Marți, 15 iunie, deasupra bazinului vestic al Mării Negre s-a format un ciclon, care a plecat din zona Mării Mediterane și a traversat la sfârșitul săptămânii trecute, duminică și luni, Peninsula Balcanică.
Meteorologul Gabriela Băncilă a precizat, la Antena 3, că marți, aproape toată partea de est și sud-est a țării s-a aflat sub incidența unei avertizări de cod portocaliu. Acele ploi se datorau tocmai acestui ciclon care, pe parcursul ultimelor 24 de ore, s-a deplasat ușor către bazinul central al Mării Negre, unde s-a reîncărcat cu umezeală și s-a intensificat.
„Acest ciclon s-a format în zona Mării Mediterane, a traversat la sfârșitul săptămânii trecute, duminică și luni, Peninsula Balcanică și a ajuns deasupra bazinului vestic al Mării Negre în cursul zilei de marți. Marți, aproape toată partea de est și sud-est a țării s-a aflat sub incidența unei avertizări de cod portocaliu. Acele ploi se datorau tocmai acestui ciclon care, pe parcursul ultimelor 24 de ore, s-a deplasat ușor către bazinul central al Mării Negre, unde s-a reîncărcat cu umezeală și s-a intensificat.
Cea mai probabilă traiectorie despre care vorbim în momentul de față este aceea de a afecta partea de sud-est a țării, adică sudul Moldovei, inclusiv zona Carpaților de Curbură, zona Dobrogei și zona Bărăganului”
Mari cantități de precipitații vor afecta partea de est a Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei
Miercuri, 16 iunie 2021, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit la Antena 3 despre fenomenele meteo extreme, ce își vor face apariția în România, în zilele următoare.
Elena Mateescu a precizat că, săptămâna aceasta, un ciclon s-a format în Marea Neagră. Începând de joi noaptea și pe parcursul zilei de vineri, mari cantități de precipitații vor afecta partea de est a Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei. Astfel, până în jurul datei de 21 iunie, vor exista zilnic mesaje meteorologice generale de tip cod galben sau portocaliu, pentru că fenomenele meteorologice extreme ce caracterizează condițiile de instabilitate atmosferică accentuată vor fi prezente, în special, în jumătatea estică a țării.
„Până în jurul datei de 21 iunie vom vorbi în fiecare zi de mesaje meteorologice generale de tip cod galben sau portocaliu pentru că fenomenele meteorologice extreme ce caracterizează condițiile de instabilitate atmosferică accentuată vor fi prezente, în special, în jumătatea estică a țării.
După cum bine știm, până în această seară la ora 23:00 vorbim de 10 județe din partea de est a ţării care se vor afla în continuare sub incidența avertizării meteorologice de cod portocaliu, acolo unde la nivel local perioadele de instabilitate atmosferică accentuată vor aduce în continuare cantități de precipitații ce pot depăși pe arii restrânse 50-60 de l/mp.
Nu în ultimul rând, încă 15 județe sub incidența codului galben. Vorbim de cantități de precipitații între 35-50 l/mp.”, a precizat Elena Mateescu la Antena 3.
Se anunță fenomene meteo extreme în România
Directorul ANM a precizat că începând din seara zilei de miercuri, 16 iunie, până joi dimineață la ora 10:00, au rămas în continuare 10 județe din partea de sud-est şi est a țării sub incidența unei alte atenționări de cod galben, ce vizează, în continuare, fenomene de instabilitate atmosferică accentuată caracterizate prin adverse cu caracter torențial.
De asemenea, până duminică seara, va fi în vigoare și o informare meteorologică, ce vizează în continuare producerea și posibilitatea, cu o probabilitate foarte mare, de a avea astfel de manifestări.
„Din această seară de la ora 23:00 până mâine dimineață la ora 10:00 rămân în continuare 10 județe din partea de sud-est şi est a țării sub incidența unei alte atenționări de cod galben ce vizează în continuare fenomene de instabilitate atmosferică accentuată caracterizate prin adverse cu caracter torențial.
Nu în ultimul rând, intensificări ale vântului care la rafală pot depăși 45-55 de km/h și de asemenea cantități între 40-50 l/mp.
Până duminică seara va fi în vigoare și o informare meteorologică ce vizează în continuare producerea și posibilitatea, cu o probabilitate foarte mare, să avem în continuare astfel de manifestări.
Practic mâine vom actualiza, așa cum am făcut-o de la 1 iunie și până în prezent, mesajele generale, alertele meteorologice generale pentru zonele care vor fi vizate de evoluția manifestărilor de instabilitate atmosferică accentuată”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu.