Prima pagină » Sanatate » Ce simți când se fixează sarcina: 15 simptome timpurii

Ce simți când se fixează sarcina: 15 simptome timpurii

07 oct. 2021, 15:20,
BZI.ro, în Sanatate

Te întrebi ce simți când se fixează sarcina? Ei bine, trebuie să știi că există 15 simptome timpurii, care îți indică faptul că ai rămas însărcinată.

Dacă te-ai decis să ai un copil sau, din contră, dacă vrei să te asiguri că nu ai rămas însărcinată, trebuie să fii atentă la o serie de simptome, care apar destul de repede. Astfel că, nu este nevoie să aștepți până trec cele zece zile de la ovulație și nici nu trebuie să îți întârzie menstruația, pentru a ști dacă ai rămas, sau nu, însărcinată. Iată despre ce simptome este vorba.

Ce simți când se fixează sarcina: Iată care sunt simptomele precoce

Printre simptomele timpurii de sarcină se numără: schimbări la textura sânilor, urinare frecvente, greață, oboseală, răceală, gingii umflate sau care sângerează, mucus cervical, crampe abdominale și balonare, spotting (sîngerare ușoară), sensibilitate la mâncare, gust metalic în gură, sensibilitate termică, salivă în exces, constipație și schimbări ale stării de spirit.

Schimbări la textura sânilor

Sânii tăi sunt mai umflați și mai tari în ultima perioadă? În plus, mameloanele sunt mai întunecate și mai proeminente, iar areolele au devenit mai mari? Înseamnă că există posibilitatea să fi rămas însărcinată. La majoritatea femeilor, acesta este un simptom că menstruția se apropie, însă la unele reprezintă un simptom precoce de sarcină.

Urinare frecventă

Dacă te trezești în toiul nopții să mergi la toaletă, se poate să experimentezi un simptom timpuriu de sarcină. Atunci când aceasta se instalează, ovulul fertilizat se implantează pe peretele uterin. Hormonul hCG, denumit adesea și hormonul sarcinii, declanșează mersul frecvent la toaletă, chiar și atunci când embrionul este încă foarte mic.

Greață

Acest simptom poate apărea dimineața, însă în unele cazuri poate dura toată ziua. Așa cum bine se știe, greața este un semn clar că sarcina s-a instalat pentru majoritatea femeilor. Mai mult, în prima lună pot apărea și vărsături, ambele simptome putând dura până în al doilea trimestru.

Ce simți când se fixează sarcina: Oboseală

Fiindcă nivelul de progesteron crește rapid și continuă să facă acest lucru pe parcursul primului trimestru, poate să o facă pe femeia însărcinată să se simtă obosită mereu. Rolul progesteronului este de a susține hormonal sarcina, de a preveni contracțiile uterine și de a inhiba răspunsurile imune precoce.

Răceală

Din moment ce progesteronul e ocupat, imunitatea ta poate avea de suferit. Astfel, organismul devine mai sensibil la bacterii și viruși, iar posibilitatea să răcești este mare. Dacă bănuiești că ai rămas însărcinată, încearcă să te tratezi cu medicamente naturiste, care să nu influențeze negativ sarcina.

Gingii umflate sau care sângerează

Din cauza sistemului imunitar scăzut, bacteriile se dezvoltă necontrolat în cavitatea bucală. Mai mult, în corp crește volumul de sânge și lichid, pentru a hrăni copilul. Așa se explică de ce gingiile se umflă sau sângerează.

Ce simți când se fixează sarcina: Mucus cervical

Mucusul cervical va fi produs mai multe zile de la data ovulației, ba chiar se va menține pe tot parcursul sarcinii. Acest lucru protejează vaginul curat și reduce riscul de infecții.

 

Crampe abdominale și balonare

Chiar dacă acestea pot fi considerate simptome ale menstruației, ele reprezintă și simptome de sarcină. Aceleași semne pot fi create de implantarea ovulului pe peretele uterin.

Spotting (sângerare ușoară)

Atunci când ovulul fertilizat se fixează în mucoasa uterină, există posibilitatea să observi o sângerare ușoară, extinsă pe parcursul mai multor zile. Acest simptom nu este unul frecvent, doar 25-30% dintre femeile gravide având acest simptom în primele zile de sarcină. Sângerarea este roz-maronie și nu devine abundentă.

Sensibilitate la mâncare

Dacă ai senzație de greață atunci când vezi sau când simți mirosul anumitor alimente, se prea poate să fii însărcinată. De altfel, pe toată durata sarcinii, te poți confrunta cu aversiune față de anumite alimente. În plus, s-ar putea să preferi alimente ciudate și să ai pofte.

Ce simți când se fixează sarcina: Gust metalic

Acesta este un simptom destul de neobișnuit. El apare din cauza schimbărilor hormonale din corp și poate persista până în trimestrul al doilea.

Sensibilitate termică

Dacă permanent îți este foarte frig sau foarte cald, înseamnă că la nivelul organelor senzoriale s-au produs schimbări. Acest simptom este provocat de modificările hormonale de la început de sarcină.

Salivă în exces

Saliva în exces vine însoțită de greață și de o stare de rău la stomac. Progesteronul relaxează mușchii în corpul nostru, ceea ce face ca supapa care separă esofagul de stomac să rămână ușor întredeschisă. Astfel, acidul din stomac poate ajunge în esofag și să creeze senzația de arsuri sau reflux acid. Poți încerca să bei înainte de mese câte jumătate de pahar cu apă, în care ai diluat o linguriță de oțet de mere. Acest remediu va ușura indigestia și va elimina abundența de salivă.

Constipație

Constipația este provocată tot de creșterea progesteronului. Pentru amelioararea simptomelor bea multe lichide și consumă alimente bogate în magneziu.

Ce simți când se fixează sarcina: Schimbarea stării de spirit

Dispoziția poate fluctua din cauza exploziei de hormoni din organism. Acum râzi, iar în următoarele secunde plângi. Această stare se va ameliora după primul trimestru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *