis un mesaj cu privire la bradul din Bucureşti.

Cei doi oficiali au menţionat ca bradul confecţionat din doze de vaccin avea un risc biologic zero. De asemenea, dr. Valeriu Gheorghiţă a spus că nu comentează decizia Gărzii de Mediu care a amendat personalul centrului de vaccinare cu 90.000 de lei.

„Uită-te la Crăciun! Aceste flacoane au salvat vieți”, spune șeful DSU, Raed Arafat.

Ce spune Valeriu Gheorghiţă despre amenda dată pentru bradul confecţionat din doze de vaccin goale

Medicul militar a fost interpelat vineri, 10 decembrie 2021, ce opinie are despre amenda primită de Gardă de Mediu pentru confecţionarea bradului de la Palatul Copiilor din Bucureşti din doze de vaccin goale.

„Au fost implicați în organizarea activității de vaccinare, în promovare, este un centru care participă în fiecare sfârșit de weekend la maratoanele de vaccinare din București, este centrul cu cea mai mare adresabilitate, are aproape 15 fluxuri pe toate cele 3 tipuri de vaccin, iar din punctul de vedere al riscului biologic acele flacoane de vaccin sunt într-adevăr deșeuri medicale, dar sunt deșeuri periculoase.

Ele conțin vaccin, acest ser se administrează oamenilor, înțeparea flaconului se face cu un ac care nu se folosește la pacient, în seringă se trage cu un ac și în momentul în care se administrează pacientului se schimbă acul. Aceste flacoane nu reprezintă un risc biologic pentru că nu erau contaminate, iar suprafața externă a flacoanelor poate să fie dezinfectată foarte ușor. Din acest punct de vedere consider că riscul real biologic era zero”, spune dr. Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiţă a ţinut să adauge că circuitul acestor deșeuri trebuie să urmeze un alt parcurs, iar din acest punct de vedere nu vrea să comenteze, dar consideră că personalul este ireproșabil.

„Eu vreau să le mulțumesc. Să știți că luni de zile ei au lucrat pro-bono și și-au recuperat ulterior remunerația cuvenită”, a spus medicul militar.

Cum a comentat dr. Raed Arafat situaţia

Mai mult decât atât, şi șeful DSU, Raed Arafat, a ținut să comenteze situația.

„Dacă amenda care a fost dată pentru o persoană fizică, este distructivă. Este salariul unei persoane pe un an întreg. Intenția era foarte bună, riscul unul minim, nu era pericol de contaminare. A vrut să facă ceva inedit, să transmită un mesaj”, a spus Raed Arafat.

Garda de Mediu l-a amendat cu 90.000 de lei pe organizatorul centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor, deoarece a autorizat construirea unui brad alcătuit din recipiente de vaccin.

19.000 de doze de vaccin anti-Covid-19, utilizate pentru a construi un brad de sărbători

Primul brad anti-COVID-19 a fost împodobit, la Palatul Copiilor din București, în urmă cu trei zile. Bradul avea o înălțime de aproximativ 3 metri și au fost utilizate nu mai puțin de 19.000 de doze de vaccin anti-COVID.

„După sute de ore de muncă, “Bradul” de Crăciun de la Palatul Copiilor este gata și pregătit să fie vizitat în număr cât mai mare. Este un brad altfel, pro sănătate și pro viață, fiind utilizate peste 19.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19. “Bradul” are o înălțime de 3 m, o anvergură de 2.2 m și este realizat din doze Pfizer și Moderna. Cutiile de cadouri și căsuța sunt realizate din doze Johnson&Johnson. Meritul este al personalului din centru și al tuturor celor care au ales să se vaccineze împotriva COVID-19, cea mai la îndemână soluție de protecție”, se menționa pe pagina de Facebook „RO Vaccinare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024