Prima pagină » Local » Ce spun medicii despre o metodă folosită de părinți în administrarea medicamentelor pentru copii – FOTO

Ce spun medicii despre o metodă folosită de părinți în administrarea medicamentelor pentru copii – FOTO

16 mart. 2024, 02:00,
Cristina Doroftei, în Local

Părinții administrează copiilor care prezintă simptomele unei răceli medicamente în combinație cu diferite sucuri, pentru a îmbunătăți gustul tratamentului care este amar de cele mai multe ori. Printre aceste băuturi se numără cele naturale sau acidulate

Medicii ieșeni spun că acest lucru nu este în totalitate greșit, cu toate acestea, există băuturi care nu sunt indicate pentru a fi consumate împreună cu medicamente, în special cele care au acid. Astfel, cea mai mare problemă rămâne atunci când părinții nu consultă medicul înainte de a administra copiilor diferite medicamente.

Băutura ce medicii nu recomandă să fie combinată cu medicamente

 copil care ține în mână pastile

Doctorii sfătuiesc părinții ca atunci când copilul prezintă simptome specifice unei viroze sau unei răceli să se adreseze medicului de familie

Medicamentele combinate cu diferite băuturi dulci reprezintă o metodă veche prin care părinții îi conving pe cei mici să ia medicamentul. Cu toate acestea, doctorii sfătuiesc adulții ca atunci când copilul prezintă simptome specifice unei viroze sau unei răceli să se adreseze medicului de familie.

„În momentul în care copilul este răcit, acesta nu mai are poftă de mâncare, din acest motiv, o doză moderată de dulce le crește puterea calorică, iar un pic de glucoză le face într-un fel bine. Recomandat este ca părinții să folosească apă cu miere sau cu zahăr. Există părinți care folosesc suc natural sau acidulat. Când vine vorba despre băuturile carbogazoase, poate fi un semn de întrebare, însă în cantități mici nu pot apărea efecte adverse”, a subliniat dr. Anca Deleanu, președinte Societatea Medicilor de Familie Iaşi.

Iată simptomele la care părinții ar trebui să fie atenți

O altă problemă cu care se confruntă medicii ieșeni, atunci când vine vorba despre părinții care își tratează copiii de răceală sau alte afecțiuni virale după ureche, este administrarea fără prescripție a antibioticelor. Specialiștii afirmă faptul că acestea nu sunt utile în tratamentul gripei, fiind o infecţie virală. În condiţiile unei suprainfecții bacteriene dovedite, se vor administra doar la indicaţia medicului, pe bază de prescripţie. Simptomele care ar trebui să pună părinții în alertă sunt următoarele: dificultate la respiraţie, respiraţie rapidă, şuierătoare, febră care ţine mai mult de cinci zile sau care reapare, tuse de intensitate mai mare după ce o perioadă a avut o evoluţie favorabilă.

Pentru copiii cu simptomatologie respiratorie, medicii recomandă să nu fie duși în colectivitate. Mai mult decât atât, este importantă igiena mâinilor, consumul de legume și fructe, iar în condițiile apariției simptomelor respiratorii, să fie evaluați la medicul de familie sau în ambulatorii de specialitate, pentru că aglomerarea unității de primiri urgențe cu o patologie care poate fi rezolvată de medicina primară înseamnă timpi mari de așteptare și expunerea copiilor la alte microorganisme cu risc asupra sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *