Ieri, 27 ianuarie 2025, mii de elevi, din județul Iași, au intrat în sălile de examen pentru a susține prima probă a evaluării competențelor din cadrul Examenului Național de Bacalaureat. În centrul atenției s-au aflat elevii din seria curentă, care au venit pregătiți să-și demonstreze abilitățile lingvistice în cadrul probei de comunicare orală în limba română (proba A). Deși începutul a fost marcat de emoții, mulți dintre ei au ieșit din săli cu zâmbetul pe buze, declarând că subiectele au fost accesibile și că atmosfera a fost una relaxantă
Părerile elevilor ieșeni despre prima probă a evaluării competențelor de Bacalaureat
Reporterii BZI au vorbit cu câțiva dintre candidații de la liceele din Iași, care ne-au împărtășit experiențele și impresiile lor de la această probă.
Andrian Bilon, elev în clasa a XII-a, a fost printre primii care au intrat în sala de examen. Acesta a recunoscut că emoțiile au fost inevitabile la început, dar subiectele primite l-au ajutat să-și recâștige rapid încrederea.
„Am avut puține emoții. Fiind printre primii, nu știam la ce să mă aștept, dar, după ce am văzut că mi-a picat un subiect destul de ușor, mi-au trecut toate emoțiile. A fost foarte bine! Mie mi-a picat un bilet simplu, în care trebuia să-mi exprim opinia despre valoarea timpului petrecut cu prietenii. Apoi au urmat câteva întrebări suplimentare, de exemplu, la ce facultate intenționez să dau sau dacă am prieteni, cum mă înțeleg cu ei. Totul a decurs foarte bine, chiar nu mă așteptam”, a declarat Andrian Bilon.
Și Matei Oancea, coleg de clasă cu Andrian, a avut o experiență pozitivă. Chiar dacă subiectul primit l-a surprins puțin, acesta a reușit să se descurce cu brio.
„La început am avut emoții, deoarece colegii intrau și ieșeau pe bandă rulantă, adică intra unul și imediat ieșea altul, dar emoțiile mi-au trecut rapid. Eu n-am stat nici măcar trei minute. Subiectul a fost puțin ciudat, în sensul că trebuia să discut despre importanța gramaticii pornind de la o lucrare de doctorat. Am răspuns cum am știut iar cred că m-am descurcat bine. Per total, mi s-a părut o experiență foarte ok”, a povestit Matei Oancea.
Delia Maftei, elevă la Liceul de Informatică „Grigore C. Moisil”, a fost încântată de subiectul pe care l-a primit, considerându-l unul atractiv și care i-a permis să-și exprime creativitatea.
„Eu am avut un text publicistic, un interviu care aborda mitologia cozonacului. Era un subiect interesant, pentru că îmbina atât partea informativă, cât și pe cea afectivă, scoțând în evidență rolul cozonacului de-a lungul istoriei României. La al doilea exercițiu mi s-a cerut să-mi exprim opinia despre tradiții, iar eu am spus că tradițiile sunt importante în dezvoltarea personală, pentru că astfel afli cum au trăit predecesorii tăi. La al doilea argument am vorbit despre experiența personală, despre rețete și tradițiile culinare moștenite de la bunici. Mi-au pus și câteva întrebări suplimentare, cum ar fi dacă știu să fac cozonac și ce ingrediente folosesc. A fost foarte bine, mi-a plăcut mult”, a declarat Delia Maftei.
Atmosfera din săli a fost relaxantă și prietenoasă, spun elevii din Iași
Cei trei elevi au fost de acord că organizarea probei a fost una impecabilă, iar profesorii au fost amabili și prietenoși, ceea ce a contribuit la reducerea stresului. De altfel, monitorizarea audio-video a asigurat transparența și corectitudinea examenului.
„Profesorii au fost super drăguți, ne-au încurajat să fim naturali și să nu ne stresăm. Subiectele chiar au fost faine, iar timpul alocat a fost suficient. Toată lumea era destul de relaxată, chiar dacă emoțiile de început au fost inevitabile”, a mai adăugat Andrian Bilon.
După finalizarea evaluării competențelor lingvistice în limba română, elevii se vor pregăti pentru următoarele probe. În perioada 3-5 februarie 2025 va avea loc proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, iar între 5-7 februarie se va desfășura proba de evaluare a competențelor digitale.
Prima probă a evaluării competențelor din cadrul Examenului Național de Bacalaureat s-a încheiat, iar impresiile elevilor din Iași sunt în mare parte pozitive. Pentru cei mai mulți dintre ei, această etapă reprezintă o experiență importantă, dar și un moment în care se pot bucura de reușitele muncii lor.
Hai ca puteti. Nu va faceti griji de nota, ca oricum nu conteaza. Important e sa luati si sa mergeti mai departe. Nu uitati ca scopul pentru care invatati e sa puteti face bani in viata. Sa nu pierdeti asta din vedere.