Prima pagină » National » Ce simptome poate dezvălui prezența cancerului
Ce simptome poate dezvălui prezența cancerului

Ce simptome poate dezvălui prezența cancerului

31 dec. 2020, 09:12,
în National

Cancerul se poate manifesta prin apariția mai multor simptome neobișnuite și persistente. Rezultă din apariția unei disfuncții în anumite celule ale corpului. Acestea încep să se înmulțească într-un mod anarhic și să prolifereze, mai întâi local, apoi în țesutul înconjurător, apoi la distanță. Din punct de vedere medical, cuvântul „cancer” se referă de fapt la un grup de boli care sunt foarte diferite între ele. De aceea nu ar trebui să vorbim despre cancer, ci despre cancere, la plural. Ce simptome poate dezvălui prezența cancerului?

Mai multe tipuri de cancer: carcinom, sarcom, hematopoietic

Există mai multe tipuri de cancer, care sunt determinate pe baza histologiei, cu alte cuvinte natura țesutului în care se dezvoltă. Astfel, distingem: carcinoamele în care apar celulele canceroase într-un epiteliu, adică un țesut care acoperă suprafețele interne (țesut care acoperă organele) sau extern (epiderma, de exemplu); sarcoame în care celulele cancerul apar în țesuturile „de susținere”, cum ar fi oasele, grăsimile sau mușchii, și cancerele hematopoietice în care cancerul afectează sângele sau organele limfoide, organe în care anumite celule sanguine își dobândesc funcția.

O altă clasificare opune tumorile solide tumorilor celulelor sanguine. Tumorile maligne solide, caracterizate printr-o masă individualizată, se disting de cancerele care implică celule sanguine, care sunt difuze în organism și prezente în principal în măduva osoasă sau în sânge.

Ce simptome poate dezvălui prezența cancerului

Cancerul se poate manifesta prin apariția mai multor simptome neobișnuite și persistente, clasificate de la cele mai generale la cele mai rare. Acest lucru nu înseamnă neapărat că există cancer, dar acestea trebuie să conducă la consultarea unui medic.

  • Durere inexplicabilă sau fără trecere;
  • Probleme de respirație sau de gură: dificultăți de respirație, ulcerații ale gurii care nu se vindecă, tuse persistentă;
  • Probleme digestive sau urinare: mișcări intestinale mai frecvente, balonare persistentă; probleme digestive sau arsuri la stomac persistente, probleme urinare;
  • Sângerări: sângerări inexplicabile din vagin, sânge în scaun, sânge în urină, tuse sau tuse cu sânge, pierderi de sânge după menstruație sau după menopauză;
  • Modificări sau manifestări fizice: schimbarea formei unui sân, scădere inexplicabilă in greutate, aluniță nouă sau schimbarea unei alunițe, apariția unei umflături care nu scade, indiferent de în oricare dintre locații, voce răgușită, dificultăți la înghițire, transpirații nocturne, răni mici care nu se vindecă pe piele sau în gură

Exemple de simptome în funcție de cancer

  • Modificările în scaun, fie în consistență, culoare sau miros – dar și dacă există sânge în acesta, pot fi semne ale cancerului de colon.
  • Tulburările de urinare pot fi legate de două tipuri diferite de cancer: vezica urinară și prostata.
  • Sângerările vaginale care apar în afara ciclului menstrual nu trebuie luate ușor. Acestea sunt cele mai frecvente semne ale cancerului de col uterin.
  • Tusea, răgușeala, dificultatea de a înghiți însoțesc adesea afecțiuni precum răceala obișnuită sau gripa, dar atunci când este intensă și persistentă, poate fi un semn al cancerului la plămâni, gât sau esofag.
  • Leziunile la nivelul gurii, dar și pe gingie sau în gât, pot semnala cancer oral.

Când apar primele semne de cancer?

Pot trece ani de zile până când apar simptome legate de creșterea excesivă a celulelor canceroase. Prin urmare, primele semne de cancer apar în general atunci când boala este deja instalată. De aici și interesul de a-ți asculta corpul și semnalele pe care acesta le poate transmite fără să aștepți ca boala să câștige teren. Screening-ul face posibilă diagnosticarea precoce a anumitor tipuri de cancer, înainte de apariția simptomelor și tratarea lor mai bună. În unele cazuri, screening-ul poate chiar preveni apariția cancerului, datorită identificării și tratamentul unei anomalii care ar fi putut evolua spre cancer.

Când să consulti medicul

Ar trebui să consultați medicul dacă simptomele sunt neobișnuite și persistente. Acest lucru vă va oferi examinările necesare pentru a determina cauzele acestor simptome și vă va trimite la un medic oncolog, dacă este necesar.

Cu toate acestea, detectarea cancerului într-un stadiu incipient crește considerabil șansele de recuperare a pacientului. Este un mijloc esențial de acțiune împotriva cancerului, deoarece, în majoritatea cazurilor, unele dintre ele pot fi vindecate dacă sunt tratate mai devreme. Pentru multe tipuri de cancer, cu cât diagnosticul este pus mai devreme, cu atât tratamentele sunt mai puțin grele și cu atât mai mari sunt șansele de recuperare. Avantajul diagnosticului precoce este, astfel, de a oferi o îngrijire mai bună, dar și de a limita sechelele legate de anumite tipuri de cancer.

Ce semne apar în cazul metastazelor

Datorită examinărilor diagnostice, determinăm stadiul cancerului, adică amploarea bolii, în momentul diagnosticului. Cancerele sunt clasificate în două grupe: cancerele localizate și cancerele care s-au metastazat. Vorbim de cancer metastatic atunci când celulele canceroase se răspândesc și încep să invadeze alte organe ale corpului.

Deci, durerea neobișnuită într-o anumită locație poate fi un semn de metastază. Cu toate acestea, există și alte simptome care indică prezența metastazelor:

  • greutatea ficatului poate însemna metastaze hepatice;
  • greață, vărsături și amețeli pot fi asociate cu metastaze la nivelul creierului;
  • dificultatea respirației poate fi un semn de metastază la plămâni;
  • durerea este adesea asociată cu metastaze osoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 noiembrie 2024
08 noiembrie 2024