Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce soi de roșii poți cumpăra pentru a avea tomate gustoase

Ce soi de roșii poți cumpăra pentru a avea tomate gustoase

25 sept. 2023, 13:27,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Soiurile de roșii românești se găsesc din ce în ce mai greu, iar românii caută gustul autentic al tomatelor. Din păcate, un procent major din tomatele pe care le consumăm sunt fade, aproape fără gust.

Făcând o paranteză, recent a fost publicat un articol despre cum să pui roșii cherry la borcan pentru iarnă. Pe piața actuală există o varietate de soiuri și hibrizi de roșii, atât autohtone cât și străine, care au câștigat inimile cultivatorilor datorită gustului lor.

Ce soi de roșii poți cumpăra pentru a avea tomate gustoase

Sunt numeroase soiuri de roșii, dar puține dintre ele au gustul pe care cu toții ni-l dorim. Nu este nicio surpriză că majoritatea românilor sunt în căutarea unor roșii dulci, aromate și suculente, care să le aducă aminte de anii copilăriei. Iată un top al celor mai delicioase soiuri de roșii pe care le puteți cultiva chiar în țara noastră. Iată care sunt cele mai savuroase soiuri de roșii potrivite pentru cultivare în România, atât pentru consumul personal, cât și pentru comercializare, conform informațiilor de pe cultivaprofitabil.ro.

Siriană F1

Un hibrid timpuriu (cu o perioadă de creștere de 110-115 zile) și cu creștere nedeterminată, Siriană F1 este rezultatul cercetărilor realizate la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău. Acest soi este extrem de apreciat de cultivatori și se remarcă prin roșiile sale rotunde, de un roșu intens. Greutatea medie a fructelor este de aproximativ 140-180 de grame. Un aspect notabil este că nu dezvoltă acele zone albe în interiorul roșiilor.

Inimă de Bou

Cu o răspândire mai mare în gospodării și grădini decât în exploatații agricole intensive, „Inimă de Bou” este un alt soi foarte îndrăgit de producători. Acesta este rezistent la boli și produce roșii mari, dulci, gustoase și suculente.

Roșiile „Inimă de Bou” se remarcă prin dimensiunile lor impresionante (pot ajunge la 600-700 de grame) și prin numărul redus de semințe. Cu toate acestea, aceste roșii rezistă numai câteva zile după recoltare și trebuie să fii atent la ploșnița verde care este un dăunător comun.

Soiul 1600 de Buzău

Roșiile 1600 de Buzău sunt apreciate pentru gustul lor excepțional. Acestea au o greutate medie de 180-200 de grame, făcându-le astfel un soi cu roșii mari, dulci și cărnoase.

Balkan F1

Balkan F1 este un hibrid bulgăresc recunoscut pentru roșiile sale gustoase, rotunde și mari, cu o greutate medie cuprinsă între 100 și 300 de grame.

Rugby F1

Acest soi, numit astfel datorită formei fructelor asemănătoare cu mingile de rugby, este un alt hibrid bulgăresc apreciat de legumicultorii români. Greutatea medie a acestor roșii este de aproximativ 200 de grame.

Cristal F1

Cristal F1 este un alt hibrid timpuriu care se numără printre cele mai gustoase soiuri de roșii. Acest soi oferă rezultate excelente în spațiile protejate. Cultivatorii îl preferă pentru gustul său excepțional și pentru faptul că roșiile, cu o greutate de aproximativ 170 de grame, sunt ușor de cules de pe ciorchine. De asemenea, tulpina acestui soi prezintă o rezistență bună. Așadar, indiferent de ce soi alegi pentru roșii trebuie să iei în calcul că o altă parte importantă în procesul de creștere este reprezentată de modul în care crești roșia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *