Astăzi, 20 ianuarie 2022, în Studioul BZI LIVE au fost prezenţi deputaţii Cristian Ivănuță şi Mihail Albișteanu, membri ai Partidului Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Iaşi. Profesorii au discutat despre Ziua Unirii Principatelor Române şi ce a însemnat pentru conaţionali ziua de 24 ianuarie 1859.
Prof. Mihail Albișteanu a transmis în exclusivitate în platoul BZI LIVE că aşa cum bine se ştie conform Convenţiei de la Paris s-a pus capăt războiului şi astfel s-a făcut un compromis prin care cele 7 mari puteri au ajuns la un numitor comun. De asemenea, istoricul a susţinut că alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza nu a fost una simplă, iar votanţii au fost supuşi unor presiuni din partea căuzaşilor.
„Ar trebui să începem cu 5 ianuarie că este data când Al. I. Cuza a fost ales domn al Moldovei şi apoi a urmat 24 ianuarie când Cuza devine principe în două state, conform Convenţiei de la Paris care a pus capăt războiul Crimeei. Dar aşa cum se cunoaşte a fost vorba despre un compromis între cele 7 mari puteri care să satisfacă toată lumea şi a celor care s-au opus unirii: I. Otoman, Austriac şi Marea Britanie. Apare acest stat cu teoretic doi domni, două capitale, două guverne. Avem doar două organisme comune la Focşani şi anume Comisia Centrală şi Înalta Curte de Casaţie. Aici a fost rolul românilor care au ales de două ori aceeaşi persoană: pe Al. I. Cuza. Alegerea acestuia nu a fost simplă. A fost nevoie de o mobilizare a vechilor cauzaşi, a fost o presiune în masă a votanţilor. Nu au fost momente simple. Tinerii ar trebui să aibă informaţiile astea”, a transmis Mihail Albișteanu, deputat AUR de Iaşi.
Deputatul AUR Cristian Ivănuță: „Partidul nostru s-a legat de asemenea momente din Istoria Naţională”
Deputatul Alianţei pentru Unirea Românilor, Cristian Ivănuță, şi-a exprimat părerea, de asemenea în Studioul BZI LIVE, cu ocazia sărbătoririi Zilei Principatelor Române ce va avea loc în data de 24 ianuarie. Istoricul susţine că înfiinţarea partidului AUR a fost strâns legată de astfel de momente unice din Istoria Naţională.
De asemenea, cadrul didactic a menționat că a insuflat tinerilor din generațiile de astăzi că ideile principalele din istorie pot punele bazele unei culturi și a moralității.
„Noi am fost declarat de la început un partid conservator şi ne-am legat momentele noastre de apariţie prin făurirea noastră ca stat modern. Aş vrea să spun că de exemplu la 1 decembrie 2019 la Alba Iulia s-a constituit Alianţa pentru Unirea Românilor, din fuziunea mai multor grupuscule. Partidul nostru s-a legat de asemenea momente din Istoria Naţională. Revenirea noastră ca partid se leagă de revenirea noastră ca naţie. Noi ca profesori de istorie am căutat să insuflăm tinerilor anumite idei pentru că sunt importante ca mai târziu să pună bazele unei culturi, moralităţii. Dacă AUR s-a legat de aceste valori, a fost pentru a se întări sentimentele de unitate”, a transmis Cristian Ivănuță, deputat AUR de Iaşi, în Studioul BZI LIVE.
Mai mult decât atât, cei doi deputați AUR de Iași au discutat despre criza energetică și siguranța alimentară, două mari probleme întâmpinate de români în momentul de față.